Szukaj
Kolorki bardzo ładne.
Czy w jedynce dorabiałeś niebo? Niezbyt ciekawie wygląda...
Klejony D80.
Było robione w photoshopie, nie wychodzi mi to niestety jeszcze zbyt dobrze.
D200, N28-70/2.8, N12-24/4, filtry Heliopan CPL -SHPMC, DIGITAL UV/IR
Zdjęcie nr 4 to crop z tego poniżej, sam nie wiem ale oryginał chyba ciekawszy? Ewentualnie inny crop?
Ogólnie reportażówka do jakiegoś niskobudżetowego magazynu podróżniczego.
1. Nie wiem, co to jest, ale takiej obróbce na komputerze jestem przeciwny. Szkoda zdjęcia.
2. Technicznie wszystko dobrze, tylko taki kadr w tym przypadku nie ma sensu. Temat nieciekawy.
3. Jak wyżej.
4. Jak wyżej.
5. Jak wyżej.
6. Podstawowe błędy początkującego. Co tematem? Ławka? (ucięta) Kwiatki? Chodnik? Schody? (ucięte) Pewnie ławka. A więc ławka ginie w morzu szczegółów.
Pozdrawiam i życzę uporu w dążeniu do perfekcji.
Dzięki efes za uwagi.
- w jedynce
niebo poprawiam, rzeczywiście do du..., ale co tak poza tym, nic ciekawego nie ma na tym zdjęciu? A ciekawy krużganek, z reguły przykryty sklepieniem tu otwarty, w swojej formie asymetryczny, lewa strona arkadowa kontrastuje z prawą stroną zamkniętą liniami prostymi - nieciekawy? Na dalszym planie mamy ciekawą apsydę - wyodrębnioną - typowe dla Bizancjum, na zachodzie rzadkie, dodatkowo nietypowe zestawienie portalu w drzwiach i zwieńczenia kolistego świetlika (trójkąt), z kopułą apsydy (łuk) - wpływy weneckie, to też nieciekawe?
- w dwójce, piątce
Temat nie ciekawy? Jak nie ciekawy - fotograficznie czy architektonicznie? Czy jedno i drugie? A może jedno z drugim nie ma nic wspólnego? Architektonicznie jak najbardziej ciekawy, mamy tu zdjęcie górnej części portalu, który został utrzymany w stylu korynckim, doby renesansu. Kapitele posiadają akroteriony akantowe, szczyt którego tympanon najczęściej dekorowany był rzeźbiarsko, tutaj zamyka w sobie typowy fresk bizantyjski ukazujący św. Trójce, patrona monastyru jak wskazuje nazwa grecka - Agia Triada. Mamy tu więc typowe wpływy weneckie w grecką architekturę sakralną. Taki mariaż jest dla każdego interesującego się architekturą niezłą gratką a ty tu piszesz, że temat nieciekawy.
- trójka
Tu nieciekawie, bo co tam jakiś zabytkowy dzwon z XVII wieku, jak może być ciekawy, to nie to co pręty w betonie.
- czwórka
Tu jak wyżej, jakaś tam rzeźbiona kunsztownie balustradka, to nie to co dzisiejsze piękne duraluminiowe, chromowane masówki z Chin.
Nie poddaje tutaj w samo ocenę moich umiejętności tylko temat tych zdjęć.
Wiem, że w fotografii architektury można pokazać surrealizm, klimat, sztukę nowoczesną dzisiejszych budowli, czy co tam jeszcze, ale czy nie ma już miejsca na realizm w fotografii pięknej zabytkowej architektury, czy tu naprawdę nie ma tematu do robienia lepszych lub gorszych zdjęć.
I tak się zastanawiam, czy naprawdę w dziale architektura wszyscy myślą podobnie jak kolega efes, może ktoś się wypowie???
Aha i nie wkurzam się, że zostałem skrytykowany.
A tematem szóstki jest relaks.
poprawione niebo, pewnie dalej do du... ale może już mniej
Wieża na drugim planie (okna szczególnie) + kolumna na pierwszym planie nadal wyglądają fatalnie.
Tematy nieciekawie fotograficznie. Zrobiłeś dokumentację tej architektury, sztuki w tym wszystkim nie ma. Te fotki nadadzą się do biuletynu turystycznego dla odwiedzających klasztor, bo są zrobione z bliska i są dobrej jakości. Powtarzam jeszcze raz - to jest dokumentacja.
Nikt się na zdjęciu nie relaksuje, a w dodatku są jeszcze popełnione błędy wymienione przeze mnie wcześniej. Jeśli chciałeś pokazać rzecz abstrakcyjną, jak relaks bez udziału człowieka, to jesteś bardzo daleko od poprawności.A tematem szóstki jest relaks.
Skontaktuj się z nami