Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Domyślnie Stałka dla Nikona D60

Witam,
    jestem nowym użytkownikiem na tym forum, dlatego na początku chciałem się ładnie przywitać

Jakieś 3 miesiące temu zakupiłem Nikona D60, wiele zdjęć nie narobiłem (ok 1000 - nie było za bardzo czasu, ze względu na gorący okres w pracy, itp.) i jestem z niego bardzo zadowolony. Większość zdjęć jakie wykonuje to zdjęcia portretowe na stosunkowo krótkiej ogniskowej (50mm).
    Pomyślałem, że doskonale byłoby zamontować jakąś stałkę, ale z tego co widzę Nikon nie ma w swojej ofercie żadnej stałki 50/85mm która by zadziałała z moim D60 bez wiertarki :/

Słyszałem o nowej Sigmie, ale cena jest stosunkowo spora, dlatego zastanawiam się wręcz nad sprzedarzą tego aparatu i zakupem przynajmniej D80, z którym tego problemu nie będzie. A moze poczekać? Nie wiecie czy Nikon nie planuje wprowadzić jakiejś stałki z AFSem dla tych niskobudżetowych aparatów?

Nie wiem za bardzo co zrobić. :/

Domyślnie

Witam na forum.
    Stałek amatorskich na pewno jeszcze jakiś czas nie będzie, gdyż jedynie mówi się o tym że Nikon będzie chciał prawdopodobnie na Photokinie zaprezentować odświeżoną linię profesjonalną (czyt. pokaże coś ze światłem 1.4, nie 1..
    Jeśli na chwilę obecną naprawdę budżet Cię ogranicza, możesz poprzestać na D80. To dobry aparat. A jeśli jesteś w stanie co nieco dołożyć to może zastanów się nad D90.
    ... ręcznym ostrzeniem można się też bawić. Wprawdzie jest cholernie ciężko na szerokiej dziurze czasem ale jaka frajda...
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Dzieki Fenek! Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że pomysł na wymianę body jest jednak najbardziej trafnym... :/ Hmn.
    Mocno liczyłem na fotokinę, ale z tego co piszesz okazuje się, ze nie ma większych szans na prezentację czegoś nowego dla mojej grupy użytkowników (amatorzy), a szkoda. Ech qrcze, wygląda na to, że będę musiał dać ogłoszenie na giełdzie :/

A możeby tak pomyśleć o jakiś jaśniejszym zoomie z małym zakresem? Generalnie jednak to wszystko z AF-Sem kosztuje jednak sporo i chyba lepiej ponieść koszty zmiany body i zakupu tej jednej właściwej + jakiegoś 18-200VR w przyszłości. Dobrze myślę?

Ech mam wrażenie, że Nikon popełnił bład z rezygnacją z silnika w body a ja jestem jego ofiarą. Kiszka troszkę.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice/Opole

Domyślnie

E tam wymiana... Koszty ktore na to poniesiesz czyli D80 + stalka 50 (1.8, bo o 1.4 nie wspominam nawet) + utrata na wartosci D60 > cena Sigmy z HSM'em. No wiec moim zdaniem calkowicie mija sie z celem. A body sobei zmienisz gdy uznasz to za naprawde konieczne, gdy body bedzie Cie na tyle ograniczalo, ze bedzie to koniecznosc - jesli jestes ze swojego zadowolony, tylko chodzi o brak wiertarki, to moim zmiana na D80 zdaniem to glupota i strata.

Aha - zabrzmi to troche brutalnie i chamsko pewnie, ale nie jestes ofiara rezygnacji Nikona z silnika w body, a wlasnego nieprzemyslanego zakupu (skoro to dla Ciebie problem ten brak silnika) - miales czarno na bialym ze D60 "gra" tylko z obiektywami z wbudowanym silnikiem a inaczej to ostrzenie reczne. Rowneiz nigdzie nie obiecywal ze wypusci stalki z silnikiem. Wiec gdzie tu oszukanie Ciebie ze nagle jestes ofiara??
    "Raz jeszcze spojrzał do kufla. Był pusty: przerażający widok."
    /Terry Pratchett/

Domyślnie

Nikon ma w swojej ofercie AF-S N60/2.8. Jest to obiektyw z przeznaczeniem do makro, ale wiele osób robi nim fajne portrety.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiety_1984 Zobacz posta
    E tam wymiana... Koszty ktore na to poniesiesz czyli D80 + stalka 50 (1.8, bo o 1.4 nie wspominam nawet) + utrata na wartosci D60 > cena Sigmy z HSM'em. No wiec moim zdaniem calkowicie mija sie z celem. A body sobei zmienisz gdy uznasz to za naprawde konieczne, gdy body bedzie Cie na tyle ograniczalo, ze bedzie to koniecznosc - jesli jestes ze swojego zadowolony, tylko chodzi o brak wiertarki, to moim zmiana na D80 zdaniem to glupota i strata.
    W sumie racja. Pytanie tylko o przyszłość. Jeśli np. zachce mi się innego obiektywu i znów natknę się na ograniczenia? Troszkę się tego obawiam. Z drugiej strony trochę czasu upłynie zanim zacznie mi brakować kolejnych obiektywów. Generalnie myślę, że zestaw 50/1.8 + 18-200VR to zupełne optimum dla mnie. Więc moze faktycznie tą sigmę...

Cytat Zamieszczone przez swiety_1984 Zobacz posta
    Aha - zabrzmi to troche brutalnie i chamsko pewnie, ale nie jestes ofiara rezygnacji Nikona z silnika w body, a wlasnego nieprzemyslanego zakupu (skoro to dla Ciebie problem ten brak silnika) - miales czarno na bialym ze D60 "gra" tylko z obiektywami z wbudowanym silnikiem a inaczej to ostrzenie reczne. Rowneiz nigdzie nie obiecywal ze wypusci stalki z silnikiem. Wiec gdzie tu oszukanie Ciebie ze nagle jestes ofiara??
    Zdecydowanie masz racje. To nie jest problem oszustwa Nikona, to mój błąd - niedoinformowanie, zły wybór doradców, itp. Nie brzmi to brutalnie, jest to po prostu fakt, z którym się zgadzam.

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Nikon ma w swojej ofercie AF-S N60/2.8. Jest to obiektyw z przeznaczeniem do makro, ale wiele osób robi nim fajne portrety.
    A może faktycznie AF-S N60/2.8 o którym pisze PINIO. To dobry obiektyw? Popatrzę na ceny... ale póki co jakoś nie zwrócił mojej uwagi w sklepach / na giełdzie.
    Ostatnio edytowane przez Rafall ; 12-09-2008 o 11:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafall Zobacz posta
    To dobry obiektyw? Popatrzę na ceny... ale póki co jakoś nie zwrócił mojej uwagi w sklepach / na giełdzie.
    To bardzo dobry obiektyw. Na giełdzie bywa rzadko, bo to w miarę nowy obiektyw. To nowsza wersja popularnego N60 bez silnika.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafall
    W sumie racja. Pytanie tylko o przyszłość. Jeśli np. zachce mi się innego obiektywu i znów natknę się na ograniczenia? Troszkę się tego obawiam. Z drugiej strony trochę czasu upłynie zanim zacznie mi brakować kolejnych obiektywów. Generalnie myślę, że zestaw 50/1.8 + 18-200VR to zupełne optimum dla mnie. Więc moze faktycznie tą sigmę...
    Pytanie kiedy po raz kolejny bys chcial dokupic obiektyw i czy nie bedzie wersji "zmotoryzowanej". Ja osobiscie uwazam, ze Nikon w przeciagu roku wypusci zmotoryzowane stalki, bo zmusi go do tego konkurencja, ale to moje gdybanie tylko. Natomiast na pewno w ktoryms momencie moze zabraknac Ci mozliwosci zmiany parametrow poza menu a na samej puszce. Tylko jesli bedzie to za rok/dwa, to dodatkowo zaoszczedzisz, ceny spadna i moze kupisz cos jeszcze lepszego - a D60 komus przekazesz badz bedzie zapasowym. A Sigma zmotoryzowana tez Ci sie przyda nawet po zmianie

Cytat Zamieszczone przez Rafall
    A może faktycznie AF-S N60/2.8 o którym pisze PINIO. To dobry obiektyw? Popatrzę na ceny... ale póki co jakoś nie zwrócił mojej uwagi w sklepach / na giełdzie.
    no ceny sa jakie sa, niezbyt ciekawe (no dobra - inaczej... podobne do Sigmy ;P )
    "Raz jeszcze spojrzał do kufla. Był pusty: przerażający widok."
    /Terry Pratchett/

Domyślnie

Tak jak piszesz ŚWIĘTY Chyba pozostanę przy tym co jest i będę pstrykał i uczył sie na ciemnym szkiełku, jak mnie przyciśnie bardzo to zainwestuję w Sigmę bądź N60. Po okresie treningu zainwestuję w coś lepszego i bardziej rozbudowanego. Póki co i D60 będzie doskonały do nauki.

AF-S N60/2.8 - teraz już wiem dlaczego nie zwrócił mojej uwagi Nakładałem zbyt duże ograniczenia finansowe
    Ostatnio edytowane przez Rafall ; 12-09-2008 o 12:20

Domyślnie

Wczoraj kupiłem do swojego D40 N50/1.8... Oczywiście ostrzę tylko ręcznie... Nie jest łatwo, ale satysfakcja jest podwójna A jaka przy tym lekcja pokory BTW w miedzyczasie odkładam kase na wczasy i D80
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów