Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Niepołomice

Domyślnie Jaki profil kolorów do LABu

Witam, ostatnio zainteresowałem się bardziej tematem przestrzeniami kolorów. Ale im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie.

Mam do wywołania cyfrowe zdjęcia. Co muszę zrobić, zamin wpadnę do LABu? Jaki profil kolorów maja mieć moje zdjęcia ? AdobeRGB, sRGB a może profil maszyny? Zaznaczam, ze zdjęcia są już w przestrzeni AdobeRGB prosto z aparatu, wiec nie mam mowy o bezsensownym przenoszeniu z sRGB do AdobeRGB.

Druga sprawa - chciałbym zbadać LAB. Czy istnieją jakieś wzorce, o których druk poprosiłbym LAB, żeby sprawdzić jak radzą sobie z odwzorowaniem kolorów.?

Domyślnie

zanoś w sRGB - najmniej zepsują, Lab możesz poprosić o wzorce, ale nie każdy ma i nie każdy z tych co ma daje
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Niepołomice

Domyślnie

To może inaczej zapytam.

Jaka jest najpopularniejsza para maszyna-papier. Podobno profil kolorów zmienia się także w zależności od papieru. Nie mam pojęcia jakie sa te najpopularniejsze maszyny. Gdybym znał nazwy dałbym radę dostać w necie profile kolorów i zoreintować się mniej więcej - druki testowe oczywiscie mnie czekaja ale zawsze to wiecej niz nic.

Domyślnie

Żeby się bawić w profile musisz najpierw skalibrować monitor. Ten o ile nie kosztuje kilka ładnych tysi skalibrować się zwykle nie daje do końca więc...
    Najprościej - zrób sobie lub zassij tablicę testową i daj do wywołania na określonej maszynie. Ustaw wedle niej monitor i ciesz się oddając w sRGB (bez korekty) ze jest "prawie" tak samo...
    Przechodziłem przez profile maszyny i jedyny wniosek jaki mi się nasuwał to to fakt że kiedyś muszę uzbierać te 6kilo na dobry wyświetlacz i zaprosić gościa z kalibratorem. Narazie pozostałem przy sRGB bo najmniej psuje ten gamut maszyna która mi foty drukuje...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

podłączę się do pytania - a temperatura barw na monitorze, na którym wywołuję zdjęcia do druku - obowiązkowo 5000K?
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    podłączę się do pytania - a temperatura barw na monitorze, na którym wywołuję zdjęcia do druku - obowiązkowo 5000K?
    A jaka jest temperatura barwowa twojego oświetlenia?

Domyślnie

na prawie każdym zdjęciu temperatura oświetlenia jest inna.. zwykle światło zastane, czasem dopalane lampą
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Czornyj ma zdaje się na myśli oświetlenie pomieszczenia, w którym stoi monitor
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artful Zobacz posta
    Czornyj ma zdaje się na myśli oświetlenie pomieszczenia, w którym stoi monitor
    Mniej-więcej. Konkretnie to chodzi mi o temperaturę barwową światła oświetlającego odbitkę.

Domyślnie

Jak kalibrowałem monitor zostały mi wgrane profile do rozmiarów zdięć ,nadaje je sam i opisie piszę profil założony,nie ma potem problemów z niezgodnością ,dotyczy to tylko tego fotolabu gdzie odbyła sie kalibracja monitora,jedyny problem to taki że cd z takim profilem nie nadaje się do oglądania na kompie,
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów