Pytanie czy mozna osiagnac taki efekt w studio bez obrobki w PS?
A czy jest to mozliwe w plenerze?
Jak to zrobic?
Szukaj
Pytanie czy mozna osiagnac taki efekt w studio bez obrobki w PS?
A czy jest to mozliwe w plenerze?
Jak to zrobic?
Efekt STUDIO.... jak nazwa wskazuje robimy w studio!![]()
Boczne oswietlenie, nierozproszone i czarne tlo (ewentualnie ciemne sporo oddalone od obiektu), pomiar punktowy na najjasniejsze partie!
A dla leniwych zabawa w PS i efekt raczej marny- nie przypominajacy pracy w studio!
Fotografia taka czy inna to nadal praca ze swiatlem!
[ Dodano: Sro 07 Cze, 2006 ]
Ps mozna potrenowac tez w domu... waskie okno z prawej lub zaslony z waska szczelina ostrego slonecznego swiatla. Tlo powinno byc ciemne, pomiar punktowy na swiatla! Bez fleszy!
Tak czesto pracowali pierwsi fotograficy studyjni! Pierwsze studia w poczatkowych latach fotografi, czesto miescily sie na oszklonych poddaszach, wyposazone byly w system sterowanych zaslon! Fotograf dzieki nim mial kontrole nad kierunkiem swiatla i jego natezeniem!
no ale to zdjecie jest w akurat nie do zrobienia przy swietle z okna. tylko sztuczne.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Podalem tylko metode zastepcza, nie gwarantuje ona efektow studyjno oswietleniowych. To zrozumiale.
Pozdrawiam!
kacperek, w plenerze da sie do zrobic bez problemu ..
znajdujesz jaskinie, wyjmujesz niedzwiedzia, wkladasz kobiete, cykasz..
wyjmujesz kobiete, wkladasz niedzwiedzia.
drugi sposob to byle jakie tlo, daleko od modela, i mocne mocne boczne swiatlo (byleby sie nie odbijalo gdzie popadnie .. i doswietlalo tla ).. wtedy tez tak wyjdzie![]()
male okno bez zaslon by bylo ostrzejsze swiatlo i ciemne tlo aha no i napewno -ev coby tyl nie wylazl
efekt będzie podobny, ale zdecydowanie swiatło z okna bedzie miękciejsze, bo jest większa powierzchnia swiecąca. Nie bedzie takiego spadku natęzenia swiatła ze strony lewej do prawej.
reflektor znajduje sie blisko i natężenie spada z kwadratem odległości. słońce jest w nieskończoności i nie ma takiego nagłago spadku wydajności.
tu tylko sztuczne (obojetnie błysk czy zarówka), mała srednica i dośc blisko osoby.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Panie Jacku. Już raz "spięliśmy" sie w tym temacie. Podważył Pan moją opinię na temat rozmiarów softoboksów - a teraz oczy przecieram ze zdziwienia. No ale jest OK
Piter
??? w kwestii rozmiarów softboxów? Naprawde sobie nie przypominam.
Skąd pan wie, że tu byśmy się zgadzali, skoro nie ma zdjęcia do oceny?
Wątek pan odkopał z 2006 r i przez brak zdjęcia pójdzie niedługo do kosza. Głosu u tez pan nie zabierał. Gdzie pisałem o softboxach coś nie tak?
edit juz odszukałem. faktycznie się nie zgodzilismy. Tylko, że chyba obaj mówiliśmy o czym innym, bo kolega wtedy pisał o zdjęciach ludzi, którzy z natury nie maja do wyciągnięcia jakiejś krawędzi odblasku. A pan pisał mam wrażenie o czyms co sie robi przy zdjęciach technicznych. Tam większy rozmiar ma istotniejsze znaczenie w niektórych wypadkach.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-12-2009 o 03:22
Skontaktuj się z nami