Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22

Wątek: d60 + 50 mm

Domyślnie

W pełni zgadzam się z coronerem. Na moją puchę też ciułałem długo i w momencie zakupu nie stać mnie było nawet na używaną samą puchę D80. W momencie zakupu byłem w pełni świadomy ograniczeń co do szklarni. Potem przyszły lepsze czasy i stać mnie było na wymianę szkiełek. D40 to nie D70s/D80 - zgoda, ale wystarcza do b wielu zastosowań amatorskich, a i gotowe efekty (jpeg) bez postprocesingu są lepsze z D40 niż D70s- (ok sam nie porównywałem, ale zarwałem wiele nocy, żeby przetrzepać internet i przyjrzeć się efektom). Dla wielu jako drugorzędna sprawa gabaryty i masa też będą miały znaczenie.
    D40: S10-20, S30, N50G, N18-200VR, T55-200+DCR250, SB-400...
    Zenith 12XP: H44M, J37A, P29/2.8, P135/2.8.
    ..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streetfighter69 Zobacz posta
    Moja wypowiedz odnosila sie calkowicie do tego, ze fotograf z ambicjami uzywania stalek powinien sie zastanowic przyd kupnem aparatu czy nie jest mu jednak potrzebny silnik w body. I nie mow ze totalny amator takich rzeczy nie wie bo w dobie internetu zdobycie tych informacji przed pojsciem do sklepu to chyba nie jest problem?

Rozumiem ludzi, ktorzy kupuja d40 jako alternatywe dla kompakta i pozostaja przy kitowym 18-55, ewentualnie z czasem dokupuja 55-200. I na tym koniec. W innym przypadku nalezalo chyba wybrac d70s, ktore na pewno gorszych zdjec niz d40/60 nie robi.

Jeśli ktoś fotografuje tanim kompaktem z 3-krotnym zoomem i zaczyna mu to sprawiać przyjemność można powiedzieć, że bedąc ambitnym wymienia kompakt na lustrzankę. Wtedy jeszcze często nie ma świadomości użyteczności, jakości.. czy nawet istnienia stałek.. bo zoom to zoom i jako uzytkownik kompakta wie, że im wiekszy tym lepszy. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc przychodzi czas na stałki.. a najczęściej na tą jedną, najtańszą.. i często też po niej przechodzi Tobie również możnaby zadać pytanie, dlaczego kupiłeś D80 a nie choćby D200/D300 by w przyszłości cieszyć się pełniej jakością optyki AI-S.. czy to wina braku ambicji? ..nie sądzę.
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów