Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Grip do F80

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Problem z F80 polega na tym iż wymaga on stabilnego zasilania na poziomie ok. 5-6 V. 4 Akumumulatory w pełni naładowane dają Ci ok. 4.8 V, co w przypadku niektórych puszek może być zbyt niskim napięciem pracy.
    Zastanów się czy Stosowanie gripa+ akumulatory jest cenowo najlepszym rozwiązaniem ( poza ergonomią). Baterie do F80 na giełdzie (komplet) kupisz w cenie ok. 15,- złociszy. Zależnie od typu pracy (lampa czy bez) masz od kilku do kilkunastu filmów. Ile tak naprawdę filmów czy slajdów robisz obecnie ????. Przy obecnej cenie kompletu baterii może być tego sporo nim zrekompensuje Ci się cena Gripa i akumulatorów. A jaka jest cena STRESU. Jaki koszt płynnego stabilizatora nerwów. Może się okazać iż cenowo Grip + akumulatory + stres nigdy się to nie zrekompensują.
    Ja po przeliczeniu doszedłem do wniosku iż Grip mogę stosować awaryjnie z bateriami (R6 które wszędzie dostanę).
    Podstawowe zasilanie to bateria + komplet rezerwowy baterii.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Myślę, że tetowanie funkcjonowania akumulatorów na lampie nie potwierdzi stanu naładowania, lampa może się np.: dłużej ładować pomiędzy kolejnymi błyskami ale będzie działać. Zauważam czasem podobne zjawisko z maim F75, i zawsze jest to związane z niewystarczającym naładowaniem akku lub uszkodzeniem jednego z ogniw, niekoniecznie nawet wartością nominalnego napięcia, które jest niższe z zasady - jak już wcześniej było napisane - moja rada zaopatrz się w porządną (w miarę firmową) ładowarkę koniecznie z pomiarem stanu naładowania i automatycznego wyłączenia ładowania, wtedy będziesz miał pewność, że akku są naładowane na full i to działa - wierz mi, czasem czekasz kilkanaście godz. ale efekt jest właściwy.
    Nikon D90|F75+MB18 & F-801s|19-35 3.5-4.5|Sigma 24 2.8|10-20 4-5.6|Nikkor 18-55 3.5-5.6VR|50 1.8|28-85 3.5-4.5|70-300 4.5-5.6VR|SB80DX|Metz 50AF-1|DIGIPOD MP4315N|
    http://www.mynikon.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów