Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romeq Zobacz posta
    Sorki ale nie sprecyzowałem dokładnie w pierwszym poście: chodziło mi o programy do obróbki zdjęć.
    90% czasu jaki spędzam przed kompem to dłubanie w Lightroomie.

Znalezione na googlach:
    - porównanie zegar w zegar (q6600 vs e8400):
    http://techgage.com/print/intel_core...lfdale_arrives
    dosyć wyraźna różnica na korzyść quada (mimo wolniejszego zegara).

- e8500@4,3 GHz vs [email protected] GHz:
    http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...-q9300_12.html
    w ps cs3 minimalna róznica 2 jajek ale już w after effects quad szybszy...

Do testów na necie trzeba podchodzić z rezerwą, więc czekam na opinie osób, które miały okazje pracować na 2 i 4 rdzeniach.
    ja kiedys sie bawilem w testy i nawet tutaj przedstawialem jakies wyniki. i w sumie to co powiedzialem - jesli robisz 100/200 rawow do jpg, czy wsadowo przetwarzasz, to wtedy masz to tak jak na tych wykresach z linków (obciazenie idzie na wszystkie rdzenie). jak siedzisz nad jednym zdjeciem i wprowadzasz jakies zmiany to wtedy obciazenie idzie na jeden rdzen i tu juz ma znaczenie taktowanie pojedynczego rdzenia. odpalilem sobie lightrooma testowo. i jesli wrzucam mu katalog z nefami to doczytuje caly czas dane i widac ze jeden rdzen idzie pod sufit, a drugi cos tam robi skokami, raz bardziej, raz mniej. pozniej przy dlubaniu nad pojedynczym zdjeciem jesli wprowadzasz zmiany to tez zauwazalnie - jeden rdzen mysli nad zdjeciem i od taktowania zalezy szybkosc wyswietlenia wprowadzonych zmian, drugi przesuwa suwaczki. nie wiem ile tych zdjec i w jaki sposob obrabiasz.
    trzeba jeszcze pamietac o tym ze quad potrzebuje mocniejszego zasilacza, plyty z dobrym zasilaniem i ze bierze wiecej pradu. co za tym idzie - daje wiecej ciepla.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    jak siedzisz nad jednym zdjeciem i wprowadzasz jakies zmiany to wtedy obciazenie idzie na jeden rdzen i tu juz ma znaczenie taktowanie pojedynczego rdzenia. odpalilem sobie lightrooma testowo. i jesli wrzucam mu katalog z nefami to doczytuje caly czas dane i widac ze jeden rdzen idzie pod sufit, a drugi cos tam robi skokami, raz bardziej, raz mniej. pozniej przy dlubaniu nad pojedynczym zdjeciem jesli wprowadzasz zmiany to tez zauwazalnie - jeden rdzen mysli nad zdjeciem i od taktowania zalezy szybkosc wyswietlenia wprowadzonych zmian, drugi przesuwa suwaczki. nie wiem ile tych zdjec i w jaki sposob obrabiasz.
    o to mi chodziło
    Więc wezmę 2 rdzenie, za 800 zł mam proc+płyta... niedługo wychodzi nowa podstawka więc raczej nie ma sensu pakować się w quada.
    Zanim programy do obróbki grafiki będą korzystać z 4 jajek, to wyjdą już 2 inne podstawki i 4 nowe procesory
    Nikon d70s || Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC HSM || Tamron 17-50 mm f/2.8 SP Di II XR LD ASL IF || Nikkor 50 mm f/1.8 D AF || SB-800 + SB-600

Uprawnienia umieszczania postów