Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: d60 + 50 mm

Domyślnie d60 + 50 mm

Witam wszystkich posiadaczy nikonów, niedawno stałem się posiadaczem D60
    Mam pytanie:
    Czy ostrzenie kultowego NIKKORA AF 50 f/1.8 D jest trudne? Na razie próbuje robić to na kitowym obiektywie,
    ale nie jest to takie proste jak myślałem
    Rozważam zakup tego szkła, bo niestety jest za ciemny.

Jak wygląda montaż takiego szkła? Przesłona 22 i zamocowanie w body? Czy jest możliwość doboru przesłony na
    obiektywie?

Brać czy nie brać? Oto jest pytanie? Czy może Nikon AF-S VR 55-200?

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi i uwagi.

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amon_pl Zobacz posta
    Czy ostrzenie kultowego NIKKORA AF 50 f/1.8 D jest trudne? Na razie próbuje robić to na kitowym obiektywie,
    Może być trudniej uzyskać prawidłową ostrość - zwłaszcza przy małych przysłonach.

Jak wygląda montaż takiego szkła? Przesłona 22 i zamocowanie w body? Czy jest możliwość doboru przesłony na
    obiektywie?
    Nie ma możliwości ustawienia przysłony na obiektywie. Tylko z poziomu puchy.

A co ma piernik do wiatraka?

Domyślnie

Mi osobiście ostrzenie 50 na d40x nie szło za dobrze .Problem był własnie na małych przysłonach jak napisał Autograf.Z jednej strony chcesz małej głębi masz ustawioną ostrość ok ale jedno drgniecie ręki ruch modela i jest spudłowana ostrość. Po kilku miesiącach postanowiłem zmienić body na takie które ma śrubokręt. Moja rada albo zbieraj na stałki sigmy 30 f1,4 ;50 f1,4 bo z nimi będziesz miał af, albo poucz się fotografii na tym sprzęcie jaki masz a póżniej zmień na sprzęt bardziej rozwojowy. Z drugiej strony może będziesz w stanie ostrzyć manualnie - ja nie byłem w stanie . Spróbuj kupić używkę 50 i popróbuj jak nie podpasi ci manualne ostrzenie sprzedasz na forumowej giełdzie bez istotnych strat finansowych .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artko Zobacz posta
    Mi osobiście ostrzenie 50 na d40x nie szło za dobrze .Problem był własnie na małych przysłonach jak napisał Autograf.Z jednej strony chcesz małej głębi masz ustawioną ostrość ok ale jedno drgniecie ręki ruch modela i jest spudłowana ostrość. Po kilku miesiącach postanowiłem zmienić body na takie które ma śrubokręt. Moja rada albo zbieraj na stałki sigmy 30 f1,4 ;50 f1,4 bo z nimi będziesz miał af, albo poucz się fotografii na tym sprzęcie jaki masz a póżniej zmień na sprzęt bardziej rozwojowy. Z drugiej strony może będziesz w stanie ostrzyć manualnie - ja nie byłem w stanie . Spróbuj kupić używkę 50 i popróbuj jak nie podpasi ci manualne ostrzenie sprzedasz na forumowej giełdzie bez istotnych strat finansowych .
    Dobra rada. Ostrzenie manualne na ciemnych wizjerach cyfrówek, pozbawionych pomocy przy ostrzeniu np. w postaci klinów, to straszna mordęga, nie polecam. Obiektyw Nikkor 50/1.8D jest świetny, ale jego użytkowanie w twoim przypadku będzie bardzo utrudnione. Z kolei zakup Sigmy 50/1.4 HSM, to większa kasa (ok. 1500 zł), wolałbym chyba sprzedać D60, dołożyć parę groszy do D80 (ma śrubokręt), kupić wtedy Nikkora 50/1.8D - będzie fajny zestaw i raczej na pewno taniej niż kupowanie w/w Sigmy. Dodatkowo, będzie też można w przyszłości kupować inne szkła bez silników.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Ja mam D40 i zakupiłem 50/1.8, szkło już niedługo będzie u mnie. Nadzieje są wielkie. Wyszedłem z założenia, że na tym szkle wiele się nie traci, więc dlaczego nie spróbować? Nawet, jeśli to nie będzie to, to szkło można sprzedać bez większego uszczerbku, a jeśli akurat da się ostrzyć ręcznie to na pewno zostawię Z resztą - są ludzie, nawet na tym forum, którzy używają tego połączenia sprzętu zpowodzeniem. Fakt - w wizjerze D40 szału nie ma, ale nie dajmy się ograniczyć zwykłej technice.
    Pozdrawiam
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Szczerze życzę powodzenia i gratuluję wyboru, bo to świetne szkło. Dobrze Waść prawisz, za taką kasę warto bez wątpienia spróbować.
    A jak będziesz miał kłopoty z wygodą użytkowania to najwyżej wymienisz body do tego szkła...
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

coroner, jakbyś mógł to daj znać jak Ci idzie ostrzenie. Na koncerty czy gdy jest ciemno na pewno będzie bardzo dobry. Dwa tygodnie temu kupiłem d60 i już mam go sprzedawać? ..hehe

Jest szansa, że obiektywy z silnikiem AF potanieją?

Domyślnie

coroner, jakbyś mógł to daj znać jak Ci idzie ostrzenie. Na koncerty czy gdy jest ciemno na pewno będzie bardzo dobry. Dwa tygodnie temu kupiłem d60 i już mam go sprzedawać? ..hehe

Jest szansa, że obiektywy z silnikiem AF potanieją?
    Sprzedający miał dzisiaj wysłać szkło, dam znać jak tylko przyjdzie i poczynię jakieś próby. Jak już pisałem - nadzieje są wielkie...
    Jest dobry na koncerty (choć jak stoisz pare metrów od sceny może być za krótki), ale schody zaczynają się właśnie na MF... Ja nie kupowałem go z zamiarem pstrykania reporterki, ale portretu, to też może będę miał łatwiej
    Co do obiektywów z AF tanieją cały czas (AF-S 55-200 VR gdy kupwałem aparat, czyli w kwietniu kosztował prawie 900, w tej chwili schodzą już po 666 - dane z ceneo), jednak w kategorii jasnych stałek niewiele nas to ratuje, gdyż te kosztują sporo ponad 1000, i do cen 50/1.8 na pewno nie spadną Nikoniarze (nie tylko ci posiadający D40/x/60) liczą, że Nikon wreszcie się zlituje i puści stałki w AF-S... Swoją drogą nie byłoby to takie głupie - np. Sigma na stałce 30/1.4 podbiera Nikonowi sporo klientów Czy wreszcie Nikon się pokusi o taki zabieg? Zobacymy. Nadzieje są, niestety co raz mniejsze.
    Swoją drogą ostatnio jest straszny wysyp tych 50 3 ogłoszenia na giełdzie, z czwartego kupiłem ja
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Witam wszystkich posiadaczy nikonów, niedawno stałem się posiadaczem D60
    Mam pytanie:
    Rozważam zakup tego szkła, bo niestety jest za ciemny.

obiektywie?

Dziękuje za wszelkie podpowiedzi i uwagi.
    Ad1 ostrzenie 50/1,8 versus 18-55/3,5-5,6 jest o tyle lepsze że jest to dużo jaśniejszy obiektyw więc będziesz miał lepszą widoczność na matówce, jakkolwiek generalnie ostrzenie manualne nawet w dobrych warunkach takim obiektywem jak 50/1,8 jest tragiczne zważywszy na bardzo małą głębię ostrości. Ja używam dużo manuali i do tego celu zakupiłem matówkę z "klinem" bez tego gadżetu zapomnij o zdjęciach reportażowych bez flesza w pomieszczeniach.
    Ad2. Jest możliwe ustawianie manualne przesłony na obiektywie - ale chyba D60 nie "kupi" tego tzn w tym modelu chyba niezbędne jest ustawianie przesłony w body aparatu (przy zblokowanej przesłonie na obiektywie na najmniejszą
    Ad3. nie brać!!! kup sobie 55-200 będziesz miał więcej radochy z zakupu w Twoim D60
    Wierz mi, mam MF50/2 AF50/1,8 mikro-55/2.8 i zakładam te obiektywy od "wielkiego dzwonu" do specjalnych sytuacji.
    Ostatnio edytowane przez Rarog ; 10-09-2008 o 13:34

Domyślnie

Powiem ci szczerze, że lekko nie będzie. Sam do niedawna walczyłem z zestawem D40+50/1.8 i trzeba uczciwie powiedzieć,że zrobienie dobrej fotografii wymaga sporo wysiłku i trochę szczęścia.Ale jak już wyjdzie, możesz być zachwycony efektami.Przygotuj się na sporą ilość odrzutów z sesji i wybieraj sobie cierpliwe modelki, co niektóre moga nie zdzierżyć twoich zmagań z pierścieniem ostrości ;] Z tzw. dobrych rad dodam jeszcze,że w D60 może byc troche łatwiej z ostrzeniem - z tego,co wiem, to ma drugą drabinkę właśnie do ostrzenia manualnego, co w połączeniu z obserwacją 'zielonego oka',czyli kropki potwierdzającej ostrość, może ułatwić sprawę w porównaniu do D40. Nastepna sprawa - warto trochę przymykać przysłonę,głębia ostrości się zwiększy,więc nie będzie problemu z ruchami modela/obiektu/samego fotografa w przód/tył,co przy f/1.8 naprawdę wystarczy,by zdjęcie było nieostre,jak zresztą napisali poprzednicy. Mimo trudności z eksploatacją na D40/x/60, naprawdę warto kupić ten obiektyw,bo efekt jest wart poświęceń, a wpływ braku śrubokręta można znacznie zniwelować przez starą dobra metodę prób i błędów i czystą improwizację

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów