Close

Strona 53 z 62 PierwszyPierwszy ... 3435152535455 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 950

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Bo jezeli komus ta informacja jest koniecznie potrzebna do egzystencji to mozemy ciagnac ten temat dalej, jezeli nie to wrocmy na wlasciwe tory
    szczerze?
    probuje o tym myslec na zasadzie, ze facet mial wizje i po prostu zaszalal. bo mi to daje zaje... inspiracje, zeby samemu wstac z wyra o jakiejs barbarzynskiej porze, tluc sie autem kilkadziesiat kilometrow i zapolowac na wymarzone ujecie. dlatego, ze najwieksza roznice robi tu nie to czym i za ile, tylko pomysl i zaparcie, zeby go zrealizowac.

oczywiscie, ze mozna to wszystko sprowadzic do teorii spiskowej i z gory uznac za kant. tylko po co? zeby sobie cos udowodnic? ja wole "lyknac" ten kit i wykorzystac podziw jaki mam dla faceta, zeby przechylac szale watpliwosci ilekroc budzik mnie torturuje o 5.00 i waham sie, czy ruszyc d* z cieplego wyra na mroz, wiatr i najprawdopodobniej beznadziejna pogode

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    probuje o tym myslec na zasadzie, ze facet mial wizje i po prostu zaszalal. bo mi to daje zaje... inspiracje, zeby samemu wstac z wyra o jakiejs barbarzynskiej porze, tluc sie autem kilkadziesiat kilometrow i zapolowac na wymarzone ujecie. dlatego, ze najwieksza roznice robi tu nie to czym i za ile, tylko pomysl i zaparcie, zeby go zrealizowac.
    Pod tym mogę się podpisać. W cuda nie wierzę, ale jak się oszukiwać, to właśnie w ten sposób. Za ten fragment należy Ci się akustyk pi'f'ko
    cze.c4mel.project

Domyślnie

Ja wprawdzie w cuda nie wierze, ale w teorie spiskowe i plotki WszystkoWiedzacych NajlepiejBoImSieTakZdaje (WWNBISTZ) jeszcze bardziej nie.
    Nikon F-501, Canon 30D

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Ja mam do niego wielki szacun za to co zrobil - jesli dostal kase, to tym lepiej dla niego, taka prace trzeba docenic.

Jezeli robil na zlecenie to domyslam sie, ze Canon nie dal mu scenariusza, storyboardu itp i kazal zrobic to tak jak jest w umowie, tylko pewnie powiedzieli - potrzebujemy sample na strone, zrob tak zeby bylo najs - oczywiscie majac na uwadze to, ze ten czlowiek ma potencjal, zeby takie sample zrobic bez specjalnych wskazowek

Jezeli zrobil to sam to kocham go i trzymam sie wersji akustyka, czyli chciec, chciec i jeszcze raz chciec [do tego zalicza sie wizja, organizacja, realizacja itp]. Jezeli ktos naprawde chce cos zrobic [a domyslam sie, ze Vincent pracowal nad filmem wczesniej np piszac scenariusz i trzymajac go na odpowiedni moment] to to zrobi, nawet jesli mialby wyburzyc mur chinski i poprzestawiac piramidy

Ten film to rowniez dowod na to, ze nawet prosta fabula jest dobra jezeli odpowiednio sie to wszystko zrealizuje.

I tyle w tym temacie.

Domyślnie

W temacie kręcenia filmów przez 5DMKII i D90 wypowiem tak:
    Canon wypluwa przepiękny materiał - ale należy brać pod uwagę, że jakie obiektywy zastosujemy taki materiał otrzymamy.
    Nikona natomiast dyskfalifikuje na przedbiegach jakość zastosowanego kodeka. Przy takiej kompresji właściwie tylko GO różni materiał wypluty z D90 od materiału z amatorskiej kamerki. (Ogladałem 1:1 surowe materiały z obu aparatów)
    Moim skromnym zdaniem potencjał 5DMKII tkwi nie tyle w tym, że jest dobrym aparatem fotograficznym, ale w tym, ze jest naprawdę ZAJEBISTĄ kamerą. Wielu ludzi/firm nie stać na zakup/wypożyczenie kamer 35mm, a do produkcji filmów reklamowych, spotów, itp. , a potrzebują naprawdę dobrej jakości surowego materiału wyjściowego.
    Sam się zastanawiam czy nie zrobić "skok w bok" i nabyć same body 5DMKII - za ok. 8tys. mogę mieć jakość którą oferują kamery powyżej 15-17tys. lub więcej. Bardzo bardzo marzyłoby mi się, żeby nikon wypuścił jakiś D700s z możliwością kręcenia filmów, albo przynajmniej poprawił tą żenujacą komprechę w D90. Byłby on wtedy świetny do tych zastosowań, bo tak naprawdę nikt w profesjonalnych lub półprofesjonalnych zastosowaniach nie włącza w kamerze autofokusa, albo automatyki ekspozycji - auto to tylko na "weselach"
    Jeżeli nikon nie odpowie niczym na 5DMKII to będzie to kolejne mityczne body z tym, że zapewnie nie dla fotografów, ale dla filmowców i grafików.
    STROBIŚCI są zajebiści...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez valoos Zobacz posta
    W temacie kręcenia filmów przez 5DMKII i D90 wypowiem tak:
    Canon wypluwa przepiękny materiał - ale należy brać pod uwagę, że jakie obiektywy zastosujemy taki materiał otrzymamy.
    Nikona natomiast dyskfalifikuje na przedbiegach jakość zastosowanego kodeka.
    imo dyskwalifikuje go brak zooma, iso 3200 max, f8 max i brak zmiany tegoz w czasie krecenia. 24fps przy szybkich scenach tez nie jest fajne, 10 bitowy kolor mozna przebolec, to i tak ginie w kompresji.

ps.: no i 720p
    podpis nieczytelny

Domyślnie

valoos, z ust mi to wyjąłeś Stary! Podpisuję się pod Twoimi słowami wszystkimi kończynami. Ja również zawiodłem się na funkcji filmowania w D90, a prawda jest taka ze są rożne agencje reklamowe i rozne mają potrzeby i akurat materiał generowany z nowej piątki zaspokoi wiele agencji małej i średniej wielkości, nie każdy robi reklamy piwa i komórek i nie każda firma ma budżety pozwalające mieć profesjonalne studia filmowe. A mając takie aparaty w firmie bedziemy mogli mogli przez jakies 2 lata pracować na dobrym sprzęcie foto, który w dodatku bedzie można wykorzystać do kręcenia reklamówek i spotów małego i średniego budżetu.
    Przykład z lata tego roku: startowaliśmy do przetargu na promocję dużego miasta w północno-wschodniej Polsce. Pod względem kreacyjnym zajęliśmy drugie miejsce, gdybyśmy mieli niższą cenę być może moglibyśmy wygrać, cena zaś była podyktowana wysokimi kosztami produkcji spotu reklamowego, który miała zrobić firma podwykonawcza. To jest jeden z wielu przykładów, dla których uważam że funkcje typu kręcenie filmów w zaawansowanych aparatach nie są jedynie marketingowymi gadżetami, tylko konkretną odpowiedzią producentów na zmieniające się potrzeby rynku. Dlatego śmieszy mnie nieraz ironiczny i pogardliwy stosunek niektórych użytkowników do tego typu funkcji (o ile są one faktycznie prawdziwie użyteczne i odpowiednio zaawansowane).

PS. Apropos kamer profesjonalnych za 15-17, to o ile się dobrze orientuję to RED ONE można mieć już za jakieś 20 tysi, no ale jeszcze do tego trzeba kupić parę obiektywów za jakieś 8-10 tyś każdy i pare innych gadżetów, ale to jest już zupełnie inna półka, to jest już liga Hollywood (sic!) - ostatnio Peter Jackson i Nicolas Cage kręcili jakieś filmy na tych genialnych cyfrówkach, które podobno przewróciły już cały filmowy świat w LA...
    Ostatnio edytowane przez ikonay ; 17-10-2008 o 17:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikonay Zobacz posta
    PS. Apropos kamer profesjonalnych za 15-17, to o ile się dobrze orientuję to RED ONE można mieć już za jakieś 20 tysi, no ale jeszcze do tego trzeba kupić parę obiektywów za jakieś 8-10 tyś każdy i pare innych gadżetów, ale to jest już zupełnie inna półka, to jest już liga Hollywood (sic!) - ostatnio Peter Jackson i Nicolas Cage kręcili jakieś filmy na tych genialnych cyfrówkach, które podobno przewróciły już cały filmowy świat w LA...
    O kręceniu filmów jak i kamerach niezbyt wiele wiem. Jeśli jednak jest jak twierdzić, że RED ONE kosztuje 20k, a obiektywy do niej po 8-10k, to nie sądzę, by nawet dla małej agencji był, to wydatek na który nie może sobie pozwolić. Warto zaznaczyć, że RED ONE posiada budowę modułową z pełną kompatybilnością i możesz wykorzystać klamoty przykładowo od Arri. Zresztą różnica kosztów względem zestawu 5D MkII i kilku eLek chyba nie będzie na tyle znacząca, by zrezygnować z funkcjonalności, ergonomii i innych zalet kamery. Rynek przyjmie movie mode ciepło. Na chwilę obecną rynek amatorski. Szczerze wątpię, by 5D MkII zatrząsł rynkiem filmowym Wątpić nie oznacza jednak wykluczać Życie pokaże.

Pozostanę przy swoim, ale nikogo nie chcę do swojego przekonywać
    Ostatnio edytowane przez c4mel ; 17-10-2008 o 22:43
    cze.c4mel.project

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikonay Zobacz posta
    RED ma w 2009 roku wypuscic przenosna kamerke scarlet, ktora bedzie kosztowala ok 3 tys dolarow.

Sesnsor 3K, 120 fps itd. Takze jesli to bedzie fakt nikt powaznie myslacy o rynku video
    po Canona z tego wzgledu siegal nie bedzie. NAtomiast nie ukrywam, ze jest to mily
    dodatek to robienia fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    RED ma w 2009 roku wypuscic przenosna kamerke scarlet, ktora bedzie kosztowala ok 3 tys dolarow.

Sesnsor 3K, 120 fps itd. Takze jesli to bedzie fakt nikt powaznie myslacy o rynku video
    po Canona z tego wzgledu siegal nie bedzie. NAtomiast nie ukrywam, ze jest to mily
    dodatek to robienia fotek

Póki co ten projekt wygląda tak: i deklaracja Jannard'a: http://www.scarletuser.com/showpost....91&postcount=1

Także nie wiadomo jak to będzie wyglądało do końca. Zbieżność czasowa tych zmian z premierą 5D mkII jest raczej nieprzypadkowa.
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 53 z 62 PierwszyPierwszy ... 3435152535455 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów