Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Domyślnie

Oj, no wlasnie z tymi jpegami bezposrednio z aparatu to roznie bywa.

W ramach eksperymentu podpialem do D700 szkielko DXowe (aparat rowniez ustawiony w trybie DX).

JPEG zrobione przez aparat w tym trybie tragedia. RAW skowertowany do JPG duzo lepiej.

Domyślnie

Ja robię w 98% na JPGach i jakoś nie narzekam. Wystarczy jedynie się na konkretną rzecz nastawić. Jeśli chcesz robić na JPG to parę dni Ci zajmie ustawianie odpowiednich parametrów a potem robisz już bez problemu. Z NEFami tak samo... musisz się trochę natrudzić, aby dobrać ulubione ustawienia.

Kwestia poćwiczenia i myślę, że z JPG uda się sporo wyciągnąć.

Domyślnie

Przecież przepuszczenie katalogu z NEF do jpg w komputerze to nie jakaś droga przez mękę.
    Korzyści są oczywiste, wielokrotnie poruszane na forum,
    tym bardziej dziwi mnie fakt istniena zwolenników rejestracji fotek .jpg
    i to w aparatach klasy D1-D3.
    ... N17-55/2.8 ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schlag Zobacz posta
    Przecież przepuszczenie katalogu z NEF do jpg w komputerze to nie jakaś droga przez mękę.
    Po prostu jedni lubią dłubać w każdym zdjęciu w poszukiwaniu ideału, a inni zadowolą się gorszą (teoretycznie) jakością, oszczędzając trochę cennego czasu
    D750, F801, FM2n, 24/2.8D, 35/2D, 50/1.8 AF, 85/1.4D, 50/1.8AI
    Mamiya 6, 50/4, 75/3.5, 150/4.5

Domyślnie

znam kogoś, kto na D200 pracował w NEF, a w D3 ma na tyle dużo opcji ustawień jpg, że sie przestał bawic w NEF i robi wszystko w jpg.
    Ja też pracuję najczęsciej w jpg, nie widze sensu by mając perfekcyjną ekspozycje i WB bawic sie w NEF dla pliczków, które przeskalowuję potem na 900 pikseli.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Witam!
    Może nie ten dział, ale sytuacja b.podobna. Na moich puszkach D70s/D80 jest identycznie, z tą różnicą, że ja wywołuje w C1. Kiedyś robiłem w *.jpg i szczególnie nic mi nie przeszkadzało. Ale zacząłem bawić się w testy, porównania. Szczególnie w D70s jest masakryczna różnica między *.jpg z puszki a *.nef - *.jpg. Od tamtej pory zapomniałem o *.jpg z puszki. Najbardziej cierpi ilość szczegółów, można to odbierać jako brak ostrości.
    Pozdr!
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 23-09-2008 o 09:01
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...by mając perfekcyjną ekspozycje i WB ...
    Niezupełnie się zgodzę. Nawet zdjęcia od strony technicznej perfekcyjne,
    często warto poprawić w kilku szczegółach, no może tylko ja tak mam.
    ... N17-55/2.8 ...

Domyślnie

Niezupełnie się zgodzę. Nawet zdjęcia od strony technicznej perfekcyjne,
    często warto poprawić w kilku szczegółach, no może tylko ja tak mam.
    jeżeli trzeba pogrzebac w jpg to tez się da, tym bardziej, że przeskalowując w dół można i podostrzyć. Wywołując RAW i tak nie usuwa się pryszczy na portretach, to się robi potem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

...., ale najczęściej na bezstratnych TIFFach, a nie na stratnych JPEGach.
    Jacek

Domyślnie

otwieram jpg - plik 3872x2592, robię na nim co mam robić, potem resize do dłuższy bok 800 pikseli i wyostrzanie. To w jednym ciągu, bez zapisywania do pośrednich jpg i potem otwierania pośrednich plików.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów