Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Epson R800 czy 1400

Czesc! Jestem na kupnie przyzwoitej drukarki do zdjec i mam maly dylemat, Epson R800 czy 1400. Czytalem posty na temat porównania tych dwóch drukarek i juz mniej wiecej podjalem decyzje ze jednak to bedzie R800 ale nie ostatecznie. Czy ktos moze ma odnienne zdanie i doradzi. Zalezy mi na najlepszej jak to mozliwe jakosci. A z kolei za 1400 przemawia format A3. Czy róznice na wydrukowanych zdjeciach A4 sa bardzo widoczne? Nie ukrywam ze jestem wymagajacy ale nie chce wydawac wiecej na np HP8850 czy Epsona 2400. Cena R800 i 1400 jest kolo tego co chce na poczatek przeznaczyc na ten cel i obie drukary moge miec w tej samej kasie, wiec prosze o zdanie jesli ktos moze cos zasugerowac. Dzieki.

Domyślnie

Zrób sobie przysługę i kup HP8850. Ma zalety R800 i 1400, a do tego jest bardziej ekonomiczna i mniej upierdliwa w eksploatacji.

Domyślnie

Tyle ze HP to prawie 2x kasy wiecej niz kazda z nich, to tak jakby ktos pytal co brac D300 czy D2X a tu slyszy wez D700. Upierdliwa znaczy ze co nie tak z tymi epsonami???
    Ostatnio edytowane przez Arorx ; 15-09-2008 o 00:37

Domyślnie

Z tego co pamiętam R800 kosztuje kafla, R1400 - 1200, a HP 8850 - 1500, to za cholerę nie wychodzi mi 2x drożej.

Co zaś do samej drukary - ma system autoczyszczący głowice, autokalibrację opartą o spektrodensytometr i 8-o kolorantowe tusze pigmentowe w dużych pojemnikach.

R800 potrafi się przytykać i ma tusze pigmentowe, ale bez wersji rozbielonych - jest dobra do druku fotografii kolorowych i ma bardzo fajny lakierek poprawiający błysk na papierach błyszczących, natomiast w światłach i w druku fotografii B&W jest mniej przekonywująca.

R1400 ma dla odmiany rozbielone tusze, nada się do B&W i będzie niezła w światłach, ale nie jest to pigmentówka - wydruki nie są tak trwałe na blaknięcie, barwy nie mają takiego kopa.

B8850 jest najmniej kompromisowym rozwiązaniem, choć oczywiście pozostałe R-ki to też naprawdę świetne drukary.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 15-09-2008 o 00:51

Domyślnie

No tak wlasnie sprawdzalem polskie ceny... Ja mieszkam w UK (Uposledzone Królestwo ) tu ceny wygladaja: r800 i 1400 znalazlem za 230£ a najtansze 8850 to kolo 400£ tak wiec dosc sporo. A jak powiem zonie ze kupuje drukarke za 400£ to znowu bedzie foch dopiero co jej przeszlo po zakupie n17-55 he he he... To moze jest cos innego co warto kupic i powiedzmy ze jest swojego rodzaju kompromirem pomiedzy kolorowymi i B&W. B&W jest dla mnie istotne tak samo jak kolor. Jakis Lexmark Kodak czy cus???
    Ostatnio edytowane przez Arorx ; 15-09-2008 o 01:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arorx Zobacz posta
    No tak wlasnie sprawdzalem polskie ceny... Ja mieszkam w UK (Uposledzone Królestwo ) tu ceny wygladaja: r800 i 1400 znalazlem za 230£ a najtansze 8850 to kolo 400£ tak wiec dosc sporo. A jak powiem zonie ze kupuje drukarke za 400£ to znowu bedzie foch dopiero co jej przeszlo po zakupie n17-55 he he he...
    To faktycznie trochę inaczej sprawa wygląda. Jeśli cenisz sobie żywe barwy i zależy ci na trwałości, to raczej bierz R800, jeśli B&W - R1400 może być lepszym rozwiązaniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arorx Zobacz posta
    To moze jest cos innego co warto kupic i powiedzmy ze jest swojego rodzaju kompromirem pomiedzy kolorowymi i B&W. B&W jest dla mnie istotne tak samo jak kolor.[/B] Jakis Lexmark Kodak czy cus???
    Poczytałem trochę o tym R1400 i powinien być niezłym kompromisem. Wprawdzie tuszyki ma tylko barwnikowe i maławe jak na A3+, ale kolorki i B&W powinny wychodzić w porządku.

O drukarach do foto możesz poczytać tutaj:
    http://www.photo-i.co.uk/Menus/reviews.htm

Domyślnie

Spytam jeszcze o jedną rzecz: jak często w praktyce (i po jakich przerwach w drukowaniu) wymagane jest czyszczenie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Spytam jeszcze o jedną rzecz: jak często w praktyce (i po jakich przerwach w drukowaniu) wymagane jest czyszczenie?
    Raz na dwa tygodnie bezpiecznie puścić test głowicy. Jak poleży z miesiąc nieużywana, szczególnie przy niskiej wilgotności, na bank przytka się parę dziurek.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

temat juz chyba nieco przygasl, ale wlasnie stoje przed podobnym wyborem... R800 czy R1400? Nie bede sie zapedzal w drukarki powyzej 2000zl bo nie potrzebuje. Czy 1400 bedzie znacznie gorsza niz 800 w efekcie koncowym?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów