Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Jaka temperatura w Kelwinach zdjęć na AWB?

Zdjęcia robione na AutoWB. W jaki prosty sposób, po zrobieniu zdjęcia, mogę dowiedzieć się jaka jest temperatura w Kelwinach? Czy CNX pozwala wyciągnąć taką informnację?
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

na pewno ACR wyciaga taka informacje...
    CNX2 na 99,5 % tez
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

niestety dane pochodzace z obu programow sa rozbiezne.

Domyślnie

To napiszcie gdzie NX pokazuje taką informację...
    wigi.pl

Domyślnie

Nie pokazuje ani NX ani NX2. Tylko w przypadku kiedy w aparacie balans bieli ustawiony jest na "K", czyli określasz temperaturę barwową w stopniach K, oba programy podają tą wartość.

Domyślnie

dzięki T&T, tego się obawiałem, bo sam nie mogłem tego znaleźć,
    a więc wypowiadający się przed Tobą jedynie wprowadzili w bląd i zrobili niepotrzebnie nadzieję...
    Dla ciekawych: C1 podaje dokładną temperaturę w interesującym mnie przypadku (AWB) tylko z pliku NEF. Nie wiem na ile C1 robi to prawidłowo, ale podawane wartości wyglądają wiarygodnie.
    Dziwne, że oprogramowanie Nikona tego nie potrafi...
    wigi.pl

Domyślnie

Nie potrafi tego z ustawienia Auto WB. Z innych ustawień ( oprócz wymienionego przeze mnie wyżej ) można to ustalić ale nieco okrężną drogą. Tak prawdę mówiąc nie bardzo wiem po co ci do wiadomości dokładna wartość, przecież przy obróbce kierujesz się wyglądem zdjęcia a nie dokładną wartością cyfrową. W końcu można też bardzo precyzyjnie ustawiać balans bieli na szary wzorzec lub dokonywać pomiaru w aparacie.

Uprawnienia umieszczania postów