Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Pstrokato

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

pomimo wszystko dążę do tego by fotografia była fotografią a nie produktem stworzonym przez Photoshopa

nie traktuj tego jako sarkazm ani jako formę jakiejkolwiek prowokacji po prostu mi się nie podoba i już...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Obrobka jest widoczna tylko w 2 miejscach (choc byla wszedzie). Na pniu drzewa
    i na chmurach po lewej (slady po kolorowej wersji, gdzie sie nie rzucaly w oczy).
    Na chmurkach po lewej? Znaczy na tej całej wielkiej połaci nieba po lewej, tak?

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    Moglbys nie sprowadzac wypowiedzi do definicji swego gustu...?
    A czym innym są komentarze pisane na forum, jak nie wyrażaniem własnej opinii o zdjęciach? A opinia ta wynika z posiadanych gustów i tyle.

Mnie się nie podoba, ze względu na obróbkę.
    'Frankly, the whole thing is getting out of hand' said the god...
    |freelancer| |blog|

Domyślnie

"pomimo wszystko dążę do tego by fotografia była fotografią a nie produktem stworzonym przez Photoshopa", tak jak zwykle ,ideologia stosowana. A jak fotograf(chodzi o jednego z tzw. mistrzów, którego nazwiska nie pamiętam) obrabiał w ciemni zdjęcie przez rok(sic), żeby uzyskać pożądany efekt ,to było w porządku i była to fotografia?
    Ja bym proponował, nie demonizować obróbki, jaka by nie była. A fotografia pozostanie fotografią nawet po dość poważnych zmianach co nierzado ma miejsce i na tym forum. Różnica jest tylko taka, że jeśli ktoś obrabia zdjęcie bo jest trochę "skopane" i stara się je przystosować do swojej wizji rzeczywistości to jest w porządku, gdy natomiast to co pokazuje jest zmienione na inny sposób, np. podkreślona jest dramaturgia obrazu poprzez wzmocnienie tego czy innego efektu zaraz podnosi się krzyk - O laboga toż to jest nienaturalne. Przy czym nie mówię tu o sytuacjach gdy widać efekty usterki w obróbce (chociaż i takie zdjęcie może być dobre tak jak to Seekera - moim zdaniem). Według mnie świadczy to o braku elastyczności i o nieumiejętności wyjścia poza wkodowane wzorce (mówię to, odnosząc do ogółu, a nie personalnie).

Aaaa, jeszcze jedno. Chciałem nieśmiało uzmysłowić wszystkim, że stosowanie filtrów i innych akcesoriów również powoduje, że efekt końcowy nie jest "naturalny". Żeby nie wspominać o tym, że tak naprawdę coś takiego jak naturalność wogóle nie istnieje bo już to, że ktoś pokazuje coś po swojemu zmienia obraz pokazywany na zdjęciach z rzeczywistości w "twórczość".

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

tak jak zwykle ,ideologia stosowana.
    Tak zgadza się ideologia stosowana uzasadnia wszelakie praktyki - tak też zabrania człowiekowi możliwości posiadania własnego zdania na dany temat. Widząc czerń mówmy, że widzimy biel i na odwrót - po jakimś czasie w ogóle przestaniemy odróżniać kolory.

I nie porównujmy pracy z chemią fotograficzną do pracy w photoshopie.

Domyślnie

Nikt ci nie zabrania mieć swojego zdania,(powiem więcej własne zdanie jest cenne) ale ja mówiłem o czymś troszkę innym. A jeśli chodzi o nieporównywanie chemii do photoshopa to dlaczego niby nie? Czy tylko dlatego, że to inne podejście do sprawy? Moim zdaniem ważne jest tutaj, to że zdjęcie jest zmieniane i nie istotne jak!

P.S. Chciałem nieśmiało zauważyć, że pracowałem w życiu i w ciemni i na photoshopie i nikt mi nie wmówi, że przy umiejętnej i wyważonej obróbce efekty będę inne(o ile się tego chce).

Domyślnie

"Na chmurkach po lewej? Znaczy na tej całej wielkiej połaci nieba po lewej, tak?"

Konkretnie na wybranych fragmentach tejze. Na jasniejszych chmurkach z ciemniejszymi obwodkami.
    Reszta jest nietknieta.

"A czym innym są komentarze pisane na forum, jak nie wyrażaniem własnej opinii o zdjęciach?"

Dokladnie tak samo uwazam.

"A opinia ta wynika z posiadanych gustów i tyle."

Dodalbym: MIEDZY INNYMI i wtedy bedzie to sluszne stwierdzenie.

"Mnie się nie podoba, ze względu na obróbkę."

Masz prawo tak uwazac (czytaj: do wlasnego zdania) i nigdzie tego nie neguje, prawda?

Sprobuje jedno zdanie zaprezentowac ponownie, z zaakcentowanie wlasciwego wyrazu:
    "Moglbys nie sprowadzac wypowiedzi do DEFINICJI swego gustu...?"
    Domyslam sie, ze cale zamieszanie powstalo wylacznie w wyniku nieporozomienia.

Z postem 13 zgadzam sie w calej rozciaglosci. Dodam tylko, ze nawet zdjecie prosto z puszki
    bedzie ZAWSZE wypaczonym obrazem rzeczywistosci.

"ideologia stosowana uzasadnia wszelakie praktyki - tak też zabrania człowiekowi możliwości posiadania własnego zdania na dany temat."

Matko jedyna, gdzies to wyczytal...? Jezeli nie jestes pewien przekazu jakiejs wypowiedzi, to dopytaj.
    Po to jest forum. W ktorym miejscu ktos ci zabronil miec wlasne zdanie? lecz mozna miec tez odmienne
    od niego i takowe zaprezentowac. Przeciez piszesz, co uwazasz, wiec gdzie tu zakaz...?
    Ja tez wypowiadam sie o wlasnych pogladach dlatego, ze MAM taka mozliwosc, nie odwrotnie.

"Nikt ci nie zabrania mieć swojego zdania, (powiem więcej własne zdanie jest cenne)"

Sama kwintesencja. Z czlowiekim bez wlasnego zdania nie ma O CZYM dyskutowac,
    wiec jaki bylby cel zagladania na forum?

"Chciałem nieśmiało zauważyć, że pracowałem w życiu i w ciemni i na photoshopie i nikt mi nie wmówi, że przy umiejętnej i wyważonej obróbce efekty będę inne(o ile się tego chce)."

Najwieksza (mz) roznica bedzie w czasie wykonania i kosztach.

"Istotny jest efekt końcowy. A dobry efekt to taki którego w gruncie rzeczy w ogóle nie widać. A teraz popatrz się raz jeszcze na prezentowaną fotografię..."

W tym wzgledzie sie zgadzam. O zakulisowych przyczynach juz pisalem.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Seeker a pokaż chłopie oryginał dla porównania proszę

Domyślnie

Mail. Wyslany.

seek & destroy

Domyślnie

dzięki
    sobie porównam, bo ja nie bardzo wiem o co tu chodzi. Wydaje mi się, że te chmurki takie byli

Domyślnie

"Wydaje mi się, że te chmurki takie byli"

W tresci owszem, w formie nie. Wspomnialem juz o tym wczesniej.
    Masz tam wszystkie etapy od puszki, do kolorowego "popapranca".
    Najlepiej wrzuc je razem do przegladarki, to bedzie dobrze widac roznice pomiedzy klatkami.
    seek & destroy

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów