Close

Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 203

Domyślnie

Ja spotkałem się z opinią klienta, że jemu to się nie podobają zdjęcia z tym rozmytym tłem. Jedno jest pewne - wszystkim nie dogodzisz - jak sobie pościelesz tak się wyśpisz - jakiego sobie weźmiesz fotografa takie będziesz miał zdjęcia - widziały gały co brały. Tak na marginesie ... ostatnio mój kolega sprzedawał passata za 60 koła prawie ... i koleś z drugiego końca Polski, ze swojej nieprzymuszonej inicjatywy wpłacił mu 10000zł zaliczki bez oglądania samochodu i sprzedającego na oczy nie widział - tylko mój koleś to dobry chłopak i transakcja doszła do skutku - ale ludzie są sami sobie winni - potem lament że wyjb....li mnie na 10 koła, albo ze zdjęcia są kicha a fotograf skasował 2500zł - brawa dla fotografa że potrafi sprzedać swoje usługi. A jeżeli koleś robi 10 ślubów dziennie to wniosek jest jeden - na pewno nie występuję w 10ciu postaciach tylko zatrudnia 10 ciu pstrykaczy i tylko zakład firmuję swoim nazwiskiem. Jeżeli na umowie było że on ma osobiście robić zdjęcia a nie robił do do sądu z dziadem.
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 15-09-2008 o 12:16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    Jeżeli na umowie było że on ma osobiście robić zdjęcia a nie robił do do sądu z dziadem.
    Jakiej umowie? Ustnej?
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Zanim wkleisz zdjęcia upewnij się, że masz do tego prawo. Umowa może być różnie skonstruowana, a prawo warto by uszanować.
    Szkła, D-ileśtak i za mało czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Jakiej umowie? Ustnej?
    ... no jak z niego taki guru to to chyba dał jakąś umowę do podpisania. Chyba że żadnej umowy nie było ... to niech się cieszą ,że przynajmniej ktoś przyszedł pstrykać ... no ale za 2.5 klocka kto by nie wpadł parę zdjęć zrobić. Mojej żony koleżanka miała taka akcję że 2dni przed ślubem fotograf do niej zadzwonił że nie będzie robił zdjęć bo mu aparat się popsuł - umawiali się "na gębę", chciała żebym ja wpadł coś cyknąć, ale okazało się że miała ślub w ten sam dzień co ja swój i wyszło tak że wcale nie było fotografa na ślubie.
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 15-09-2008 o 13:21

Domyślnie

no ale za 2.5 klocka kto by nie wpadł parę zdjęć zrobić.
    no ja bym wpadł na chwile pare zdjęć zrobił nawet bym je w RAW walnal a nie prosto z puszki, i jeszcze o jakiegos lightrooma zachaczył

Mojej żony koleżanka miała taka akcję że 2dni przed ślubem fotograf do niej zadzwonił że nie będzie robił zdjęć bo mu aparat się popsuł
    na gębe to sobie mozna... jak sie aparat psuje a nie ma sie backupu to niestety do sklepu i szybciutko tzreba nowego zapodac, dlatego jakas kwota ze slubow powinan byc przeznaczona i odkladana na taką akcje, to tylko sprzet i elekronika zabezpieczenie musi byc ;/ a takie 5-6 tys piechota nie chodzi i pod lozkiem sie nei wala
    emeryt

Domyślnie

autorowi wątku chciałbym powiedzieć, że rynek działa po pierwsze na zasadzie popytu i podaży, tam gdzie popyt duży a podaż mała można ceny windować...
    po drugie rynek działa w oparciu o marketing i reklamę - jedni go używają inni nie...
    po trzecie wysoka cena za "markową" usługę, której klient nie jest w stanie zweryfikować to największy na świcie haczyk marketingowy - tak działa w zasadzie cały świat mody, perfumy etc..
    i w końcu po czwarte w biznesie jest tak, że jeden idzie do przodu, a drugi choć robi w zasadzie tak samo zostaje w tyle...

oceń sam czy jesteś w stanie dorównać temu facetowi, jesteś? no to czemu nie robisz jeszcze 10 ślubów w weekend...*

*...w życiu zrobiłem cztery śluby (znajomym) i chyba już więcej się na to nie zdecyduję...
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

a takie coś znalazłem w necie:

Pytania, które warto zadać fotografowi:

1. Czy robi zdjęcia kolorowe, czarnobiałe, w sepi ? Czy też wszystkie rodzaje ?
    2. Czy mamy wpływ na rodzaj zdjęć jakie będą zrobione ? Czy możemy przekazać listę zdjęć, które koniecznie chcielibyśmy mieć
    3. Kto będzie robił zdjęcia - fotograf, jego asystent ?
    4. Czy możemy spotkać się z osobą, która będzie robiła zdjęcia ?
    5. Na ilu ślubach robił zdjęcia ? Ile z tych ślubów było podobnych do naszego ?
    6. Czy będzie robił zdjęcia podczas innych ślubów odbywających się w tym samym dniu, lub podczas tego samego weekendu co nasz ?
    7. Jakie wyposażenie przyniesie ? Jak bardzo przeszkadzać będzie dodatkowe oświetlenie, statywy itp. ?
    8. Czy sam wywołuje filmy ?
    9. Czy możemy kupić negatywy ?

Pytania, które warto zadać sobie po rozmowie z fotografem:

1. Czy polubiłem go ? Czy mam dobre odczucia co do jego osoby ?
    2. Czy podobają mi się jego dotychczasowe prace ? Czy są ostre, dobrze wykadrowane ? Czy patrząc na zdjęcia, które wykonał jestem spokojny o zdjęcia z mojego ślubu ?

Dobrze jest zadzwonić do osób, które do tej pory obsługiwał (poprośmy fotografa o referencje). Jasne, że może być ciężko zadzwonić do zupełnie obcych osób, lecz ich opinia jest nieoceniona.
    Pamiętaj, że zdjęcia z Twojego ślubu będą jedną z najtrwalszych pamiątek – dlatego warto się upewnić, że będą dobrze zrobione.

MarcinWilk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    [...]Pamiętaj, że zdjęcia z Twojego ślubu będą jedną z najtrwalszych pamiątek – dlatego warto się upewnić, że będą dobrze zrobione.
    i dlatego najlepiej jest robic samemu...
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

W fotografii ślubnej byli i zawsze będą Artyści i Rzemieślnicy miejsce jest dla jednego i drugiego klient decyduje kogo wybiera cena nie jest wyznacznikiem jakości usługi jak będę miał kaprys to sprzedam merca r 2008 za 1 $ a maluszka r 1980 za 100 000 zł jeśli ktoś sie zgodził kopic jego prywatna sprawa .
    Ceny za fotki na rynku są od 0 do 8000 zależy od wielu czynników
    Ciekawe ile zdjęć oglądali zanim sie na niego zdecydowali czy czasem nie było to śliczne portfolio z każdym zdjęciem z innej imprezy ?
    Młodzi powinni wręcz Żądać aby przyszły fotograf kamerzysta pokazał przynajmniej 3-4 pełne sesje wtedy masie obraz jakości pracy i czy właśnie tego szukają i takich zdjęć oczekują .
    jakość usługi takiej jak zdjęcia jest odczuciem czysto subiektywnym i bez zdjęć nawet nie powinno sie nikogo oczerniać
    Pokaz zdjęcia

Domyślnie

no czekam caly czas na fotki od kolegi, niebawem pewnie przyjdą..
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów