Kupiłem D40 kiedyś i byłem zachwycony! Po miesiącu sprzedałem tego kastrata
P.S. Czytałeś, znalazłeś, masz wiedzę o Canonach, Sony - to poszukaj i poczytaj czym się różni D40 od D40x![]()
Szukaj
Kupiłem D40 kiedyś i byłem zachwycony! Po miesiącu sprzedałem tego kastrata
P.S. Czytałeś, znalazłeś, masz wiedzę o Canonach, Sony - to poszukaj i poczytaj czym się różni D40 od D40x![]()
Ostatnio edytowane przez autograf ; 06-09-2008 o 22:53
Ja zmieniłem (dokupiłem D200) swojego d40x po ponad 2 miesiącach. Śmiało mogę powiedzieć, że na początek to w miarę dobry aparat, jeżeli będziesz go oczywiście używał se szkłami które posiadają wbudowany silnik. Kolorki wychodzą w miarę na JPEGach (drukowałem prosto z puszki) w rozmiarze 44x32 cm i efekty były rewelacyjne.
Fakt faktem, że jeżeli dużo będziesz w podstawowych ustawieniach grzebał to jest on mniej praktyczny niż wyższe modele(dlatego teraz mam d200 ), ale do nauki w sam raz.
Pozdrawiam Marcin
Pzdr Marcin
D40 to bardzo fajny aparat i zanim zacznie on ograniczać osobę, która przesiadła się z kieszonkowego kompakta dużo wody w rzece upłynie. Do tego ma banalną obsługe, duzy LCD, no i jednak lustro to lustro. Nie przesiadłbym się teraz na ŻADNEGO kompakta / hybrydę
Pozdrawiam
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Kodak C613 a nikon D40
6mln pikseli w tym kodaku i 6 milonów piskeli w D40 to nie to samo.
kodak ma duzo mniejszą matrycę niż nikon DX. nawet jesli na taką samą wartośc - 6mln p.
zdaje się 2,3`` (nie wiem dokładnie. nie znalazłem tego w specyfikacjach kodaka)
to znaczy, że wieksza matryca zarejestruje więcej szczegółów obrazu.
więc - o czym już Ci napisano- lepiej sobie poradzi w trudnych warunkach.
obraz więc będzie bardziej dokładny.
tyle wyjaśnienia.
użytkowalem D40 i podpowiem, że do dobry aparat, mimo, że mi osobiscie strasznie przeszkadzał obiektyw kitowy, ale... kwestia gustu.
jesli oczekujesz, że aparat sam za ciebie zrobi zdjęcie to jasne że możesz być zawiedziony.
lustrzankę kupujemy przecież po to, żeby bardziej świadomie robić fotki. mieć kontrolę nad wieloma elementami ekspozycji, więc jesli wymagasz coś od siebie w dziedzinie fotografii, to nauczysz się nim robić zdjęcia, ale wiedz, ze wiele prób będzie spalonych,
więc zamiast gadać tyle kupuj aparat :
mam nadzieję, że Ci lepiej z tym pójdzie niż z ortografią
r.
Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 08-09-2008 o 18:43
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
oj tam ortografia ...
dziękuje za odpowiedzi.
jeżeli macie jakieś ciekawe informacje jeszcze to chętnie je przeczytam.
pozdrawiam
muszę sprostować
to się zgadza.
niekoniecznie. W tym przykładzie - nie. Jesli ma tyle samo MPx to powinna zarejestrowac tyle samo szczegółów (zakadam porównywalną optykę itd).
tak, będą mniejsze szumy, bo są większe rozmiary pojedyńczego piksela
nie, obie matryce mają 6 MPx.
Będzie inna plastyka zdjęcia, w DX da się łatwiej uzyskac ładne rozmycia i ładną (małą) GO (w porównaiu do tego kodaka)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ja mogę dodać od siebie, ze przygodę z cyfrową lustrzanką zacząłem od modelu d40x
i poza śrubokrętem własciwe niczego mi nie brakwało
ale że "wkręciłem" się w fotografowanie to szybko (ok 4-5 miesięcy) okazało się że ze względów na ograniczenia w uzywaniu starszych szkieł i potrzebny w sytuacjach w których fotografuję łatwiejszy dostęp do funkcji ukrytych w d40x w menu zmieniłem go na d80 .
I taki wybór obecnie polecam - ale jeśli ktos zakłada że wytarczy mu 1-2 obiektywy i będzie robił fotki głownie w "normalnych" warunkch to napewno będzie z d40 (x) zadowolony.
A ja teraz czekam na wiarygodne wyniki szumów na wysokich iso w d90...
D80 /D40X /SB600/SB400
S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/
pstryki
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
D80 /D40X /SB600/SB400
S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/
pstryki
Skontaktuj się z nami