Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Pstrokato

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Moglbys nie sprowadzac wypowiedzi do definicji swego gustu...?

Czy ktos ci zabrania trzasnac sobie pionowy, wyjarany posrodku gradient
    z wylacznie pionowa imitacja, niezbyt udanej tonalnie winiety?
    Nie widzialem takiego zakazu. Mozesz sie tym nawet zachwycac.
    Mnie to w niczym nie przeszkadza.

Poszukiwania w fotografii sa jak najbardziej na miejscu,
    tylko ich glownym i jedynym motorem nie powinna byc ambicja.

"Wszedłem tu na własną odpowiedzialność."

Chyba nie zrozumiales kontekstu
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

pomimo wszystko dążę do tego by fotografia była fotografią a nie produktem stworzonym przez Photoshopa

nie traktuj tego jako sarkazm ani jako formę jakiejkolwiek prowokacji po prostu mi się nie podoba i już...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Obrobka jest widoczna tylko w 2 miejscach (choc byla wszedzie). Na pniu drzewa
    i na chmurach po lewej (slady po kolorowej wersji, gdzie sie nie rzucaly w oczy).
    Na chmurkach po lewej? Znaczy na tej całej wielkiej połaci nieba po lewej, tak?

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Moglbys nie sprowadzac wypowiedzi do definicji swego gustu...?
    A czym innym są komentarze pisane na forum, jak nie wyrażaniem własnej opinii o zdjęciach? A opinia ta wynika z posiadanych gustów i tyle.

Mnie się nie podoba, ze względu na obróbkę.
    'Frankly, the whole thing is getting out of hand' said the god...
    |freelancer| |blog|

Domyślnie

"pomimo wszystko dążę do tego by fotografia była fotografią a nie produktem stworzonym przez Photoshopa", tak jak zwykle ,ideologia stosowana. A jak fotograf(chodzi o jednego z tzw. mistrzów, którego nazwiska nie pamiętam) obrabiał w ciemni zdjęcie przez rok(sic), żeby uzyskać pożądany efekt ,to było w porządku i była to fotografia?
    Ja bym proponował, nie demonizować obróbki, jaka by nie była. A fotografia pozostanie fotografią nawet po dość poważnych zmianach co nierzado ma miejsce i na tym forum. Różnica jest tylko taka, że jeśli ktoś obrabia zdjęcie bo jest trochę "skopane" i stara się je przystosować do swojej wizji rzeczywistości to jest w porządku, gdy natomiast to co pokazuje jest zmienione na inny sposób, np. podkreślona jest dramaturgia obrazu poprzez wzmocnienie tego czy innego efektu zaraz podnosi się krzyk - O laboga toż to jest nienaturalne. Przy czym nie mówię tu o sytuacjach gdy widać efekty usterki w obróbce (chociaż i takie zdjęcie może być dobre tak jak to Seekera - moim zdaniem). Według mnie świadczy to o braku elastyczności i o nieumiejętności wyjścia poza wkodowane wzorce (mówię to, odnosząc do ogółu, a nie personalnie).

Aaaa, jeszcze jedno. Chciałem nieśmiało uzmysłowić wszystkim, że stosowanie filtrów i innych akcesoriów również powoduje, że efekt końcowy nie jest "naturalny". Żeby nie wspominać o tym, że tak naprawdę coś takiego jak naturalność wogóle nie istnieje bo już to, że ktoś pokazuje coś po swojemu zmienia obraz pokazywany na zdjęciach z rzeczywistości w "twórczość".

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

tak jak zwykle ,ideologia stosowana.
    Tak zgadza się ideologia stosowana uzasadnia wszelakie praktyki - tak też zabrania człowiekowi możliwości posiadania własnego zdania na dany temat. Widząc czerń mówmy, że widzimy biel i na odwrót - po jakimś czasie w ogóle przestaniemy odróżniać kolory.

I nie porównujmy pracy z chemią fotograficzną do pracy w photoshopie.

Domyślnie

Nikt ci nie zabrania mieć swojego zdania,(powiem więcej własne zdanie jest cenne) ale ja mówiłem o czymś troszkę innym. A jeśli chodzi o nieporównywanie chemii do photoshopa to dlaczego niby nie? Czy tylko dlatego, że to inne podejście do sprawy? Moim zdaniem ważne jest tutaj, to że zdjęcie jest zmieniane i nie istotne jak!

P.S. Chciałem nieśmiało zauważyć, że pracowałem w życiu i w ciemni i na photoshopie i nikt mi nie wmówi, że przy umiejętnej i wyważonej obróbce efekty będę inne(o ile się tego chce).

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Moim zdaniem ważne jest tutaj, to że zdjęcie jest zmieniane i nie istotne jak!
    Istotny jest efekt końcowy. A dobry efekt to taki którego w gruncie rzeczy w ogóle nie widać. A teraz popatrz się raz jeszcze na prezentowaną fotografię...

Dziękuję

Domyślnie

W większości przypadków masz rację, ale nie zawsze. I w tym przypadku (zaznaczam, że jest to moje, moje i jeszcze raz moje zdanie) jest to właśnie do przyjęcia. Jak już parę razy mówiłem mam troszkę "inny" gust. I czasami (albo nawet częściej) przedkładam wrażenie całości nad szczegóły. Uważam również, że wady niekoniecznie eliminują zdjęcie. Oczywiście podkreślam, że nie zawsze i nie wszędzie.

Również dziękuję ci za wymianę poglądów

Uprawnienia umieszczania postów