Close

Strona 50 z 95 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 950

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez antonjo Zobacz posta
    Z mojej perspektywy 16 mpix to było by i tak aż nadto. Fajnie było by więc gdyby pojawiło się jeszcze jakieś body z trochę mniejszą ilością mpix niż 5dmarkII oraz opcją wifi.

Witaj po latach Antonjo
    Teraz masz prawie 13mpix... jakie ma znaczenie przyrost tych 3mpix do 16mpix poza marketingiem i większymi plikami ? W nowej piątce zawsze masz 10mpix sRAWy do "szybkich" plików i pełne 21 tam gdzie tego potrzeba.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Jacek, ale przecież d200 ma silniejszy filtr niż następujące po nim nikony: d300, d3, d700.
    D3 i d700 to inna matryca (FF), więc filtr mógł być inny. Ale na sharpness 0 nie jest nadzwyczaj ostro. 5D daje ostrzejsze pliki.
    podobnie D300 - na sharpness 0 szału nie ma. Ale zauwazam, że nikon daje w co drugim body słabsze filtry. Jak w poprzedniku daje słabo i na forach płaczą, to następca dostaje słabsze AA
    Rozmycie rozdzielczości następuje w conwerterach raw - np. Capter NX. Te same NEFy z d300 otwarte np c1 rozbrajają ostrością i ilością detali. Podobnie jest z d700 które ma jeszcze lepsze(silniejsze) detale.
    Moim zdaniem każdy konwerter ma wady i zalety. Zaletą C1 jest to, że potrafi wydobyć detale których w plikach wywoływanych NXem nie ma (nie są to różnice powalające, ale częst dość wyraźne), krawędzie wydają się ostrzejsze. Poza tym jest szybszy niż NX przy wywoływany wielu nefów.
    Wg mnie to tylko inne ustawienia domyślne konwertera. Przeciez one nie moga ingerowac w filtr AA.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Witaj po latach Antonjo
    Teraz masz prawie 13mpix... jakie ma znaczenie przyrost tych 3mpix do 16mpix poza marketingiem i większymi plikami ? W nowej piątce zawsze masz 10mpix sRAWy do "szybkich" plików i pełne 21 tam gdzie tego potrzeba.
    Witaj Panie Paweł czołem cześć Myślałem sobie że body z mniejszą maksymalną rozdzielczością może będzie tańsze ? Nie mówię że nie kupie nowej piątki, ale myślę że warto jeszcze poczekać.

Pozdrowienia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    D3 i d700 to inna matryca (FF), więc filtr mógł być inny. Ale na sharpness 0 nie jest nadzwyczaj ostro. 5D daje ostrzejsze pliki.
    podobnie D300 - na sharpness 0 szału nie ma. ....
    A kto powiedział, że sharpness 0 oznacza wyostrzanie, że tak napiszę, "naturalne"? To jest tylko parametr dla algorytmu, który tworzy obrazek z siatki sensorów i może być tak, że sharpness 0 dodatkowo "rozmywa", czy jak wolisz "zmiękcza" otrzymany obraz, a wartością "naturalną" jest 2 lub 3. W nie korygowanych profilach z D3 ten parametr ma własnie wartość 2 lub 3 i zapewne to jest obrazek bez wyostrzania, ale również bez zmiękczania. Oczywiście u każdego producenta i w każdym body może być inaczej.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    podobnie D300 - na sharpness 0 szału nie ma. Ale zauwazam, że nikon daje w co drugim body słabsze filtry. Jak w poprzedniku daje słabo i na forach płaczą, to następca dostaje słabsze AA

Wg mnie to tylko inne ustawienia domyślne konwertera. Przeciez one nie moga ingerowac w filtr AA.
    A kto powiedział, że domyślne algorytmy interpolacji używane przez puszkę do generowania jpga, albo te użyte w NX są najkorzystniejsze pod względem uzyskiwania maksymalnie dużej liczby ostrych detali ?
    Jacku, na zdjęciach z d300 w wielu miejscach gdzie w JPGu albo pliku wywoływanych przez NXa miałem tylko kolorowa fragmenty upierzenia
    ptaka, po wywołaniu przez c1 pokazywała się struktura pierza
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 22-09-2008 o 16:04
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Jacku, na zdjęciach z d300 w wielu miejscach gdzie w JPGu albo pliku wywoływanych przez NXa miałem tylko kolorowa fragmenty upierzenia
    ptaka, po wywołaniu przez c1 pokazywała się struktura pierza
    Struktura napewno, ale czy pierza to już niekoniecznie , chyba najlepszym do drobnych szczegółów jest obecnie RAWTherapee
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

http://blog.vincentlaforet.com/2008/...next-12-hours/ <- nie wiem jak Wy, ale ja na wszelki wypadek zapne pasy

Przy okazji -> http://www.luminous-landscape.com/re...dmkiipre.shtml bylo?
    Ostatnio edytowane przez shaolin ; 23-09-2008 o 00:53

Domyślnie

No to przy takim wejściu i materiałach promocyjnych już chyba wiadomo jak się ta 5ka będzie sprzedawać

Strona 50 z 95 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów