Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: żółte plamy

Domyślnie żółte plamy

Witam,

Od paru dni jestem posiadaczem lustrzanki i po wykonaniu pierwszych zdjęć zauważam problem z żółtymi plamami - co to może być. Za dużo na ten temat w necie i tu na forum nie znalazłem. ISO było 200 więc to nie przekłamanie w związku z wysokim ISO i nie kosmetyki.

Może to być wada korpusu lub obiektywu ?

Wklejam przykład :

mbujak
    /D700, 50 1.4, 24-70 2.8/
    Ostatnio edytowane przez mbujak ; 04-09-2008 o 16:16 Powód: brak podpisu

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbujak Zobacz posta
    Za dużo na ten temat w necie i tu na forum nie znalazłem.....
    Uuuuuuuuuuuu

-------------------------------------
    Dużo nie znalazłeś bo tematu nie ma . Poczytaj na optycznych.pl
    Mieć nadzieję zostaje, że to incydentalne efekty podobnie jak w D300 i 99,9% kadrów jest OKi jesli tak to trza robić zdjęcia jak zaraz Ci koledzy doradzą. Generalnie gratuluje dobrego zakupu.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 04-09-2008 o 16:45

Domyślnie

No dobrze. Ale co to jest za przykład? Gdzie jest EXIF? Gdzie jest RAW? Jeśli to był JPEG, to gdzie jest informacja o komplecie ustawień puszki (ekspozycja, WB, korekty WB, krzywa, profil, kompresja, ....)? Przecież o takim "przykładzie" można powiedzieć wszystko. Zarówno to, że może być walnięte body, jak również to, że może być "walniety" fotograf. Zrób RAWa, wklej RAWa, to będzie można pokombinować, a tak zostaje tylko wróżenie z fusów.
    Jacek

Domyślnie

Kiedyś oglądałem zdjęcia dzieci po ceremonii pierwszej komunii. Wszyscy zastanawiali się dlaczego te biedactwa wyglądają jak Marsjanie, ale nikt nie zadał sobie pytania dlaczego ten durny fotograf ustawił je na zieloniutkim trawniku i w dodatku na tle zielonej ściany z ogrodowych tui. Założę się że, przynajmniej na tej fotografii jaką nam zaserwował autor, to jest główna przyczyna zafarbu na połowie twarzy osoby portretowanej.
    F100+MB15, D4s, N24/2.8D, N35/2.0D, N50/1.4D, N105/2.8VR, N28-70/2.8, N70-200VR/2.8, SY135/2.0MF, SY 85/1.4MF, SY14/2.8MF, Tokina ATX 300 f/4, SB900, Fuji x100s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    No dobrze. Ale co to jest za przykład? Gdzie jest EXIF? Gdzie jest RAW? Jeśli to był JPEG, to gdzie jest informacja o komplecie ustawień puszki (ekspozycja, WB, korekty WB, krzywa, profil, kompresja, ....)? Przecież o takim "przykładzie" można powiedzieć wszystko. Zarówno to, że może być walnięte body, jak również to, że może być "walniety" fotograf. Zrób RAWa, wklej RAWa, to będzie można pokombinować, a tak zostaje tylko wróżenie z fusów.
    Tak, oczywiscie... za chwile zostanie wytknięte autorowi, ze nie umie robić zdjęć, a jak napisze, ze robi w jpg to się go wyśmieje itd...
    Ja wiem jedno - nie widzialem tu nigdy na forum zdjęć ludzi z tymi żółtymi plamami, przed pojawieniem się D300 i D700/3. Można sobie dorabiać teorie itd... że to przeciez hiper sprzet (wiec niemozliwe ze cos jest nie tak), a wina lezy po stronie naciskającego spust.
    Moim zdaniem coś jednak na rzeczy jest i tyle.

Domyślnie

Powiem tak : a jakie ma znaczenie jpg czy raw - jak by wszystko było OK to nie powinno się coś takiego pojawić moim zdaniem, mam oprócz tego aparatu cienkiego Cybershota Sonego i Minolte A1 - nigdy mi się coś takiego nie przydażyło wcześniej.. Zdjęć z przeżółceniami mam znacznie więcej i nie jest to niestety tak że 99,9% jest OK

Domyślnie

użytkownicy NX/NX2 niech sobie pobiorą plik http://www.erie-design.yoyo.pl/nx/yellow_do_d300.set, który usuwa im te plamy (jak wczytywać ustawienia i stosować je lokalnie to sądzę, że każdy użytkownik NXa wie)

oczywiście samo LCH należy dostosować sobie pod konkretne zdjęcie, ale mniej więcej w tym zakresie się to będzie znajdować
    Ostatnio edytowane przez Erie ; 05-09-2008 o 00:05
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Ale kosmos, wygląda trochę jak prowokacja .

Domyślnie

kurka i znowu się zaczyna lista krytycznych błędów nikona. Wydać tyle kasy i kibel. Masakra jeszcze zeby mozna był liczyć na błyskawiczną reakcję serwisu.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Zabawne - działa to świetnie na moich zdjęciach z D80. Też mam problem z jakimś permanentnym żółtym zafarbem...
    "Sleep, my friend, and you will see
    The dream is my reality"

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów