Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Domyślnie

pxl666, apropos sampli, które zamieściłeś: te z d300 robione w jakimś muzeum przy ISO1600 moim zdaniem szumią na poziomie w pełni akceptowalnym!
    Tak, jak pisałem: nie mam pojęcia, jak to będzie wyglądać w druku wielkości 100x70cm...ale przy tej wielkości rozdzielczość spada drastycznie więc raczej narzekałbym tu na zbyt małą matrycę niż na za duży szum, który matryca generuje.

I jeszcze na temat szumów z sampli w sieci:

http://forum.nikon.org.pl/showthread...=69935&page=89
    tutaj d90 szumi prawie tak, jak d80 a w d300 wygląda to dużo lepiej

http://forum.nikon.org.pl/showthread...=69935&page=71
    Tu natomiast jest bardzo porównywalnie i nie powiedziałbym, że d300 szumi koszmarnie w stosunku do d90.

http://img178.imageshack.us/my.php?image=3200xs7.jpg
    Tu widać to o czym mówiłem: szum mniejszy ale stopień odszumiania wyraźnie wyższy.

W zw. z powyższym nie sugerowałbym się do końca samplami z sieci.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pxl666 Zobacz posta
    bo jest juz dostepny D300 - o ktorym wiem ze mozna go juz traktowac polpro
    To tylko marketingowy belkot to polpro. Patrzysz co potrzebujesz i do czego i uzywasz. Do niektorych zastosowan tylko D3, do innych nawet dla artysty czy osoby zawodowo fotografujacej juz D50.

Cytat Zamieszczone przez pxl666 Zobacz posta
    zauwazylem ze d300 koszmarnie szumi na wysokim iso...natomiast d90 jakos dziwnie nie...niewiem oco chodzi
    Odszumianie. W D300 tez je zrobisz i bedziesz mial to samo co z D90.
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 16-09-2008 o 10:53 Powód: łączenie podwójnego wpisu
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 124miko Zobacz posta
    Może się podłączę do wątku.
    Mam D300 i 2 X D40. Jedną czterdziestkę chcę wymienić - i teraz pytanie - co doradzacie, czy czekać na D90 w sklepach ( zaoszczędzę pewnie parę groszy ), czy kupić drugie D300 ( zaoszczędzę trochę czasu ) ???
    Nie kupuj drugiego D300.Kup D90, będziesz mógł na ślubach podwójną kasę robić - jako fotograf i kamerzysta. O lol
    Canon Power Shot SX200 IS

Domyślnie

Wiecie co chlopaki? Mam D200 (tak tak, to ten, który już od dłuższego czasu zdjęć nie robi - od kiedy weszły nowsze modele) i jak do tej pory robiłem foty przy ISO 400 i ciut więcej, potem odbitki 30x45 to jakoś nie oglądałem ich z odległości 5 -10 cm i ziarna nie było. Więc (bez obrazy) szumofoby i onaniści techniczni, weźcie się za robienie zdjęć...
    To taki mój mały apel
    pozdro
    FX|N24-70|S50 1.4|Sami14|SB-900|SB-800
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz F. Zobacz posta
    Wiecie co chlopaki? Mam D200 (tak tak, to ten, który już od dłuższego czasu zdjęć nie robi - od kiedy weszły nowsze modele) i jak do tej pory robiłem foty przy ISO 400 i ciut więcej, potem odbitki 30x45 to jakoś nie oglądałem ich z odległości 5 -10 cm i ziarna nie było. Więc (bez obrazy) szumofoby i onaniści techniczni, weźcie się za robienie zdjęć...
    To taki mój mały apel
    pozdro

Brawo!
    Ja w takich tematach jestem bardzo nieobiektywny. Do poważnych zastosowań trzeba mieć co najmniej Dxxx. Tak jest od czasów F-801. I nie chodzi o matrycę, szumy, filmiki , czy tym bardziej tzw. prestiż.
    Różnic nie wychwycisz tylko porównując parametry. Trzeba by może trochę zdjęć porobić... Różnych akcesorii popodpinać...
    P.S. Pomyśleć, że jeszcze rok temu D200 był najlepszą małą lustrzanką z naszej ulubionej stajni...
    Ostatnio edytowane przez lodzermensch ; 16-09-2008 o 10:57
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

lodzermensch spoko, z D70 tez mi 30x45 wychodziły, ale musiałem zmienić z innych względów
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lodzermensch Zobacz posta
    Do poważnych zastosowań trzeba mieć co najmniej Dxxx.
    Zalezy do jakich powaznych zastosowan. Do niektorych wystarczy D70.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Zalezy do jakich powaznych zastosowan. Do niektorych wystarczy D70.
    To prawda.
    Pisałem o sytuacji, gdy wybierasz JEDEN korpus, szukasz kompromisu, itd.
    P.S. Z braku laku, nie mając lepszego wyboru, w studiu lepiej robi mi się na D70s, niż D200. Z jakiegoś tam jednego powodu.
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Panowie, odbiegamy od tematu...

Cytat Zamieszczone przez Wojt@s!o Zobacz posta
    Nie kupuj drugiego D300.Kup D90, będziesz mógł na ślubach podwójną kasę robić - jako fotograf i kamerzysta. O lol
    Jak napisał kolega, moze jednak warto D90, bo filmiki można kręcić.
    W dzisiejszych czasach tak już jest... teraz zdjęcia robi się telefonami, a za pomocą aparatów filmy kręci....
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 23-09-2008 o 01:19 Powód: proszę nie mnożyć postów
    flickr

Domyślnie

Szumy D90 (od ISO 100):

Szumy D300:

Nikon F-501, Canon 30D

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów