Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: ile warte

Domyślnie ile warte

Witam czy moglibyście pomóc w ustaleniu ile mogą być warte lampy 1X Elfo SE500 oraz 1X Elfo J500A, sąto starsze modele i ciężko mi znaleźć jakieś informacje, sprawne, używane amatorsko ale widać ślady eksploatacji. Kolega się pozbywa a ja bym był nimi zainteresowany. Może jeszcze ktoś zna ich parametry poza mocą? Będę zobowiązany za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
    N itepe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Zapytaj Jacka_Z.
    Na promodels piszę, że posiada/ł taką lampę:
    http://www.forum.promodels.pl/9856,6...f29585bbb19ac9
    Dzięki mini właśnie czytam ten ciekawy wątek w których jest kilka interesujących mnie informacji.
    A w międzyczasie Jacek_Z tu odpisał że posiada te lampy, ale widzę że post zniknął.
    Wiedząc że się tu kręci pytanie do niego jaki czas błysku (nominalny) posiadają te lampy? Odpalając z kabla na SE500 uzyskałem bez winiety 1/500s na J500A 1/320s. Czy stosując do tych lamp lepsze (szybsze) żarniki można coś poprawić? Pozdrawiam.
    N itepe.

Domyślnie

mam obie lampy. Maja po 500 WS, obie sa dość leciwe. Nie mają wentylacji.
    J500A ma podział mocy tylko do 1/4 !!! (zakres 2 przysłon)
    SE500 ma do 1/16 (zakres 4 przysłon)
    proszę nie nabywaj złych nawyków i nie rób na czasach krótszych niż 1/250. Po co ci krótsze czasy w studiu?
    Nie napisałeś jakie masz body, ale jak tak kombinujesz to znaczy, że hybryde, czyli D50/70 lub cos podobnego.
    Winieta od lamp? Chyba ci chodzi o coś innego? Co to są szybsze palniki? Poczytaj trochę ten dział i dział lamp błyskowych, używaj szukajki. Krótkie czasy w fotografii studyjnej to skomplikowane zagadnienie, mało kto łapie o co chodzi z obcinaniem błysku itp. Zagadnienie skomplikowane, długie, cięzkie do wyjaśniania, a na końcu wychodzi, żeby tego nie stosowac. Więc nie proś mnie bym to tłumaczył po raz chyba 3-ci, tylko po prostu pracuj na czasie synchronizacyjnym body. Please.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-09-2008 o 20:29
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Sorry za powtarzanie pytań ale żeby coś znaleźć trzeba zadać trafne pytanie inaczej to stosy materiału do przerobienia i czasami brak mi cierpliwości, wierz mi że naprawdę staram się unikać powielania tematów. Jednak to pytanie było mocno lamerskie (już doczytałem) bo w pierwszej chwili myślałem że aby uzyskać większy otwór przysłony zwiększę czas migawki i tyle a tu lipa- należy zmniejszyć siłę błysku. Jak regulacja w lampie nie wystarcza to co jakieś pieluchy tetrowe na softa pozakładać?
    Czy jesteś w stanie określić choćby przybliżoną wartość tych lamp, to jest start małego studia, ambicje mam nieco większe ale to z czasem. Mając do wyboru chińszczyznę lub to co wyżej, co byś wybrał (koszty grają rolę)?
    N itepe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PeeZeet Zobacz posta
    ...myślałem że aby uzyskać większy otwór przysłony zwiększę czas migawki i tyle a tu lipa- należy zmniejszyć siłę błysku.
    migawka (czas) nie ma znaczenia (prawie ) regulujesz przysłoną i moca lamp. Ewentualnie zmiana ISO.

Jak regulacja w lampie nie wystarcza to co jakieś pieluchy tetrowe na softa pozakładać?
    prawidłowo kombinujesz lampa j500 A ma tylko 2 przysłony regulacji - dobre chińczyki mają 4.

Czy jesteś w stanie określić choćby przybliżoną wartość tych lamp, to jest start małego studia, ambicje mam nieco większe ale to z czasem. Mając do wyboru chińszczyznę lub to co wyżej, co byś wybrał (koszty grają rolę)?
    te lampki j500 - z 600 zł, Se500 - z 800 zł. Wolałbym nową chińszczyznę (quantuum lub cos podobnego) - tańsze softboxy itp. Wystarcza takie po 300Ws do małego studia. Teraz body maja natywne ISO 200 i nie trzeba silnych lamp. Szczególnie w małym studiu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Podobnie kalkulowałem z tym że do kompletu jest jeszcze soft 90X90, strumienica z pl. miodu, garnek ok30cm śr. + plaster miodu + furta, 3 małe garnki do parasolek, parasolka Elfo transparentna 100cm, parasolka Lastolite srebrna, statywy Manfrotto 1 duży 005BAC, mniejszy 052Bac + duży pokrowiec manfrotto wejdą tam ze cztery statywy. Kable przedłużacze. Tak więc zobaczymy ile kolega za to wszystko zażąda wtedy podejmę decyzję mam to szczęście że mam czasu trochę na wypróbowanie sprzętu. Myślałem wcześniej o takim zestawie z tej firmy: http://e-trade.com.pl/sklep/index.php składającym się z generatora i dwóch lamp 2X600Ws (niestety nie mają tego na stronie ale oglądałem to w sklepie, (jedyne info o produkcie to poniżej, marki ani modelu niestety już zapomnieli wysłać a ja nie zapamiętałem) to jest dosyć nowy artykuł ale może to jest już tobie znane? Cena po rabatach ok 2300,-
    - moc 2x600Ws
    - liczba przewodnia 58
    - czas ładowania 0,2-1,5 sekundy
    - temperatura koloru 5300K-5700K
    - niskie napięcie na wejściu wyzwalającym
    - 5 trybów lampy lampy modelującej: wyłączona, 100% mocy, proporcjonalnie do błysku, 100% mocy przy zredukowanej mocy palnika, gaśnie po błysku
    - płynna regulacja energii w zakresie 1-1/32
    - żarówka modelująca 100W gwint e27 (w komplecie)
    - sposób wyzwalania: fotocela, kabel synchro, za pomocą przycisku test
    - mocowanie do standartowych statywów studyjnych (metalowe)
    - zasilanie 230V

Generalnie właściwe pomieszczenie na studio jest małe ale istnieje możliwość przeniesienia się w razie konkretnej potrzeby do większego sąsiedniego pomieszczenia, (zobacz tu jest to najmniejsze pomieszczenie http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69920&page=3) stąd pomysł z większymi mocami najpierw myślałem właśnie o 300Ws. Co o tym sądzisz?
    N itepe.

Domyślnie

.marki ani modelu niestety już zapomnieli wysłać a ja nie zapamiętałem) to jest dosyć nowy artykuł ale może to jest już tobie znane? Cena po rabatach ok 2300,-
    - moc 2x600Ws
    - liczba przewodnia 58
    - czas ładowania 0,2-1,5 sekundy ..
    - żarówka modelująca 100W gwint e27 (w komplecie)
    . Co o tym sądzisz?
    nie wiem co to jest.
    2x600 Ws nowe - za 2300 to tanio, ale kto podaje LP dla studyjnych i dlaczego to tylko 58 skoro to aż 600 WS ? Nie ma przelicznika, nie pytaj ile powinno być, ale to się nie zgadza na oko i to dość sporo.
    słaby ten pilot, tylko 100 W
    coś wątpię w te 600 WS

Domyślnie

Jestem po wizycie u nich mocno wk....ony bo gościu zamiast mnie obsłużyć i wytłumaczyć wszystko, był bardziej kompem zajęty i wydawało mi się że mu przeszkadzam. Najpierw usłyszałem cenę tego zestawu 1100,- zł o pomyłce z mojej strony nie mogło być mowy bo żonę miałem za świadka, nie umiał mi nic powiedzieć szczegółowego obiecał maila z precyzyjną specyfikacją i po kilku telefonach z mojej strony otrzymałem to co wyżej. Olał bym temat ale na własne oczy ten sprzęt widziałem i mocno interesująco i solidnie wyglądał nawet okuta skrzynia transportowa,ale oni sami chyba do końca nie wiedzą co mają. prosiłem o linka do strony producenta- niet. Kurcze mam wrażenie że mnie tam za durnia lub intruza mają. W końcu otrzymałem cenę 3290,- ze statywami i softboksami a za pomyłkę to dla mnie 2300,- (bez statywów i softów). Chyba jutro się tam z aparatem wybiorę.
    N itepe.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów