Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Domyślnie Ładowanie akumulatora do d300

Chciałem prosić o opinię doświadczonych użytkowników akumulatorów EN-EL3e stosowanych w d300 na temat możliwości ładowania go w momencie, kiedy nie jest wyczerpany do końca. Mam jeszcze dwie kreski na wskaźniku naładowania, perspektywę wyjazdu na jeden dzień na zdjęcia, no i dylemat: tak długo się nim bawić, aż się wyładuje i naładować go, czy po prostu zacząć ładowanie już teraz? Czytałem gdzieś, że tego ty[u akumulatory nie mają pamięci i mogą być spokonie doładowywane, czy to potwierdzacie?
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
    http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/

Domyślnie

Kup drugie zapasowe aku i zmieniaj po wyczerpaniu pierwszego,ja do swego D200 mam 3.
    Zawsze najlepiej jest rozladowac do konca niezaleznie jakie tam masz ogniwa, poczytaj w dziale zasilanie tam jest o tym duzo

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Jak potrzebujesz to ładujesz i do głowy nie bierzesz. Inna sprawa, że z oszczedności czytaj skąpstwa warto akumulator ładować pełnymi cykami bo wtedy po prostu poużywasz go dłużej. Akumulatory mają skończoną liczbę ładowań i rozładowań, czyli żyć

Vodafone
    Gość

Domyślnie

Spokojnie możesz go doładowywać... nic mu się nie stanie

Akumulatory Li-ion powinny być ładowane często i to przed kompletnym rozładowaniem. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu.

Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów

Akumulator powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. Nie powinien być jednak poddawany działaniu mrozu. Przechowywanie
    w wysokich temperaturach (np. nagrzane samochody) przyśpiesza proces starzenia.

UWAGA !!! Akumulatorów tego typu nie nalezy rozładowywać do końca !!!
    Ostatnio edytowane przez Vodafone ; 01-09-2008 o 18:47

Domyślnie

Mozesz spokojnie ladowac. Jedyne o czym w zwiazku tego typu bateriami mozna pamietac, to zeby pierwsze 2-3 cykle ladowania (w momencie gdy dostajesz nowke) zrobic od zera do pelna. Pozwala to elektronice sterujacej ladowaniem zkalibrowac sie czy jak to sie tam nazywa.

I drugiej rzeczy ktorej te baterie nie lubia to dlugie przechowywanie naladowanej do pelna baterii. Gdzies byly wykresy, ze bateria li-ion przechowywane w pelni naladowana tracila np. 20% pojemnosci, natomiast ta sama bateria przechowywana, gdy byla naladowana do okolo 30-40% tracila w ciagu roku tylko kilka procent pojemnosci.

Przy czym tu chodzi o dlugotrwale przechowywanie kwestie pol roku/rok i dluzej. Jak masz 2 lub wiecej bateri, to
    warto wiedziec tylko tyle, ze najlepiej uzywac ich na zmiane.

Domyślnie

ja potwierdzam, ale raz na jakiś czas, swoje baterie formatuje dla zdrowia
    zaraz po zakupie naładowałem baterie tylko troszkę, bo niecierpliwy jestem . Dopiero później formatowałem i odpukać od lutego nie narzekam
    park maszynowy: D300 D700 F65 n50 n30 n70-200 n24-70 n16-35 lampy różnej maści komputer i sprawne oczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Jak potrzebujesz to ładujesz i do głowy nie bierzesz. Inna sprawa, że z oszczedności czytaj skąpstwa warto akumulator ładować pełnymi cykami bo wtedy po prostu poużywasz go dłużej. Akumulatory mają skończoną liczbę ładowań i rozładowań, czyli żyć
    Tylko czy ilosc cykli liczyc sie od pelna do zera, czy tez kazde ladowanie, nawet najkrotsze to jeden cykl.

Bo mnie sie wydaje, ze to o pelne cykle chodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciora Zobacz posta
    ja potwierdzam, ale raz na jakiś czas, swoje baterie formatuje dla zdrowia
    zaraz po zakupie naładowałem baterie tylko troszkę, bo niecierpliwy jestem . Dopiero później formatowałem i odpukać od lutego nie narzekam
    Tak gwoli ścisłości - baterie się formuje, a nie formatuje.
    Krzysztof Paszkiewicz

Vodafone
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Mozesz spokojnie ladowac. Jedyne o czym w zwiazku tego typu bateriami mozna pamietac, to zeby pierwsze 2-3 cykle ladowania (w momencie gdy dostajesz nowke) zrobic od zera do pelna. Pozwala to elektronice sterujacej ladowaniem zkalibrowac sie czy jak to sie tam nazywa.
    Nie pisz bzdur !!! Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów !!!

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Efekt pamięci dotyczył WYŁĄCZNIE aku niklowo-molibdenowych, wymagały one również formowania ( czyli kilku cykli ładowania/rozładowania ) przed rozpoczęciem właściwego użytkowania.
    Wszystkie współczesne ogniwa w tym również niklowo-molibdenowo-wodorowe nie mają efektu pamięci. Wszelkie nowoczecne ogniwa litowo-jonowe, polimerowe itd można ładować w dowolnym momencie ( w razie potrzeby ) bez skutków ujemnych na pojemność i trwałość akumulatora.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów