Szukaj
mozna przywyknac - zwlaszcza jak sie nie mialo do czynienia wczesniej z body wyposazonym w gorny wyswietlacz.
Ja przesiadlem sie z D60 na D70s i poki co musze oduczyc sie odruchu gapienia sie w glowny wyswietlacz przy przestawianiu czegokolwiek (o czasow po kompensacje itp.).
Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.
Oczywiście bo masz mały główny na którym niewiele widać(oczywiście to żart), ale mówiliśmy o D50 tam jest niepodświetlany. Już kiedyś o tym wspominałem, ale w Canonach lini 400/450 wycięcie wyświetlacza i pozostawienie tylko głównego panelu LCD jest traktowane jako dobre posunięcie, natomiast w Nikonie jest to uważane jako wielka wada. Nieprawdaż, że jest to zastanawiające?
Oczywiscie ze roznica bedzie ogromna.....na poczatek D40 starczy i jesli sie wciagniesz to zmienisz puszke na wyzszy model z czasem.....
Zaloze sie rowniez ze na poczatku i tak pozostaniesz przy KITowym szkle wiec o co halo z brakiem silnika!
jacek_z
muszę sprostować
Cytat:Napisał nonnatus
6mln pikseli w tym kodaku i 6 milonów piskeli w D40 to nie to samo.
kodak ma duzo mniejszą matrycę niż nikon DX. nawet jesli na taką samą wartośc - 6mln p.
to się zgadza.
to znaczy, że wieksza matryca zarejestruje więcej szczegółów obrazu.
niekoniecznie. W tym przykładzie - nie. Jesli ma tyle samo MPx to powinna zarejestrowac tyle samo szczegółów (zakadam porównywalną optykę itd).
- lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach.
tak, będą mniejsze szumy, bo są większe rozmiary pojedyńczego piksela
obraz więc będzie bardziej dokładny..
nie, obie matryce mają 6 MPx.
Będzie inna plastyka zdjęcia, w DX da się łatwiej uzyskac ładne rozmycia i ładną (małą) GO (w porównaiu do tego kodaka)
jacku zgoda, źle się wyrazilem byłem. chodziło mi o zarejestrowanie wiekszej rozpiętości tonalnej obrazu, a nie o same szczegóły... to miałem na mysli pisząc, ze obraz bedzie bardziej dokładny. w sensie bardziej wierny barwowo fotografowanej scenie...
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
Skontaktuj się z nami