Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Tania lampa do D70

Witam!

Niedługo stanę przed zadaniem fotografowania pewnej imprezy, gdzie standardowa lampa na pewno się nie spisze.
    Ograniczają mnie fundusze więc sb600+ odpada. Byłem już prawie zdecydowany na kupno sb-400 lub sunpaka/tumaxa, jednak po przeczytaniu opini na tym forum doszedłem do wniosku, że używany METZ będzie lepszym rozwiązaniem. Zależy mi by lampa oferowała możliwość fotografowania w sposób niebezpośredni (odbijanie światla od sufitu/scian). Wiem, że nie każda lampa jest kompatybilna z moim Nikosiem, ze względu na zróżnicowane napięcia na stopce, dlatego zwracam się z prośba do Was o wyjasnienie, których lamp mogę bezpiecznie używać?

Domyślnie

doradźcie chociaż co wybrać.
    METZ 36 AF-4 czy SUNPAK PF30X

Domyślnie

Najtaniej i najpewniej to SB400.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

lampa sb-400 jest nawet do 50% tansza niz wyżej wspomniane. czy monżna nią robić wszystko full manualnie i nadawać kierunek blysku chociaż w pionie?

Domyślnie

SB-400 ma podnoszony palnik o 90st w górę więc spokojnie można odbijać. Manualna siła błysku jest regulowana tylko z modelami D40 i nowszymi, ale iTTL działa bez zarzutu, więc wcale to nie jest takie konieczne. Za te pieniądze to bardzo dobra lampa. Lepiej zainwestować w nią niż jakies Tumax'y. BTW Tumax'y w tej cenie też nie mają regulowanej siły błysku i nie obracają głowicą.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez coroner ; 12-09-2008 o 17:32
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

chociaż jestem totalnym amatorem od początku wszystko ustawiam manualnie. czasami wręcz nie moge zaakceptować efektu z automatu, dlatego obawiam się, że jeżeli nie będe mógł ustawić recznie siły błysku lampy to nie będe w stanie uzyskać pożądanego efektu na zdjeciu i lampa nie spełni moich oczekiwań dlatego bardzo ważne pytanie czy SB-400 będzie pracowac z manualnymi ustawieniami na D70s?

Domyślnie

Nie znam tej puchy, ale jeśli można w D70s regulować moc wbudowanej lampy to byćmoże można i SB-400. u mnie tak jest. Ale musiałbyś sprawdzić
    BTW o ile się nie mylę wspomniany przez Ciebie Metz (a i chyba Sunpak też, ale tu pewien nie jestem) z kolei będzie działał TYLKO w manualu (brak iTTL), co nie zawsze jest poręczne, zwłaszcza przy reporterce.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez coroner ; 12-09-2008 o 23:00
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Kupiłem SB-400, ale jestem jak na razie mocno niezadowolony. Lampa nie chce pracowac manualnie, do tego wszelkie zdjęcia z światłem odbitym są mocno niedoświetlone i to nawet nie z braku mocy lampy - wydaje mi sie , że ten cały I-TTL zaniża siłe błysku do odległości od modela a w efekcie swiatło odbite jest za słabe, jedyny wyjątek jest gdy model znajduje się bezpośrednio blisko elementu od którego odbijam światło. Czy jest jakaś możliwość regulacji siły błysku w jaki kolwiek sposób takim wypadku? może przez ustawienia ekspozycji na +2 coś sie poprawi, by zdjęcia odbite od powierzchni znajdującej się nieco dalej nie były tak zaciemnione?

pozdrawiam
    /laik

Domyślnie

Efekt końcowy jest taki, że w ramach pogoni za światłem zamówiłem SB-600 i 50 1.8. SB-400 mnie mocno zawiodła, może gdybym miał tryb manualny (tylko z Nikon D40) bym ją zatrzymał ze względu na gabaryty. Niestety z moim aparatem tryb manualny nie działa dlatego zostanie sprzedana. Nówka używana jeden dzień na gwarancji:

Cena 170 zł.

Pozdrawiam,
    Rafał

Domyślnie

Gwoli informacji, tu nie zamieszcza sie ogloszen o sprzedazy, od tego jest odpowiedni dzial. Lepiej cos z tym zrob, bo moderatorzy Cie pogonia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów