Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Grip do F80

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Grip do F80

Witam.
    Mam problem z gripem do F80. A mianowicie :
    Grip oryginalny Nikona. Akumulatory Eneloop ( nowe, sprawne, sprawdzone z lampą błyskową, świeżo naładowane). Po pstryknięciu jednej fotki na wyświetlaczu pojawia się migająca ikona sygnalizująca niski poziom naładowania akumulatorów. Po wyłączeniu i włączeniu aparatu można zrobić kolejne zdjęcie, ale znowu niestety tylko jedno . Jest to niestety mocno upierdliwe. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
    Jakieś rady, sugestie?
    Aha jeszcze jedno styki czyste, bez nalotów, odtłuszczone.

P.S.
    Jeżeli nie ten dział, proszę o przeniesienie do właściwego.
    Ostatnio edytowane przez Yoora ; 08-09-2008 o 13:38
    Yoora

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Pracuję na F80 z oryginalnym MB-16 + Enelopy. Zakupione poszły od razu do MB (bez ładowania). Zrobiłem na wakacjach 10 rolek i nic - śladu zużycia brak. A część zdjęć robiłem z lampą. Żadnych problemów z zasilaniem.

Domyślnie

Też mi się wydawało, że tam nie powinno się nic dziać złego. Styki są proste jak przysłowiowa konstrukcja cepa. Aparat bez gripa nie miał żadnych zahamowań, a tu...d...a.
    Dzięki za info. Może inni mają podobne doświadczenia jak ja.
    Yoora

Domyślnie

Witam.
    Było już o tym na forum, poszukaj.
    Nikon F80 (podobnie jak F70) niespecjalnie nadaje się do pracy na akumulatorkach (chodzi o napięcie 1,2-1,25V).
    Po raz kolejny okazuje się, że producent w instrukcji pisze "swoje", a życie dowodzi że jest inaczej.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Dzięki Sławoj . Szukam po archiwum i .... niestety nic. Nigdzie nie spotkałem się z podobnym przypadkiem. Jeszcze raz przeczyszczę styki i zobaczę.
    Yoora

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

A sprawdziłeś akumulatory? Wystarczy iż jeden z nich będzie "słaby ?" i masz objawy o jakich piszesz.
    Jeśli nie jesteś pewien poprawności działanie, to wstaw do gripa komplet baterii (dobrych) lub inny komplet akumulatorów.

Uprawnienia umieszczania postów