Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Quad a programy graficzne

Witam!
    Czy jakikolwiek program graficzny jest w stanie wykorzystać 4 rdzenie quad'a?
    Na dniach składam kompa i stoję przed dylematem: 2 czy 4 jajka
    google

pozdr.
    Nikon d70s || Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC HSM || Tamron 17-50 mm f/2.8 SP Di II XR LD ASL IF || Nikkor 50 mm f/1.8 D AF || SB-800 + SB-600

Domyślnie

3D studio, cinema 4d - większość programów do grafiki 3d. Cała reszta niestety jeszcze nie wykorzystuje. Nawet mój ulubionu After effect niestety nie korzysta z 4 rdzeni.
    Ale z drugiej strony myślę że może się to zmienić i to bardzo szybko. Większość oprogramowania była pisana kiedy 4 rdzenie były ciekawostką. Ja mam i nie narzekam i myślę że jest ot przyszłościowy zakup.
    Leszek Jarzębowski
    -----------------

Domyślnie

jest. 3dsmax jesli chodzi o NXa , PS to tak, ale raczej przy wsadowym niz podczas normalnej pracy. normalnie jak chcesz obrabiac fotki i dlubac to z obserwacji lepiej wyzej taktowana dwurdzeniowke.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

No to witam w klubie.

Mam zbliżony problem.

Tylko czy 2 x po cztery rdzenie. Oczywiście 64 bitowy system ultimate.

Ograniczenia finansowe - bez ograniczeń w sensownym przedziale cenowym.

Z czyjej rady chętnie skorzystam? Z rady posiadacza "mocnego sprzętu". Miejscowi watażkowie za 5-7 kilo niech dadzą sobie radę ze swoimi czytanymi teoriami w internecie. To, że aplikacje są optymalizowane pod dwa rdzenie i lepiej przetaktować dwa cienkie niż mieć kilka grubszych to każdy sobie doczyta jeśli posiada kasę na coś więcej.

Zawsze mnie zastanawiali Panowie puszczający na rynek 2 dający się przetaktować na 2,5 albo 3. No barany tak? Co za ofermy? Niewiedzą co sprzedają? Koniowi na Helu taki meldunek.

Jednak pomimo moich wątpliwości jest kilku fachowców piszących słowa które powodują iż mam zaufanie do dokształconych informatyków i znawców - sprzedawców sprzętu.
    Ryzyko finansowe jest znaczne więc przemilczę Komu ufam. Powód jest prosty. Nigdy na oczy Ich nie widziałem.
    x

Domyślnie

Ja zauważam, że wszystkie rdzenie u mnie pracują. Co prawda nie wykonuję zadań wymagających kilkusekundowej pracy wszystkich rdzeni na 100%, ale nigdy nie jest tak, że jeden pracuje a reszta się obija. Możliwe, że OS X mi odpowiednio przerzuca wtedy operacje tak by obciążenie było równe. Ale z tego co pamiętam to PS CS4 miał właśnie zaszaleć na wielordzeniowym polu. W przypadku Aperture podczas eksportu bardzo silnie jest odczuwalne jak wykorzystywane są wszystkie zasoby komputera, a podczas zwykłej pracy również GPU. Natomiast ja oczywiście pisze o OS X oraz PPC / Intel, gdzie mamy Core Image. Jest to inna architektura i rozwiązania, tak więc jeśli pytania są odnośnie Windows to chyba niezbyt pomogłem.
    BTW. Quad to jeśli dobrze pamiętam jest nazwą własną Apple PowerMac G5 Quad (2x 2.5 GHz DC).

M.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej500 Zobacz posta

Zawsze mnie zastanawiali Panowie puszczający na rynek 2 dający się przetaktować na 2,5 albo 3. No barany tak? Co za ofermy? Niewiedzą co sprzedają? Koniowi na Helu taki meldunek.
    jest to raczej spowodowane procesem produkcyjnym. przeciez to i tak leci z jednej linii montazowej. przy produkcji na granicach mozliwosci tech powstaje spory odpad. a lepiej miec kilka tysiecy bardzo zadowolonych niz jednego wku.. profesora fizyki ktoremu wychodzi ze slonce jest dwie galaktyki dalej.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

ja moge dodac tyle, że 2x2 xeon 3ghz jest niemal 2x wolniejszy od q6600 w 3ds wersji 4. Więc juz kiedyś optymalizacje niektorych programów były pod nowe technologie. Moze nie nowe technologie, co raczej programy byly tworzone pod procesory tak ze ten co ma wiekszą wydajność naprawde działa szybciej.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Sorki ale nie sprecyzowałem dokładnie w pierwszym poście: chodziło mi o programy do obróbki zdjęć.
    90% czasu jaki spędzam przed kompem to dłubanie w Lightroomie.

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    jest. 3dsmax jesli chodzi o NXa , PS to tak, ale raczej przy wsadowym niz podczas normalnej pracy. normalnie jak chcesz obrabiac fotki i dlubac to z obserwacji lepiej wyzej taktowana dwurdzeniowke.
    Znalezione na googlach:
    - porównanie zegar w zegar (q6600 vs e8400):
    http://techgage.com/print/intel_core...lfdale_arrives
    dosyć wyraźna różnica na korzyść quada (mimo wolniejszego zegara).

- e8500@4,3 GHz vs [email protected] GHz:
    http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...-q9300_12.html
    w ps cs3 minimalna róznica 2 jajek ale już w after effects quad szybszy...

Do testów na necie trzeba podchodzić z rezerwą, więc czekam na opinie osób, które miały okazje pracować na 2 i 4 rdzeniach.
    Nikon d70s || Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC HSM || Tamron 17-50 mm f/2.8 SP Di II XR LD ASL IF || Nikkor 50 mm f/1.8 D AF || SB-800 + SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romeq Zobacz posta
    Sorki ale nie sprecyzowałem dokładnie w pierwszym poście: chodziło mi o programy do obróbki zdjęć.
    90% czasu jaki spędzam przed kompem to dłubanie w Lightroomie.

Znalezione na googlach:
    - porównanie zegar w zegar (q6600 vs e8400):
    http://techgage.com/print/intel_core...lfdale_arrives
    dosyć wyraźna różnica na korzyść quada (mimo wolniejszego zegara).

- e8500@4,3 GHz vs [email protected] GHz:
    http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...-q9300_12.html
    w ps cs3 minimalna róznica 2 jajek ale już w after effects quad szybszy...

Do testów na necie trzeba podchodzić z rezerwą, więc czekam na opinie osób, które miały okazje pracować na 2 i 4 rdzeniach.
    ja kiedys sie bawilem w testy i nawet tutaj przedstawialem jakies wyniki. i w sumie to co powiedzialem - jesli robisz 100/200 rawow do jpg, czy wsadowo przetwarzasz, to wtedy masz to tak jak na tych wykresach z linków (obciazenie idzie na wszystkie rdzenie). jak siedzisz nad jednym zdjeciem i wprowadzasz jakies zmiany to wtedy obciazenie idzie na jeden rdzen i tu juz ma znaczenie taktowanie pojedynczego rdzenia. odpalilem sobie lightrooma testowo. i jesli wrzucam mu katalog z nefami to doczytuje caly czas dane i widac ze jeden rdzen idzie pod sufit, a drugi cos tam robi skokami, raz bardziej, raz mniej. pozniej przy dlubaniu nad pojedynczym zdjeciem jesli wprowadzasz zmiany to tez zauwazalnie - jeden rdzen mysli nad zdjeciem i od taktowania zalezy szybkosc wyswietlenia wprowadzonych zmian, drugi przesuwa suwaczki. nie wiem ile tych zdjec i w jaki sposob obrabiasz.
    trzeba jeszcze pamietac o tym ze quad potrzebuje mocniejszego zasilacza, plyty z dobrym zasilaniem i ze bierze wiecej pradu. co za tym idzie - daje wiecej ciepla.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    jak siedzisz nad jednym zdjeciem i wprowadzasz jakies zmiany to wtedy obciazenie idzie na jeden rdzen i tu juz ma znaczenie taktowanie pojedynczego rdzenia. odpalilem sobie lightrooma testowo. i jesli wrzucam mu katalog z nefami to doczytuje caly czas dane i widac ze jeden rdzen idzie pod sufit, a drugi cos tam robi skokami, raz bardziej, raz mniej. pozniej przy dlubaniu nad pojedynczym zdjeciem jesli wprowadzasz zmiany to tez zauwazalnie - jeden rdzen mysli nad zdjeciem i od taktowania zalezy szybkosc wyswietlenia wprowadzonych zmian, drugi przesuwa suwaczki. nie wiem ile tych zdjec i w jaki sposob obrabiasz.
    o to mi chodziło
    Więc wezmę 2 rdzenie, za 800 zł mam proc+płyta... niedługo wychodzi nowa podstawka więc raczej nie ma sensu pakować się w quada.
    Zanim programy do obróbki grafiki będą korzystać z 4 jajek, to wyjdą już 2 inne podstawki i 4 nowe procesory

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów