Pracuję na F80 z oryginalnym MB-16 + Enelopy. Zakupione poszły od razu do MB (bez ładowania). Zrobiłem na wakacjach 10 rolek i nic - śladu zużycia brak. A część zdjęć robiłem z lampą. Żadnych problemów z zasilaniem.
Szukaj
Pracuję na F80 z oryginalnym MB-16 + Enelopy. Zakupione poszły od razu do MB (bez ładowania). Zrobiłem na wakacjach 10 rolek i nic - śladu zużycia brak. A część zdjęć robiłem z lampą. Żadnych problemów z zasilaniem.
Też mi się wydawało, że tam nie powinno się nic dziać złego. Styki są proste jak przysłowiowa konstrukcja cepa. Aparat bez gripa nie miał żadnych zahamowań, a tu...d...a.
Dzięki za info. Może inni mają podobne doświadczenia jak ja.
Yoora
a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l
Witam.
Było już o tym na forum, poszukaj.
Nikon F80 (podobnie jak F70) niespecjalnie nadaje się do pracy na akumulatorkach (chodzi o napięcie 1,2-1,25V).
Po raz kolejny okazuje się, że producent w instrukcji pisze "swoje", a życie dowodzi że jest inaczej.
Pozdrawiam.
Dzięki Sławoj . Szukam po archiwum i .... niestety nic. Nigdzie nie spotkałem się z podobnym przypadkiem. Jeszcze raz przeczyszczę styki i zobaczę.
Yoora
a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l
A sprawdziłeś akumulatory? Wystarczy iż jeden z nich będzie "słaby ?" i masz objawy o jakich piszesz.
Jeśli nie jesteś pewien poprawności działanie, to wstaw do gripa komplet baterii (dobrych) lub inny komplet akumulatorów.
Jeżeli chodzi o zasilanie F80, to niewątpliwie jest to mankament tej puszki, a mianowicie jest bardzo wymagająca... Moja propozycja jest taka, iz pomimo faktu, że akumulatorki są nowe warto je rozładować i naładować ponownie... Mam taki sam problem o którym piszesz, w sytuacji gdy akumulatorki są według sprzętu na wyczerpaniu, gdzie nadmienię, iż F75 mógłbym jeszcze spokojnie pstrykać i pstrykać, etc... Cóż taka puszka, ale i tak daje się lubić...
T_P_
analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...
Skontaktuj się z nami