Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie jak sprawdzic 50mm?

Jak w tytule stoje przed zakupem 50mm 1.8 i chcialem zapytac jak
    najlepiej sprawdzic w sklepie to szkielko zeby nie bylo problemu
    po zakupie

Dodam, ze to do mojej D70s

Dzieki i pozdrawiam.
    D70s, kilka słoików i chęci do nauki

Domyślnie

a co chcesz sprawdzać? Nie słyszałem żeby ktoś miał bf/ff z tym szkłem. a czy działa, to chyba wiesz jak sprawdzić. nie wiem co można jeszcze sprawdzać
    Mamiya + Sony

Domyślnie

napewno obejrzyj dokladnie z zewnatrz szkielko, soczewki przednia tylnia czy sa czyste, bez jakis rys.
    wiecej nie bardzo jest co sprawdzac przy zakupie tego szkielka.
    d700

Domyślnie

Do mnie przyjechała wczoraj.. sprawdziłem soczewki, sprawdziłem czy nie winietuje (zdjęcia białej kartki), sprawdziłem czy nie ma pyłków w środku (zdjęcia białej kartki na małych otworach w poszukiwaniu plamek, nota bene okazało się, że mam 2 brudne kropki na matrycy) i to w sumie tyle. Dzis jeszcze musze sie ugadać z którymś z kumpli (jeden ma D70 drugi D80) i sprawdzić AF.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Oszczędny w słowach Awatar zebrantez
    Miasto
    Katowice/Skoczów

Domyślnie

Sprawdź przede wszystkim szkła. czy są bez rys itp. Ja tego nie zrobiłem dokładnie i musiałem wymieniać, bo porysowana przednia soczewka była.to trochę może potrwać( u mnie w sklepie nie mieli na stanie i trzeba było zamawiać)
    Pzdr Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kordian d70 Zobacz posta
    Jak w tytule stoje przed zakupem 50mm 1.8 i chcialem zapytac jak
    najlepiej sprawdzic w sklepie to szkielko zeby nie bylo problemu
    po zakupie

Dodam, ze to do mojej D70s

Dzieki i pozdrawiam.
    A w jakim sklepie kupujesz? Przede wszystkim sprawdź legalność produktu i z jakiego kanału sprzedaży pochodzi aby nie było potem problemów (odpukać) z serwisem.
    Po drugie sprawdź czy nie nosi śladów używania. Rożne "cuda" sie zdarzają - np ktoś pożyczył sobie obiektyw do zabawy albo testów a potem odłożył na półkę, dlatego sprawdź przede wszystkim stan bagnetu i śrub.

Oczywiście na koniec obejrzyj szkło "pod światło" czy nie ma jakiś skaz czy paprochów - o jakichkolwiek testach zapomnij. Nie ma możliwości w sklepie przy zakupie sprawdzić czy aberrację, komę czy nawet błędy typy FF/BF - po prostu nie jesteś w stanie tego zidentyfikować na wyświetlaczu aparatu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    Nie ma możliwości w sklepie przy zakupie sprawdzić czy aberrację, komę czy nawet błędy typy FF/BF - po prostu nie jesteś w stanie tego zidentyfikować na wyświetlaczu aparatu
    Nie przesadzaj. Da sie to sprawdzic zarowno CA jak i FF/BF. CA sprawdzasz celujac np. w okno sklepowe, najlepiej w sloneczny dzien. FF/BF moze sprawdzic mniej wiecej, oczywiscie w mm to ciezko stwierdzic. Np. prosisz kogos w sklepie aby stanal polprofilem i ustawiasz ostrosc na blizsze oko - jezeli jest na dalszym to masz wyrazny BF, analogicznie sprawdzasz FF ustawiajac fokus na dalszym oku. W sklepach masz tez zazwyczaj jakies reklamy lub szyldy z napisami - ustawiasz na ktoras z liter i patrzysz czy ona jest ostrzejsza od innych. Widac to wszystko ewidentnie na wyswietlaczu, wystarczy powiekszyc.
    Sa to oczywiscie testy bardzo powierzchowne, ale na ich podstawie mozna juz wg mnie zakwalifikowac obiektyw do dalszych testow lub zrezygnowac z niego.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streetfighter69 Zobacz posta
    Nie przesadzaj. Da sie to sprawdzic zarowno CA jak i FF/BF. CA sprawdzasz celujac np. w okno sklepowe, najlepiej w sloneczny dzien. FF/BF moze sprawdzic mniej wiecej, oczywiscie w mm to ciezko stwierdzic. Np. prosisz kogos w sklepie aby stanal polprofilem i ustawiasz ostrosc na blizsze oko - jezeli jest na dalszym to masz wyrazny BF, analogicznie sprawdzasz FF ustawiajac fokus na dalszym oku. W sklepach masz tez zazwyczaj jakies reklamy lub szyldy z napisami - ustawiasz na ktoras z liter i patrzysz czy ona jest ostrzejsza od innych. Widac to wszystko ewidentnie na wyswietlaczu, wystarczy powiekszyc.
    Sa to oczywiscie testy bardzo powierzchowne, ale na ich podstawie mozna juz wg mnie zakwalifikowac obiektyw do dalszych testow lub zrezygnowac z niego.
    No fajnie, tylko po co to wszystko. Za błąd ogniskowania, jak już to było wielokrotnie na forum omawiane, jest w równym stopniu odpowiedzialne szkło jak i body. Może się wiec zdarzyć że jak masz feler w body to będziesz dobierał obiektyw do wadliwej puszki. Poczytaj posty użytkowników D300 którzy używają korekty ostrości, kazdy obiektyw jest inny i inaczej pracuje z każdą puszką, ale jak już to ktoś rozsądnie zauważył obiektywy stałoogniskowe 50mm bardzo rzadko miewają tą przypadłość.

Uprawnienia umieszczania postów