Ja mogę wypowiedzieć się na temat Benro A-298n6.
Przy nim Velbon to 3 kijki od szczotki złączone gumką.
Nie wiem, jak te modele które wymieniłeś, ale dla mnie Benro jest świetną alternatywą dla sporo droższego MF.
Szukaj
Ja mogę wypowiedzieć się na temat Benro A-298n6.
Przy nim Velbon to 3 kijki od szczotki złączone gumką.
Nie wiem, jak te modele które wymieniłeś, ale dla mnie Benro jest świetną alternatywą dla sporo droższego MF.
Od ponad tygodnia posiadam zakupiony w Jabbafoto.pl Benro A-600EX + BH-2.
Mam 186 cm wzrostu, i centralną kolumnę wysuwam max do 1/2 jej wysokości, i to w skrajnych przypadkach.
Co do jakości wykonania to moge się odnieść do Manfrotto 190DB (bo coś takiego miałem), i według mnie jest taka sama, jak nie lepsza.
Statyw jest naprawdę solidny, i pewnie na nim "siedzi" aparat. Nic się nie chwieje, nóżki są dobrze spasowane względem siebie. Co najważniejsze chyba, to jest jak na swoją budowę lekki.
Z głowicy BH-2 też jestem bardzo zadowolony. Nie miałem wcześniej do czynienia z głowicami kulowymi, także do panoram to trochę nie bardzo się ta nadaje ale poza tym lux!
Do statywu jest w komplecie bardzo solidne, porządnie profesjonalnie wykonane etui.
Reasumując, zakup tego statywu to dobrze zainwestowane pieniążki.
pół roku to przynajmniej.
Nie ma z nim żadnych problemów (choć używam go dość sporadycznie).
Właśnie po lekturze tego wątki nabyłem w Jabbafoto Benro A-550EX + BH-1.
Potrzebowałem statywu podróżnego, czyli krótki (po złożeniu), lekki i stabilny - Maksymalny udźwig: 6 kg.
Za cenę niewiele ponad 400 PLN dostałem to wszystko + naprawdę ładny pokrowiec, dwie poziomice (w statywie i głowicy).
Jestem mile zaskoczony jakością wykonania, z czystym sumieniem mogę polecić niezdecydowanym BENRO jest w czym wybierać.
Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g...o wartych zdjęć.
old punks never die
http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H
No i stało się . . . Moje BENRO zawiodło - a konkretniej (naszczęście) tylko głowica - ułamałem jedną ze śrub odpowiedzialną za blokowanie głowicy (taką z rączką) - aluminium i wogle ale poszłą jak zła . . . Pozatym same superlatywy![]()
D600 S10-20 N50 T28-75 N70-300VR SB900 YN460II
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.
Potrzebuje typowo turystycznego statywu - lekkiego i w cenie, która nie zepsuje mi humoru na wakacjach, jeśli statyw uległby uszkodzeniu podczas przewożenia go w różnych środkach lokomocji. Rozważam zakup Benro A-300EX + BH-0. Potrzebuje go do zestawu d7k + 18-105 + Samyang 8mm Fisheye z przeznaczeniem właśnie takim turystycznym, mi. HDRy i panoramy, ale raczej nie górskim, więc halowy mi nie strasznyNo i z tymi panoramami mam wątpliwość. Nigdy nie miałem statywu z głowicą kulową, ale z tego co czytam w tym wątku to o głowicy z serii BH "do panoram to trochę nie bardzo się ta nadaje ale poza tym lux!". W internecie znaleźć można różne zdjęcia głowic z serii BH i na jednych widać podziałkę kątową w podstawie głowicy, co przy panoramach jest przydatną sprawą, a na innych tej podziałki brak
Czy ktoś się orientuje jak to faktycznie jest i czy te głowice mają wbudowany rotator w podstawie (co sugerować może podziałka na niektórych zdjęciach), czy może jedyną możliwością obrotu głowicy w płaszczyźnie poziomej jest obrót samej kuli?
Ostatnio edytowane przez ricinus ; 21-12-2010 o 22:40
Skontaktuj się z nami