Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Dorzucę jeszcze dwa kolejne pytania...

Primo to być może będę potrzebował najbardziej jakiegoś szerokiego kąta w niedługim czasie. W ogólności najpewniej posłuży do ciaśniejszych wnętrz, ale poza tym pewnie go wykorzystam później do widoczków miejskich/przyrodniczych, względnie architektury. Nie mam szczególnych preferencji czy stałka, czy zoom (bo jak zoom, to pewnie i tak zakres niewielki), będzie doczepiany do D80, więc pod uwagę trzeba wziąć przelicznik. Dodam, że istotnym kryterium jest tutaj fakt, że kąt szeroki, ale kieszeń wąska Co polecicie dobrego, a za możliwie niewielkie pieniądze?

Secundo zaś (bardziej przyszłościowo) rozważałbym coś dłuższego, strzelam, że może zoom w okolicach 70-200. Zastosowanie to wszelkie podglądanie płochliwych zwierzaków + sięganie tam, gdzie nie mogę podejść. Do tego może trochę sportu (tu wypadałoby, żeby obiektyw był w miarę jasny, jak na halę, ale to z kolei raczej podbije cenę za bardzo...).
    I jak powyżej: niewysoka cena mile widziana, w szczególności, że całe to fotografowanie będzie amatorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fridrih Zobacz posta
    50mm jest rewelacyjne na pełnej klatce, na DX to takie szkło jak to określiłeś ni w 5 ni w 10. Pamiętajmy że 50mm x crop 1,5 to nie daje 75mm tylko kąt widzenie jak w obiektywie 75mm. Głębie ostrości można uzyskać faktycznie małą, ale przerysowania zwłaszcza na ciasnych portretach i parszywy bokech pozostają.......
    Nie rozumię o tych przerysowaniach... Jeżeli robię buziaczka na cały ekran 50 x 1,5, to muszę stanąć tak daleko jak z 75 na FF. Więc przerysowania będą chyba takie same ?
    Pzdr
    Krzysiek
    D70 18-70 kit, N 50/1.8D, F70 Sigma 28-70/2,8DASF, T17-50/2.8, N 70-300 VR

Domyślnie

No właśnie sęk w tym że nie, bo zdjęcie zrobione obiektywem 50mm na DX to tak jak byś zrobił fotografię na FF i wykadrował ze środka obrazek o kącie widzenia odpowiednim dla obiektywu 75mm. Wszelkie właściwości optyczne pozostają takie same.

Domyślnie

PIC1985, szeroki zoomik to Tokina 11-16/2.8, a stałka to Nikon 50mm/1.4 lub 35/2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fridrih Zobacz posta
    No właśnie sęk w tym że nie, bo zdjęcie zrobione obiektywem 50mm na DX to tak jak byś zrobił fotografię na FF i wykadrował ze środka obrazek o kącie widzenia odpowiednim dla obiektywu 75mm. Wszelkie właściwości optyczne pozostają takie same.
    No więc ja już nie rozumiem - skoro obiektywy mają najlepszą ostrość w środku, winietowanie dotyczy brzegów itd... to znaczy że jak bierzemy obiektyw na ff i założymy do dx to wykorzystujemy najlepsza jego część więc wszystko powinno być lepiej a nie gorzej... a czy przerysowan nie można skorygować np ustawiając w aparacie na bardziej miękkie. Dalej nic nie wiem - budżet ograniczony a możliwości jest tak dużo....

Domyślnie

Chyba nie rozumiesz do końca zależności zniekształceń perspektywy od odległości od obiektu. Portret bez zniekształceń perspektywy (pomijając wady obiektywu: beczki i takie tam) możesz zrobić szerokim kątem (np. 20mm dla DX), zachowując odpowiednią odległość od modela. Zrób sobie prosty eksperyment: z tej samej odłegłości zrób portret typowym obiektywem portretowym i szerokokątnym. Potem ze zdjęcia zrobionego szkłem szerokokątnym wytnij obrazek pokrywający się z obrazkiem z obiektywu portretowego. Wynik - na zdjęciu z obiektywu szerokokątnego nie zobaczysz żadnych zniekształceń w stosunku do drugiego zdjęcia. Różnice będą jedynie w głębi ostrości i oczywiscie jakości, ponieważ zdjecie z szerokiego kąta musiało być powiększone.
    Wniosek : zdjęcie wykonane szkłem 50 mm na DX będzie pod względem zniekształceń take samo jak zdjecie zrobione szkłem 75mm na pełnej klatce. Róznice będą w głębi ostrości (przy takiej samej przysłonie)
    Idąc dalej; jakim cudem powstają normalne portrety w aparatach kompaktowych, gdzie portretowa ogniskowa wynosi około 20 mm ???
    Ostatnio edytowane przez 251kris ; 04-09-2008 o 20:50
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

seth
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 251kris Zobacz posta
    Chyba nie rozumiesz do końca zależności zniekształceń perspektywy od odległości od obiektu. Portret bez zniekształceń perspektywy (pomijając wady obiektywu: beczki i takie tam) możesz zrobić szerokim kątem (np. 20mm dla DX), zachowując odpowiednią odległość od modela. Zrób sobie prosty eksperyment: z tej samej odłegłości zrób portret typowym obiektywem portretowym i szerokokątnym. Potem ze zdjęcia zrobionego szkłem szerokokątnym wytnij obrazek pokrywający się z obrazkiem z obiektywu portretowego. Wynik - na zdjęciu z obiektywu szerokokątnego nie zobaczysz żadnych zniekształceń w stosunku do drugiego zdjęcia. Różnice będą jedynie w głębi ostrości i oczywiscie jakości, ponieważ zdjecie z szerokiego kąta musiało być powiększone.
    Wniosek : zdjęcie wykonane szkłem 50 mm na DX będzie pod względem zniekształceń take samo jak zdjecie zrobione szkłem 75mm na pełnej klatce. Róznice będą w głębi ostrości (przy takiej samej przysłonie)
    Idąc dalej; jakim cudem powstają normalne portrety w aparatach kompaktowych, gdzie portretowa ogniskowa wynosi około 20 mm ???
    oj coś pokręciłeś

w celu pokazania zniekształceń lepiej zrobić taki sam wąski portret na krótkiej i długiej ogniskowej.
    Ostatnio edytowane przez seth ; 06-09-2008 o 16:06

Domyślnie

Ale ja napisałem:
    z tej samej odłegłości zrób portret typowym obiektywem portretowym i szerokokątnym
    chcąc własnie udowodnić, że na obiektywie szerokokątnym nie będzie tych zniekształceń, ale podkreślam - z tej samej odległości od fotografowanego.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów