Naczytałem się trochę Kena Rockwellai pomyślałem, że może warto byłoby robić zdjęcia w JPG, bez bawienia się NEFami. Pojawił się jednak problem - JPG z aparatu są mniej ostre niż JPG z Capture NX.
Przykładowo: Aparat D2hs. Robię zdjęcie zapisując RAW+JPG (fine), w aparacie sharpening ustawione na medium high. Otwieram NEFa w NX2 i bez zmiany parametrów robię z tego JPG (100% jakość , w picture control wszystko zostawione bez zmian, a więc domyślnie ostrość jest unchanged - *medium high). Mam więc dwa JPGi - jeden prosto z aparatu, drugi zrobiony z NEFa programem Nikona. Otwieram te pliki i ostrość JPGa z NEFa jest lepsza, pozostałe parametry obrazu bez zmian (no może lekkie polepszenie w cieniach, ale balans bieli itd. bez zmian).
Teraz mam pytanie, czy podobnie zachowują się inne aparaty jak np. D3, D2X, D300, D700.. czy też jest to jakaś przypadłość tylko w D2hs, czy też może tak ma być, że aparat przy tych samych parametrach daje jednak nieco mniej ostre zdjęcie niż przeróbka z NEF na JPG w programie? Może soft wbudowany w D2hs mimo wszystko jest "starszej generacji" niż NX2 i lepiej robić JPGa komputerem, a nie aparatem?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami