Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Ślub

Oszczędny w słowach
    Miasto
    w miejscu gdzie mam ciszę i spokój...

Domyślnie Ślub

Witam
    W sobote fotografuję pierwsze w swoim życiu wesele, nie robię tego dla pieniędzy, a przyznam że chętnie się w tym sprawdzę
    Sprzęt:
    D80 + 2 aku
    T 28-75 2.8
    S 50-150 2.8
    SB-800 8 akumulatorów eneloop
    i zezwolenie jest
    Pytania:
    Kościół
    1) kiedy można fotografować, a kiedy nie powinno się tego robić
    2) gdzie nie wchodzić (żeby mnie ksiądz nie zjadł)
    3) jak sprawdza stoi z lampą błyskową w Kościele, ile można błyskać żeby księciunio sie nie zdenerwował
    4) jakie iso do D80, mysle że iso 800 to już extremum, co wy o tym sądzicie
    5) ciekawe momenty no fotografię i pomysły na ujęcia

Dom, impreza,plener
    Myślę że tutaj już nie bęzie problemu, ale jesli macie jakieś ciekawe uwagi lub pomysły na fajne ujecia, będę wdzięczny jak coś podpowiecie

Ogólnie:
    Ile zdjęć robicie dom/Kościół/impreza/plener

to jak narazie wszystko

Domyślnie

ad.1) najlepiej wtedy kiedy ksiądz nie patrzy (podczas czytania na przykład), dobrym zwyczajem jest że na kazaniu siedzi się spokojnie na miejscu i nie biega z aparatem.
    ad2) zza ołtarz
    ad3) jak ksiądz zabroni to ani raz, bo Cię z ambony o to poprosi a wtedy ciężko jest odmówić, jak nie zabroni to byle nie w oczy
    ad4) w zależniści od warunków jak najmniej
    ad5) pooglądaj galerię innych

to jak narazie wszystko

Domyślnie

sprzęt masz dobry - reszta na wątkach starych na tym forum
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

1. odłóż aparat na podniesienie. reszta - zalezy od księdza.
    2,3. - podejdz do ksiedza, powiedz kim jestes, czy ma jakies uwagi co do ciebie czy czegos sobie nie zyczy etc. i wtedy bedziesz mógłbyć pewien.
    4. nie znam d80 - ale mysle ze 400-800 to max.
    5. poogladaj galerie fotografów slubnych... to zobaczysz co ci sie podoba i co fajnego mozna zrobić

ogólnie - zrobić dużo zeby było co wybrać - szczególnie ze to twój debiut ja stosuje metode koło 1000-1500 [to tez zalezy co sie dzieje, jak sie bawią ] a potem z tego sie odrzuca co słabe i wybiera te lepsze

a dodam jeszcze - nie wal centralnie lampą, odbijaj światło od czego sie da i uważaj na zafarb
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

Pierwsze trzy pytania mnie dziwią, przecież Masz zezwolenie, Byłeś na kursie, coś tam pewnie Ksiądz mówił na ten temat.
    4) rozsądnie to ISO650,
    5) wpisz hasło w wyszukiwarce: ślubne zdjęcia, gwarantuje że Pasterka Cię zastanie przy ich oglądaniu.

Domyślnie

To ja sie podepnę bo mam podobną sytuację czyli pierwszy slub teraz w sobotę.
    Do jakiej rozdzielczości min. mogę kadrować zdjecia jezeli pózniej bedę je wywoływał do formatu 10x15?

Domyślnie

ja np drukuje u Ostrowskiego w Krakowie i dla 10x15 wymagają 1217x1807 - wtedy masz pewność że nić nie utnie ale możliwe że ta wartość w różnych labach może być odrobinę inna, co do zdjęć i uwag to uwierz mi że nikt Ci tego dobrze nie wytłumaczy na sucho - to jakby ktoś Ci tłumaczył co masz robić z dziewczyną :P przede wszystkim zachowaj spokój - masz 45-60 minut więc coś fajnego wykombinujesz, ja za pierwszym razem byłem wystraszony na maxa a potem człowiek już jest coraz bardziej cwany
    D300|MB-D10| n17-55 f2.8 ED | n 85 f1.8 | n35 f2| n70-300G |sb600|i wiele rzeczy w planach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Berry Zobacz posta
    (..,)i zezwolenie jest (...)
    Skoro piszesz, że zezwolenie jest, to znaczy, że kurs odbyłeś, więc po co tu pytać co i kiedy?
    Przed ślubem zawsze "melduję" się u księdza i pytam czy ma jakieś dodatkowe wskazówki poza tymi, które usłyszałem na kursie.
    Poza jednym wyjątkiem, działa to bardzo pozytywnie.
    Jedynie proboszcz w Chmielnie, nie pozwala ruszyć się z wyznaczonego przez niego kafelka (pod groźbą wyrzucenia z kościoła), a w trakcie "ślubowania" upomina fotografa i kamerzystę by się zbiliżyli do pary młodej.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    w miejscu gdzie mam ciszę i spokój...

Domyślnie

Witam
    Dzięki za pomoc Panowie!
    Co do kursu, nie zdajesz sobie sprawy przyjacielu jak niektóre kursy są prowadzone(i więcej nic na ten temat nie będę mówił...), dlatego wole posłuchać praktyki niż gościa który burcy coś pod nosem.
    Też rzuciłem palenie więc mnie nie drażnij

Domyślnie

Dodam tylko że księża nie są aż tak cięci na fotografów jak to sie przyjęło uważać. Jeżeli sie nie lata po kościele jak głupi, nie odstawia szopy tak że wszyscy ludzie się patrzą co się dzieje to na prawdę sporadycznie są problemy...

Co do iso - lepiej włączyć wyższe i mieć odrazu dobrze naświetlone foty niż na niższym niedoświetlić
    D750X2 /FM/ dużo gratów

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów