Close

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 203

Red face Rynek fotografii slubnej w Polsce

Witam,

wrocilem wlasnie od kolegi, ktory miesiac temu sie hajtał.
    przed weselem mowil ze dlugo szukali fotografa (byli nawet na targach slubnych) i rezygnujac z kamerzysty postawili na lepsze zdjecia. bardzo mi sie to spodobalo... kosztowalo ich to 2,5 klocka i ze gosc robi miażdzące zdjecia....itd..
    oczywiscie uwierzylem bo kto przecietnemu foto da tyle zarobić ?? w koncu to nie mala kwota.

poza tym na samym weselu rozmawialem z tym krakowskim fotografem i potwierdzilo sie ze ma renome na rynku: tylko tego jednego dnia obslugiwał 10 wesel a na rynku jest od lat 20stu....fakty mowia same za siebie.
    ..wiec respect do goscia- zwlaszcza ze sam aspiruje do bycia w przyszlosci foto slubnym..., tak wiec dzis pojechalismy do kolegi zobaczyc te fotki i powiem szczerze ze bylem nastawiony na jakies mega uniesienia, achy i ochy i na pewno mocne estetyczne przezycia.
    bylem bardzo ciekawy tych zdjec. baardzo.

tak wiec znajomi włączyli na wielkiej plaźmie te fotki (jakosc obrazu tylko minimalnie gorsza niz na kompie) i po prostu nie wiem jak to napisac ale bylem bardzo mocno zaskoczony słaaaaaaaaaaaaabizną na maxa jaką zobaczylem.
    ciezko moze w to uwierzyc, ale zdjecia na moj gust w ogole nie obrabiane- prosto z puchy. kadry przypadkowe. takie pstryki. ani kolorystyki, ani pomyslu na temat ani ostrosci ani niczego.
    nie bylo ani lepszych ani gorszych zdjec w tym calym secie- po prostu straaaszna nuda. jesli pokazac je tutaj na NIKONIE- kazde inne bylyby lepsze- gwarantuje.

ale znajomi mowili przy okazji, ze z tych fotek nie sa zadowoleni (bo ten fotograf nie specjalizuje sie w reporterce) ale za to plener jest lepszy, duzo lepszy.

wiec czekalem na ten plener mowiac sobie tak w myslach:
    "facet sam mi mowil na weselu ze plenery i rzeczy ktore musza byc zrobione super robi na negatywach i do tego sie przyklada, a rzeczy ktore sa mniej wazne robi 5d.. "- chodzilo mu o to ze cyfraki z racji tego ze nie maja jeszcze tak duzej rozpietosci tonalnej sa gorsze........
    ..no wiec bylem przekonany ze bedzie miazga jak zobacze fotki z pleneru.

jejciu- nie bylo miazgi i zdjecia nie byly lepsze niz te z wesela :/ strasznie kiepski plener.

teraz- wy mnie nie znacie i pomyslicie, ze moze gosc leczy kompleksy [ze niby ja], ze sciemna, przeinacza, ze tak na prawde zdjecia byly OK a ja to widzialem przez jakis swoj skrzywiony filtr..
    na prawde jestem daleki od takich zachowac i po prostu dalej wstrząśniety tym co zobaczylem.

do tego fotograf nie zrobil zdjec rodzicom (nie wiedzial chyba ktorzy to), nie byl na przygotowaniach, na blogoslawienstwie.....

i teraz dla mnie konkluzja z tego jest taka, ze ludzie szukajacy fotografow biora tylko tych z polecenia.
    w ferworze tej calej zawieruchy przedslubnej nie przeznaczaja np 1-2 miesiaca na spokojne przegladniecie ofert a po prostu z doskoku kogos biorą.
    Facet z takich czy innych wzgledow wyplynął i teraz jedzie wlasnie na tym ze bierze duzo kasy (co jest informacją dla klientow ze jest dobry) i ze jest z polecenia.........jesli ktos nie jest opatrzony w zdjeciach slubnych to po prostu nie ma porownania i kiepskie fotki staja sie dla niego SUPER jesli ma informacje ze to REWELACYJNY gosc ktory bierze duzo kasy...
    jak ten dziwny rynek w PL działa ??
    moze on jest juz takim dinozaurem z renomą, ze to inny rozdział na rynku ??
    bardzo to wszystko dla mnie frapujące
    pozdrawiam
    jak bardzo chcecie to zalatwie jakies kadry od kolegi i tu wrzuce- mam nadzieje ze nie bedzie to zadne naruszenie godnosci fotografa bo oczywiscie nazwiska jego nie podam.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Chyba domyślam się o którym "artyście" piszesz ale prawda jest taka że ludzie - głównie dzięki netowi- są coraz bardziej świadomi że za DOBRE zdjęcia trzeba DOBRZE zapłacić, wcześniej zobaczyć portfolio no i zaklepać sobie dobrego fotografa odpowiednio wcześniej. Niestety zdarzają się takie rodzynki jak ten który opisałeś które żerują na naiwności młodych, którzy myślą że 2 tygodnie przed ślubem zatrudnią najbardziej wziętego fotografa. Jest jeszcze kwestia gustu młodych .....niektórym na prawde podobają sie cholernie kiczowate zdjęcia a takie w wykonaniu np Adama T ( ) uznają za słabe.
    D300|MB-D10| n17-55 f2.8 ED | n 85 f1.8 | n35 f2| n70-300G |sb600|i wiele rzeczy w planach

Domyślnie

a mi sie w glowie nie miesci jak mozna jednego dnia obsluzyc 10 wesel..
    d700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kroolik Zobacz posta
    Witam,

...
    do tego fotograf nie zrobil zdjec rodzicom (nie wiedzial chyba ktorzy to), nie byl na przygotowaniach, na blogoslawienstwie.....
    .
    jakbym robił (tak jak on) 10 wesel dziennie, to prawdopodobnie nie wiedziałbym juz nawet czym sie rózni ksiadz od panny młodej...
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zuzus Zobacz posta
    10 fotografów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zuzus Zobacz posta
    Mnie również. W końcu jedno potrafi trwać 2/3 dni.
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

Nie rozumiem kilku rzeczy:

- jak można robić 10 ślubów dziennie (w tekście jest napisane, że on robił zdjecia) - po prostu w to nie wierzę, przechwalał się tylko albo myślał, że trafił na kogoś "mało inteligentnego". Nawet gdyby robił tylko same ceremonie w kościele, musiałby mieć msze co godzinę od 10.00 do 20.00... Czyli bez przygotowań itp. - kto mu za to dobrze zapłaci?

- jeżeli ma klientów głównie z poleceń - czy ludzie, którym zrobił te "mało ciekawe zdjęcia" polecą go innym? Jeżeli robi kiepskie zdjęcia, system poleceń jest chyba mało skuteczny - tym bardziej, że z tekstu wynika, że nie jest szczególnie tani.

Pozdr
    5D, 28 1.8, 17-35 2.8-4, 50 1.4, 85 1.8

Domyślnie

Powiem szczerze - nienawidzę takich prześmiewczych wątków i nie bardzo wiem, czemu mają one służyć, jaki z nich płynie dla uczestników pożytek. Nie jest to forum dla osób mających wstąpić w święty związek małżeński, tylko forum fotografów i uważam, że to nieładnie obgadywać potencjalnych kolegów za plecami - nawet jeśli odstawiają totalną fuszerę.

Krytykować jest cholernie łatwo - zrobić dobry reportaż ślubny - już niekoniecznie. Proponuję koncentrować się na zdobywaniu własnych doświadczeń i szlifowaniu warsztatu, a nie koncentrowanie się na dokopywanie za wczasu przyszłej konkurencji.

A młodzi sami są sobie winni - mogli wcześniej obejrzeć portfolio tego "miszcza" zamiast wywalać 2,5 kafla w błoto.

(z góry zaznaczam, że nie zajmuję się fotografią ślubną - uważam to za zbyt upierdliwe i stresujące zajęcie)
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 14-09-2008 o 22:41

Domyślnie

pokaż te foty to bedziem wiedzieć o czym mówisz

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów