Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: 28 1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez StruceL Zobacz posta
    swoją drogą dziwne, że nikon nigdy nie zrobił pro af 35 1.4 i 24 1.4. niby był 28 1.4 ale to półśrodek (ani szeroko, ani 35).
    28 1.4 był prawdziwie profesjonalnym obiektywem - na miarę noct-nikkora, ale ery AF. Był też obiektywem ery kliszy - stąd ogniskowa. Był pierwszym, badającym rynek na takie rzeczy produktem. Wyniki tego badania znamy - kiepska sprzedaż i koniec produkcji. Nie dziwię się, że Nikon nie wypuścił po nim nic podobnego - w sensie klasy. Wiem, że to była najdroższa stałka Nikona poniżej 200 mm, ale jej cena z oferty i tak dziś wydaje się śmieszna - w porównaniu do współczesnych cen na używki.
    Nie wiem jakie lekcje wyciągnięto w Nikonie po tym obiektywie, ale obawiam się, że sytuacja w stałkach była taka sobie i pewnie będzie nadal - na przykłąd do kiepskiego 28 2.8 dodadzą silniczek i będzie święto.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Chodziło chyba o to, że ta plastikowa popierdółka ze stykami w szkłach AF miałaby przeszkadzać. Mz. to BS.
    BS czy nie, ale przy 1.2 rzeczywiście tylna soczewka jest ogrom... bardzo duża, tak że nawet popychacz przesłony ma nieco inną konstrukcję...
    O tym, że jeszcze całkiem niedawno oferowane były Nikkory 50/1.2 i 35/1.4 to już nawet szkoda gadać.
    Jakie niedawno - ciągle w ofercie, ciągle w sprzedaży - nie u nas, ale o to nikt nie pytał...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    Rarog ! pierniczysz glupoty a 28 1,4 ? ,ja slyszlaem od ludzi ze nie bedzie FX w nikonie ba maja za maly bagnet , to sie pytalem a jak to dzialao na analogu szkoda gadac , da sie i 50 1,2 zrobc i 35 i 28 moze nawet 24 1,4 i 20 1,8 (sigma rzeczona na FX dziala wzorowo )
    Niedźwiedź wybacz ale albo jesteś ślepy i źle czytasz co napisałem i sam pieprzysz bzdury - Czy ja na pisałem cokolwiek o obiektywie 28mm

Powiedziałem wyraźnie, że nie będzie nigdy obiektywów Nikona AF tzn. AUTOFOKUS w rozmiarach 50/1.2 oraz 35/1.4
    Jak nie miałeś nigdy tych szkieł wydanych w wersji AI/AI-s w ręku, to nie wiesz o czym mówię. Jesteś ignorantem technicznym i powtarzam Ci że niema możliwości stworzenia takich obiektywów w wersji AF, z powodu właśnie przyjętego standardu styków elektrycznych pomiędzy obiektywem i body aparatu

Domyślnie

Rarog, zastanów się zanim następnym razem zasuniesz takimi rewelacjami. Przecież - do cholery - wystarczy popatrzeć na tytuł wątku, by zdać sobie sprawę, że wypisuje się bzdury. Dlaczego Niby Nikonowi udało się zrobić AF28/1.4, a z 35/1.4 miałby niby mieć jakiś problem?
    Czornyj ??? Czy ty widziałeś te obiektywy, robiłeś na nich zdjęcia ? Tak sie składa że zajmuję sie również serwisem takiego sprzętu i powiadam Ci że są kolosalne różnice konstrukcyjne wspomnianych przez Ciebie obiektywów. Obiektyw 35/1.4 nie ma możliwości być przekonstruowany na wersję AF. To samo dotyczy obiektywu 50/1.2 i tylko o to mi chodziło że takie NOWOCI nigdy się nie pojawią od Nikona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    Czornyj ??? Czy ty widziałeś te obiektywy, robiłeś na nich zdjęcia ? Tak sie składa że zajmuję sie również serwisem takiego sprzętu i powiadam Ci że są kolosalne różnice konstrukcyjne wspomnianych przez Ciebie obiektywów. Obiektyw 35/1.4 nie ma możliwości być przekonstruowany na wersję AF. To samo dotyczy obiektywu 50/1.2 i tylko o to mi chodziło że takie NOWOCI nigdy się nie pojawią od Nikona
    Widziałem, robiłem. Oczywistym jest, że w wersji AF-S będą miały inną formułę optyczną, jak obecnie wprowadzone AF-S 50/1.4. Skoro jednak dało się zrobić 28/1.4, to 35/1.4 powinna być przy tym pikusiem.

Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 26-09-2008 o 11:51

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Powiedziałem wyraźnie, że nie będzie nigdy obiektywów Nikona AF tzn. AUTOFOKUS w rozmiarach 50/1.2 oraz 35/1.4

Jak najbardziej da się zaprojektować 35 1.4 w wersji AF, tym bardziej że dało się zrobić 28 1.4, 50 1.4 i 85 1.4.I nikt nie mówi o przebudowywaniu obecnych szkiel na AF, ale raczej nowe konstrukcje. 1.2 też się da, choć z pewnością będzie musiał mieć większą przednią soczewkę niż obecny.

Domyślnie

co z tego że się da jak nie ma i nie wiadomo czy będzie. mógłby szanowny nikon chociaż coś zapowiedzieć to wtedy zatrzymałby część profi co takich szkieł potrzebują i nie są przywiązani emocjonalnie do systemu - po prostu potrzebują jasnych szybkich szerokich obiektywów.

Domyślnie

Niedźwiedź wybacz ale albo jesteś ślepy i źle czytasz co napisałem i sam pieprzysz bzdury - Czy ja na pisałem cokolwiek o obiektywie 28mm

Jak nie miałeś nigdy tych szkieł wydanych w wersji AI/AI-s w ręku, to nie wiesz o czym mówię. Jesteś ignorantem technicznym i powtarzam Ci że niema możliwości stworzenia takich obiektywów w wersji AF, z powodu właśnie przyjętego standardu styków elektrycznych pomiędzy obiektywem i body aparatu
    A czy mógłbyś w kilku zdaniach wyjaśnić, czemu z konstrukcyjnego punktu widzenia nie da się zrobić AF 50mm 1.2, AF 35 1.4 itp?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

aleś się uparł, że 35/1.4 ma być tą manualną konstrukcją, ale z dodanym AF. Zrobią ją zupełnie od nowa. Jeśli dało się zrobić AF w obiektywie szerszym (AF 28/1.4) to w węższym problem będzie mniejszy. Da się.
    Wiem o co ci chodzi z wielkościami soczewek z tyłu, sam oglądałem noct nikkora 50/1.2
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

http://nikonrumors.com/2008/09/26/ni...photokina.aspx

Nie wiadomo na ile to wiarygodny przeciek, ale wyglada na to, ze bedzie 35/1.8 i 85/1.4.
    A po 24 nadal ani sladu.
    FE | F80 | F100 | F6 | Z6 | D500 | N16-35/4 | N 24-70/4 Z | N70-200VRII | N80-400G | N35/2D | N50/1.8G | N85/1.8G | N 105 2.8VR | N 100/2.8 E MF | N 70-210/4 MF | SB800 | SB900
    Ex: D70 | D300 | D600 | D7500

Domyślnie

no to zaszaleli chłopaki z 35/2 na 35/1.8 no szał normalnie

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów