Ale 4 chyba są okrojone w stosunku do 3 o składanie panoram w rzędzie i w pionie jednocześnie?
Szukaj
Pojawiła się kolejna edycja programu do składania panoram - Hugin 0.7.
Do ściągnięcia tutaj. Program ten jest w tajemniczy dla mnie sposób spowinowacony z PTGui, jednak wolniejszy od niego, podobnie jak on jest momentami "dziwny", ale za to darmowy.
A mam dalsze pytanie odnośnie składania kilku panoram o różnej wartości ekspozycji w jedną panoramę.
Chodzi o technikę ..., (nie chcę tu używać 3 literek, aby nie wywoływać kłótni), ale dobrze wiecie o co mi chodzi.
Pytanie jest takie - najpierw składać kadry o różnej ekspozycji w jeden, a potem robić panoramę, czy na odwrót?
Próbowałem ze składaniem 3 panoram w jedną, ale pojawiają mi się przesunięcia. Niestety mają one w różnych miejscach złożonej panoramy, różne kierunki i wartości przesunięcia, więc nie jest to do usunięcia bez potraktowania panoramy, tak jakby była wykonana z gumy do majtek.
Maciej Duczyński napisał tutorial o panoramach z 3 literek, poszukaj w googlach.
Pewnie użytkownicy o tym nie wiedzą, bo nie zaznaczyli "ptaszka" przy "Include beta versions" za funkcją "Automatically check for software updates", a na stronie producenta dzieją się rzeczy przełomowe. ----> http://www.ptgui.com/beta.html
Wreszcie przestanie być potrzebny Photoshop do korygowania przesunięć i nieciągłości, bo wersja Pro będzie miała zaimplementowane maskowanie. Do tej pory mieliśmy do dyspozycji wykadrowanie, które nie radziło sobie z wszystkimi problemami, ale teraz mam nadzieję wreszcie przestanie mnie straszyć składanie panoram w stylu, tych z kijami szlakowymi na pierwszym planie, które można spotkać na szczycie Babiej Góry.
Sebastian
Ja używam PS CS3 i nie widzę problemów. Składa jak trzeba, nawet elementy panoramy robione z ręki. Z CS2 było znacznie gorzej. Bawiłem się też PtGui, tak chwalone przez magazyn, ale jakiś zasadniczych różnic w wyglądzie panoram z tego programu i z CS3 nie dostrzegam.
Jak się ma PS to się używa wszystkiego co jest dostępne, a ja go nie mam, więc używam PTGui.
Może ktoś, kto ma oba programy pokusi się o porównanie możliwości obu, ale zaryzykuję stwierdzenie, że narzędzie specjalistyczne powinno być lepsze od uniwersalnego w specjalistycznych zastosowaniach.
Sebastian
Jest jeszcze niedoceniany Image Composite Editor: http://research.microsoft.com/en-us/...roups/ivm/ICE/
Skontaktuj się z nami