Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Grip do D40

Domyślnie

Ja mam gripa firmy Ownuser. Cos takiego:
    http://www.allegro.pl/item461384163_...spustem_p.html

Kupilem tego a nie Delty bo jest wielkosciowo lepiej dobrany do d40. Spust dziala na podczerwien, czyli trzeba zmienic tryb na "pilota". Ze spustu korzystam niezbyt czesto ale grip w duzym stopniu poprawia ergonomie. Jak zaloze wiekszy obiektyw i lampe to uchwyt jest duuuzo pewniejszy.
    Nie ma natomiast gripow Nikon'a, bo firma nie przewidziala takiej opcji i nie ma szans na to zeby pionowy spust dzialal normalnie.

Tak to wyglada:

Domyślnie

Mi się wydaje ze nikon troszkę nie dba o użytkowników D40 i D60 mało oryginalnych akcesoriów do tych modeli. Aparat przynajmniej D60 bo takowego używam chyba ma możliwość obsługi gripa który nie używa podczerwieni tylko staje się integralna częścią aparatu poprzez styki w komorze baterii które widać po wyjęciu akumulatora. Szkoda ze puki co nie został wypuszczony oryginalny nikonowski Grip do tych modeli bo aparat raczej ma przewidzianą możliwość pracy właśnie z gripem.
    Ostatnio edytowane przez jacektechnik ; 01-11-2008 o 00:22
    Nikon D200+Grip i Nikon F65|N50 f1,8|N18-70|S70-300 APO DG|Nikon SB-600| DELTA DRF-14| -= Moja Galeria FOTO =-

Domyślnie

Powiedzcie mi jak są dwie baterie w gripie Delty to zasilanie idzie z obydwóch ? Czy trzeba gdzieś przełączać ?
    FotoTej

Domyślnie

Na 99,99% z obydwóch.
    D300s;T11-16; T17-50; N35; N50; N70-300VR; SB-800 +chęci

Domyślnie

czym się sugerujesz pisząc że z obydwu naraz? a wg. mnie najpierw z 1 a potem z 2 baterii.

Domyślnie

nie ten o który pytasz ja mam bez bajerów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacektechnik Zobacz posta
    Mi się wydaje ze nikon troszkę nie dba o użytkowników D40 i D60 mało oryginalnych akcesoriów do tych modeli. Aparat przynajmniej D60 bo takowego używam chyba ma możliwość obsługi gripa który nie używa podczerwieni tylko staje się integralna częścią aparatu poprzez styki w komorze baterii które widać po wyjęciu akumulatora. Szkoda ze puki co nie został wypuszczony oryginalny nikonowski Grip do tych modeli bo aparat raczej ma przewidzianą możliwość pracy właśnie z gripem.
    A mi się wydaje, że Nikon po prostu nie wypuszcza grip-ów czy innych akcesoriów do D40/60 ponieważ są to aparaty typowo amatorskie i pewnie się im nie opłaca, bo mało ludzi jest czymś takim zainteresowane...

Domyślnie

Witam,
    ostatnio kupiłem taki grip:
    http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=998

Pomijam, że doszedł grip "Jenis"

Tak czy inaczej mam problem z poprawnym zamontowaniem go do D40x - część od strony styków zasilających nie chce całkowicie schować się w otwór na baterię i zostaje szpara pomiędzy gripem a podstawą aparatu. Nie mam pojęcia czy to wina za długiego słupka zasilania czy dwóch plastikowych dynksów u jego nasady które teoretycznie powinny schować się w otwór bateryjny aparatu.

Czy ktoś miał podobne problemy? Czy ja coś źle robię?

Pozdrawiam.
    D40x, 18-105mm VR i kit 18-55mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polaris Zobacz posta
    Witam,
    ostatnio kupiłem taki grip:
    http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=998

Pomijam, że doszedł grip "Jenis"

Tak czy inaczej mam problem z poprawnym zamontowaniem go do D40x - część od strony styków zasilających nie chce całkowicie schować się w otwór na baterię i zostaje szpara pomiędzy gripem a podstawą aparatu. Nie mam pojęcia czy to wina za długiego słupka zasilania czy dwóch plastikowych dynksów u jego nasady które teoretycznie powinny schować się w otwór bateryjny aparatu.

Czy ktoś miał podobne problemy? Czy ja coś źle robię?

Pozdrawiam.
    Mam identyczny grip i nie ma żadnego problemu przy przykręcaniu troszkę się klinuje ale przed dokręceniem na maxa dociskam przy komorze baterii i dokręcam i leży jak ulał

Co do 2 baterii w gripie na 200 % pracują razem dzięki czemu zwiększa się ich pojemność całości i aparat możne zrobić więcej fot na jednym ładowaniu
    Nikon D200+Grip i Nikon F65|N50 f1,8|N18-70|S70-300 APO DG|Nikon SB-600| DELTA DRF-14| -= Moja Galeria FOTO =-

Domyślnie

Dzięki, spróbuję docisnąć, ale boję się "na maxa" coby czegoś nie uszkodzić...

Co do dwóch baterii to jak dla mnie średni pomysł. Wolę mieć kontrolę nad stanem wyładowania jednej i drugą na full w torbie. A tak mogę zostać zaskoczony brakiem zasilania No i w sumie nie wiadomo czy pracując w duecie baterie są optymalnie wyczerpywane.
    D40x, 18-105mm VR i kit 18-55mm

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów