Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: ile warte

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie ile warte

Witam czy moglibyście pomóc w ustaleniu ile mogą być warte lampy 1X Elfo SE500 oraz 1X Elfo J500A, sąto starsze modele i ciężko mi znaleźć jakieś informacje, sprawne, używane amatorsko ale widać ślady eksploatacji. Kolega się pozbywa a ja bym był nimi zainteresowany. Może jeszcze ktoś zna ich parametry poza mocą? Będę zobowiązany za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
    N itepe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Zapytaj Jacka_Z.
    Na promodels piszę, że posiada/ł taką lampę:
    http://www.forum.promodels.pl/9856,6...f29585bbb19ac9
    Dzięki mini właśnie czytam ten ciekawy wątek w których jest kilka interesujących mnie informacji.
    A w międzyczasie Jacek_Z tu odpisał że posiada te lampy, ale widzę że post zniknął.
    Wiedząc że się tu kręci pytanie do niego jaki czas błysku (nominalny) posiadają te lampy? Odpalając z kabla na SE500 uzyskałem bez winiety 1/500s na J500A 1/320s. Czy stosując do tych lamp lepsze (szybsze) żarniki można coś poprawić? Pozdrawiam.
    N itepe.

Domyślnie

mam obie lampy. Maja po 500 WS, obie sa dość leciwe. Nie mają wentylacji.
    J500A ma podział mocy tylko do 1/4 !!! (zakres 2 przysłon)
    SE500 ma do 1/16 (zakres 4 przysłon)
    proszę nie nabywaj złych nawyków i nie rób na czasach krótszych niż 1/250. Po co ci krótsze czasy w studiu?
    Nie napisałeś jakie masz body, ale jak tak kombinujesz to znaczy, że hybryde, czyli D50/70 lub cos podobnego.
    Winieta od lamp? Chyba ci chodzi o coś innego? Co to są szybsze palniki? Poczytaj trochę ten dział i dział lamp błyskowych, używaj szukajki. Krótkie czasy w fotografii studyjnej to skomplikowane zagadnienie, mało kto łapie o co chodzi z obcinaniem błysku itp. Zagadnienie skomplikowane, długie, cięzkie do wyjaśniania, a na końcu wychodzi, żeby tego nie stosowac. Więc nie proś mnie bym to tłumaczył po raz chyba 3-ci, tylko po prostu pracuj na czasie synchronizacyjnym body. Please.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-09-2008 o 20:29
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Sorry za powtarzanie pytań ale żeby coś znaleźć trzeba zadać trafne pytanie inaczej to stosy materiału do przerobienia i czasami brak mi cierpliwości, wierz mi że naprawdę staram się unikać powielania tematów. Jednak to pytanie było mocno lamerskie (już doczytałem) bo w pierwszej chwili myślałem że aby uzyskać większy otwór przysłony zwiększę czas migawki i tyle a tu lipa- należy zmniejszyć siłę błysku. Jak regulacja w lampie nie wystarcza to co jakieś pieluchy tetrowe na softa pozakładać?
    Czy jesteś w stanie określić choćby przybliżoną wartość tych lamp, to jest start małego studia, ambicje mam nieco większe ale to z czasem. Mając do wyboru chińszczyznę lub to co wyżej, co byś wybrał (koszty grają rolę)?
    N itepe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PeeZeet Zobacz posta
    ...myślałem że aby uzyskać większy otwór przysłony zwiększę czas migawki i tyle a tu lipa- należy zmniejszyć siłę błysku.
    migawka (czas) nie ma znaczenia (prawie ) regulujesz przysłoną i moca lamp. Ewentualnie zmiana ISO.

Jak regulacja w lampie nie wystarcza to co jakieś pieluchy tetrowe na softa pozakładać?
    prawidłowo kombinujesz lampa j500 A ma tylko 2 przysłony regulacji - dobre chińczyki mają 4.

Czy jesteś w stanie określić choćby przybliżoną wartość tych lamp, to jest start małego studia, ambicje mam nieco większe ale to z czasem. Mając do wyboru chińszczyznę lub to co wyżej, co byś wybrał (koszty grają rolę)?
    te lampki j500 - z 600 zł, Se500 - z 800 zł. Wolałbym nową chińszczyznę (quantuum lub cos podobnego) - tańsze softboxy itp. Wystarcza takie po 300Ws do małego studia. Teraz body maja natywne ISO 200 i nie trzeba silnych lamp. Szczególnie w małym studiu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

idz tam z aparatem, zrob fotki i pokaz zdjecia tutaj

Domyślnie

Zgodnie z zapowiedzią byłem dzisiaj w sklepie z akcesoriami do studia, ku mojemu zdziwieniu wszyscy wszystko rzucili precz by się mną zając było miło.

Oto zestaw który mnie interesuje i jestem ciekaw waszych opinii.

Pozdrawiam.
    N itepe.

Domyślnie

calkiem spoko to wyglada
    jak na chinszczyzne
    glowki przypominaja mi takie chinskie lampy (bowling??) podobne wstawki z metalu
    co do mocy to trzeba by pomierzyc swiatlomierzem bylo by wiadomo czy naja naprawde po 600 (tak plus minus)
    i porownac z kims kto ma 600 pod reka
    jaka dlugosc kabli od glowek do generatora?
    i jaka cena bez statywow i boxow? 9(taka nie dla ciebie)?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    calkiem spoko to wyglada
    jak na chinszczyzne
    glowki przypominaja mi takie chinskie lampy (bowling??) podobne wstawki z metalu
    co do mocy to trzeba by pomierzyc swiatlomierzem bylo by wiadomo czy naja naprawde po 600 (tak plus minus)
    i porownac z kims kto ma 600 pod reka
    jaka dlugosc kabli od glowek do generatora?
    i jaka cena bez statywow i boxow? 9(taka nie dla ciebie)?
    Powinienem umieścić stronę tytułową, sorry.
    kabel ma 5m
    Znam tylko te ceny które wcześniej podałem.
    N itepe.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów