nowy aparat wywołał u mne najpierw euforię, a następnie cholerną złość. Adam przeżywał to razem ze mną
nowa piątka to jest TEN aparat na który czekałem i który miał być puszką uniwersalną. Od dawna chciałem mieć puszkę FF która mógłbym stosować zarówno do fotografii scenicznej jak i do ptaków. Pozbycie się zalet cropa chciałem sobie powetować przy ptakach zdecydowanie lepszą jakością obrazka (już 5D pokazuje wielki pazur w stosunku do cropów) a jednocześnie mieć odpowiedni zapas Mpx aby w potrzebie cropować softwareowo.
I nowa piątka wydawała się do tego planu idealna - cudowna jakość obrazka z 1DsMk3 z bardzo poprawionym procesorem obrazu i odszumianiem, uszczelnienia (tak, to są prawdziwe uszczelnienia. Być może zaprojektowane inaczej niż w Nikonie ale są i gwarantują przetrwanie kilka minut w bardzo ostrej ulewie), zdumiewający zakres ISO i wyjątkowa (wedle opinii osoby testującej puszkę) dynamika po prostu robią z tej puszki MOJĄ puszkę. Powiększony wizjer, regulacja AF, dobry LCD, Auto ISO. No czegóż chcieć więcej..?
No i tu przyszła rozpacz. AF wydawał się identyczny ze stara piątką. Tego zupełnie nie rozumiem, z przecieków które miałem wynikało, że będize to AF z 50D plus te punkty servo. Maksymalnie się wqrw - Rycerz Warn (copyright qietrzy) - iłem. Jest tylko nadzieja, że ludzie którzy macali puszkę mówią nie jest źle, Canon twierdzi że działanie jest lepsze od AF z 50D, a Galbraight pisze, że Canon najpewniej dokonał właściwego wyboru. Zobaczymy ale teraz jestem po prostu zły bo jak zwykle nie mogę dostać czegoś, co by mi pasowało, tylko za jedne przydatne cuda wypinam tyłek i daję się chędożyć - i jeszcze za to płacę. Nie chodzi tu o to, że ten AF będzie słaby. Na pewno nie. Chodzi o to, że ktoś mi prosto w gębę nasikał. Inna sprawa, ze choćby nie wiem jak się konkurencja gimnastykowała, to obrazek C jest nie do pobicia przynajmniej na razie. I to jest ordynarnie wykorzystywane.
Drugie rozczarowanie to prędkość. Liczyłem na 5 kl/sek które do ptaków wystarczają z nawiązką. W ogóle mam wrażenie, że większa ilość klatek na sekundę służy głównie gościom nagrywającym filmiki na youtube w których walą seriami po 200 jpg aby porównać dźwięki migawek C i N. No ale 3,9 to jest za wolno i trzeba to przełknąć.
Nowy marek będzie miał wszystko czego szukam, ale będzie miał nieco inną cenę. Zycie to sztuka kompromisu. Tylko już mnie dupa boli.
Szukaj

Skontaktuj się z nami