Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: pare pyt

autograf
    Gość

Domyślnie

Kupiłem D40 kiedyś i byłem zachwycony! Po miesiącu sprzedałem tego kastrata

P.S. Czytałeś, znalazłeś, masz wiedzę o Canonach, Sony - to poszukaj i poczytaj czym się różni D40 od D40x
    Ostatnio edytowane przez autograf ; 06-09-2008 o 22:53

Oszczędny w słowach Awatar zebrantez
    Miasto
    Katowice/Skoczów

Domyślnie

Ja zmieniłem (dokupiłem D200) swojego d40x po ponad 2 miesiącach. Śmiało mogę powiedzieć, że na początek to w miarę dobry aparat, jeżeli będziesz go oczywiście używał se szkłami które posiadają wbudowany silnik. Kolorki wychodzą w miarę na JPEGach (drukowałem prosto z puszki) w rozmiarze 44x32 cm i efekty były rewelacyjne.
    Fakt faktem, że jeżeli dużo będziesz w podstawowych ustawieniach grzebał to jest on mniej praktyczny niż wyższe modele(dlatego teraz mam d200 ), ale do nauki w sam raz.

Pozdrawiam Marcin
    Pzdr Marcin

Domyślnie

D40 to bardzo fajny aparat i zanim zacznie on ograniczać osobę, która przesiadła się z kieszonkowego kompakta dużo wody w rzece upłynie. Do tego ma banalną obsługe, duzy LCD, no i jednak lustro to lustro. Nie przesiadłbym się teraz na ŻADNEGO kompakta / hybrydę

Pozdrawiam
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sieku Zobacz posta
    Witam jastem tu nowy i mam kilka pzta} odnosnie nikona.
    czy nokon D40 jest dobry jak na swoja klase teraz mam kodaka c613 i matrzca 6mp mi odpowiada
    ten oto wyzej wymieniony nikon tez taka posiada czy to jest dobry produkt i czy nie bede na nim zawiedziony???
    Prosze wszystkich urzytkownikow tego forum o opinie co do tego aparatu a takze urzytkownikow ktozy posiadaja ten aparat.
    pozdrawiam

Kodak C613 a nikon D40

6mln pikseli w tym kodaku i 6 milonów piskeli w D40 to nie to samo.
    kodak ma duzo mniejszą matrycę niż nikon DX. nawet jesli na taką samą wartośc - 6mln p.
    zdaje się 2,3`` (nie wiem dokładnie. nie znalazłem tego w specyfikacjach kodaka)
    to znaczy, że wieksza matryca zarejestruje więcej szczegółów obrazu.
    więc - o czym już Ci napisano- lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach.
    obraz więc będzie bardziej dokładny.
    tyle wyjaśnienia.

użytkowalem D40 i podpowiem, że do dobry aparat, mimo, że mi osobiscie strasznie przeszkadzał obiektyw kitowy, ale... kwestia gustu.
    jesli oczekujesz, że aparat sam za ciebie zrobi zdjęcie to jasne że możesz być zawiedziony.
    lustrzankę kupujemy przecież po to, żeby bardziej świadomie robić fotki. mieć kontrolę nad wieloma elementami ekspozycji, więc jesli wymagasz coś od siebie w dziedzinie fotografii, to nauczysz się nim robić zdjęcia, ale wiedz, ze wiele prób będzie spalonych,
    więc zamiast gadać tyle kupuj aparat :
    mam nadzieję, że Ci lepiej z tym pójdzie niż z ortografią

r.
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 08-09-2008 o 18:43
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

oj tam ortografia ...
    dziękuje za odpowiedzi.
    jeżeli macie jakieś ciekawe informacje jeszcze to chętnie je przeczytam.
    pozdrawiam

autograf
    Gość

Domyślnie

oj tam ortografia ...
    Pewnie, co tam. Walić to.

Domyślnie

muszę sprostować
    Cytat Zamieszczone przez nonnatus Zobacz posta
    6mln pikseli w tym kodaku i 6 milonów piskeli w D40 to nie to samo.
    kodak ma duzo mniejszą matrycę niż nikon DX. nawet jesli na taką samą wartośc - 6mln p.
    to się zgadza.

to znaczy, że wieksza matryca zarejestruje więcej szczegółów obrazu.
    niekoniecznie. W tym przykładzie - nie. Jesli ma tyle samo MPx to powinna zarejestrowac tyle samo szczegółów (zakadam porównywalną optykę itd).
    - lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach.
    tak, będą mniejsze szumy, bo są większe rozmiary pojedyńczego piksela
    obraz więc będzie bardziej dokładny..
    nie, obie matryce mają 6 MPx.
    Będzie inna plastyka zdjęcia, w DX da się łatwiej uzyskac ładne rozmycia i ładną (małą) GO (w porównaiu do tego kodaka)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja mogę dodać od siebie, ze przygodę z cyfrową lustrzanką zacząłem od modelu d40x

i poza śrubokrętem własciwe niczego mi nie brakwało

ale że "wkręciłem" się w fotografowanie to szybko (ok 4-5 miesięcy) okazało się że ze względów na ograniczenia w uzywaniu starszych szkieł i potrzebny w sytuacjach w których fotografuję łatwiejszy dostęp do funkcji ukrytych w d40x w menu zmieniłem go na d80 .

I taki wybór obecnie polecam - ale jeśli ktos zakłada że wytarczy mu 1-2 obiektywy i będzie robił fotki głownie w "normalnych" warunkch to napewno będzie z d40 (x) zadowolony.

A ja teraz czekam na wiarygodne wyniki szumów na wysokich iso w d90 ...
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

Witam jastem tu nowy i mam kilka pzta} odnosnie nikona.
    czy nokon D40 jest dobry jak na swoja klase teraz mam kodaka c613 i matrzca 6mp mi odpowiada
    ten oto wyzej wymieniony nikon tez taka posiada czy to jest dobry produkt i czy nie bede na nim zawiedziony???
    Prosze wszystkich urzytkownikow tego forum o opinie co do tego aparatu a takze urzytkownikow ktozy posiadaja ten aparat.
    pozdrawiam
    nie to nie jest dobry produkt, ani żaden inny Nikon to nie jest dobry produkt...
    ja Ci dobrze radzę kup sobie Canona*

*w trosce o SWIQUAMN
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    nie to nie jest dobry produkt, ani żaden inny Nikon to nie jest dobry produkt...
    ja Ci dobrze radzę kup sobie Canona*

*w trosce o SWIQUAMN

hi hi hi

nie chcesz kolegi na forum?
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów