Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

[quote=pic1985;865797]No tak ale 85 1.8 to jakies 400 zł więcej nawet niż 50 1.4 pisząc ekwiwalent 75mm miałem na myśli właśnie kąt widzenia, a 85 rzeczywiście daje dobry kąt widzenia (jak 135) ale czy nie ma czegoś ciekawszego za około 1300 zł?? Dlaczego piszesz "przerysowania zwłaszcza na ciasnych portretach i parszywy bokech pozostają." czy rzeczywiście te obiektywy są takie złe?

Nie pisałem że 50mm jest złe tylko że nie bardzo nadaje się do portretu, i że ciężko znaleźć zastosowanie dla tego szklą na DXowych puszkach. Co do przerysowań to są niestety zauważalne, obiekty będące nieco bliżej aparatu wydają się być nieco większe niż są w rzeczywistości (fotografia całych postaci to jest to co w materii portretu można zrobić najlepiej tym szkłem). A bokech... to inna bajka vs 85mm. Ja używan 50mm na analogu i sprawdza mi sie idealnie do fotografi ogólnej a zwłaszcza do krajobrazu

Domyślnie

No dobra to co polecacie do portretów z dobrym światłem i w okolicach 1k -1,5k? ew dodatkowo jeszcze jakis zomik w miare jasny i nie za drogi do szerszych spraw tak zeby mozna bylo robic zdjecia na imprezach w domach itp (pomieszczenia 4x5m)

a może iść na kompromis i kupić jakiegoś zooma sigma 2.8 50-150 (2100 zł) czy sigma 2.8 70-200 (2600 zł) albo używanego nikkora 70-200?
    Ostatnio edytowane przez pic1985 ; 03-09-2008 o 12:07 Powód: pytanie o zoomy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pic1985 Zobacz posta
    a może iść na kompromis i kupić jakiegoś zooma sigma 2.8 50-150 (2100 zł) czy sigma 2.8 70-200 (2600 zł) albo używanego nikkora 70-200?
    No to może również chwalona Tokina 50-135/2.8?
    D70 | N 18-200VR | N 50/1.8| SB 400

Domyślnie

PIC1985, szeroki zoomik to Tokina 11-16/2.8, a stałka to Nikon 50mm/1.4 lub 35/2

Domyślnie

Dorzucę jeszcze dwa kolejne pytania...

Primo to być może będę potrzebował najbardziej jakiegoś szerokiego kąta w niedługim czasie. W ogólności najpewniej posłuży do ciaśniejszych wnętrz, ale poza tym pewnie go wykorzystam później do widoczków miejskich/przyrodniczych, względnie architektury. Nie mam szczególnych preferencji czy stałka, czy zoom (bo jak zoom, to pewnie i tak zakres niewielki), będzie doczepiany do D80, więc pod uwagę trzeba wziąć przelicznik. Dodam, że istotnym kryterium jest tutaj fakt, że kąt szeroki, ale kieszeń wąska Co polecicie dobrego, a za możliwie niewielkie pieniądze?

Secundo zaś (bardziej przyszłościowo) rozważałbym coś dłuższego, strzelam, że może zoom w okolicach 70-200. Zastosowanie to wszelkie podglądanie płochliwych zwierzaków + sięganie tam, gdzie nie mogę podejść. Do tego może trochę sportu (tu wypadałoby, żeby obiektyw był w miarę jasny, jak na halę, ale to z kolei raczej podbije cenę za bardzo...).
    I jak powyżej: niewysoka cena mile widziana, w szczególności, że całe to fotografowanie będzie amatorskie

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów