Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Ale 4 chyba są okrojone w stosunku do 3 o składanie panoram w rzędzie i w pionie jednocześnie?

Domyślnie

Pojawiła się kolejna edycja programu do składania panoram - Hugin 0.7.

Do ściągnięcia tutaj. Program ten jest w tajemniczy dla mnie sposób spowinowacony z PTGui, jednak wolniejszy od niego, podobnie jak on jest momentami "dziwny", ale za to darmowy.

Domyślnie

A mam dalsze pytanie odnośnie składania kilku panoram o różnej wartości ekspozycji w jedną panoramę.
    Chodzi o technikę ..., (nie chcę tu używać 3 literek, aby nie wywoływać kłótni), ale dobrze wiecie o co mi chodzi.

Pytanie jest takie - najpierw składać kadry o różnej ekspozycji w jeden, a potem robić panoramę, czy na odwrót?
    Próbowałem ze składaniem 3 panoram w jedną, ale pojawiają mi się przesunięcia. Niestety mają one w różnych miejscach złożonej panoramy, różne kierunki i wartości przesunięcia, więc nie jest to do usunięcia bez potraktowania panoramy, tak jakby była wykonana z gumy do majtek.

Domyślnie

Maciej Duczyński napisał tutorial o panoramach z 3 literek, poszukaj w googlach.

Domyślnie

Pewnie użytkownicy o tym nie wiedzą, bo nie zaznaczyli "ptaszka" przy "Include beta versions" za funkcją "Automatically check for software updates", a na stronie producenta dzieją się rzeczy przełomowe. ----> http://www.ptgui.com/beta.html

Wreszcie przestanie być potrzebny Photoshop do korygowania przesunięć i nieciągłości, bo wersja Pro będzie miała zaimplementowane maskowanie. Do tej pory mieliśmy do dyspozycji wykadrowanie, które nie radziło sobie z wszystkimi problemami, ale teraz mam nadzieję wreszcie przestanie mnie straszyć składanie panoram w stylu, tych z kijami szlakowymi na pierwszym planie, które można spotkać na szczycie Babiej Góry.
    Sebastian

Domyślnie

Ja używam PS CS3 i nie widzę problemów. Składa jak trzeba, nawet elementy panoramy robione z ręki. Z CS2 było znacznie gorzej. Bawiłem się też PtGui, tak chwalone przez magazyn, ale jakiś zasadniczych różnic w wyglądzie panoram z tego programu i z CS3 nie dostrzegam.

Domyślnie

Jak się ma PS to się używa wszystkiego co jest dostępne, a ja go nie mam, więc używam PTGui.
    Może ktoś, kto ma oba programy pokusi się o porównanie możliwości obu, ale zaryzykuję stwierdzenie, że narzędzie specjalistyczne powinno być lepsze od uniwersalnego w specjalistycznych zastosowaniach.
    Sebastian

Domyślnie

Jest jeszcze niedoceniany Image Composite Editor: http://research.microsoft.com/en-us/...roups/ivm/ICE/
    "Being a champion is redefining what's humanly possible."
    Lance Armstrong | Blog Rowerowy | Flickr.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Czas odświeżyć wątek. Mam pytanie zdjęcia wywołuje w CR i tam ustawiam ekspozycję i WB. Jak to przenieśc na PTGui. Jak otwieram zdjęcia aby złożyć panoramę to mam tak jakby surowe rawy. Za pomoc dziękuję

Nadworny melexiarz Awatar foto4deg
    Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Czas odświeżyć wątek. Mam pytanie zdjęcia wywołuje w CR i tam ustawiam ekspozycję i WB. Jak to przenieśc na PTGui. Jak otwieram zdjęcia aby złożyć panoramę to mam tak jakby surowe rawy. Za pomoc dziękuję
    Trzeba zapisać w tiff.
    Zdradziłem Nikona na rzecz Sony,ale sentyment o forum pozostał

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów