Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie F100 + MC-31 + SoftTalk i....

Witam !
    No wlasnie i... nic sie nie dzieje.
    Aparat podlaczony jak w tytule, pomiedzy MC-31 a komputerem przejsciowka z szeregowego na USB (zainstalowane sterowniki), nastepnie aparat wlaczony (czas i wartosc przyslony migaja w regularnych odstepach czasu), otwieramy SoftTalk, wybieramy w polach COM (dwa dostepne) opcje AUTODETECT (autowykrywanie sprzetu) no i pojawia sie komunikat ze nic nie znaleziono.
    Czy to wina:
    1. przejsciowki ?
    2. braku wezyka ktory dziala tylko z SoftTAlk ?
    i w zwiazku z pkt. 2 nalezaloby nabyc wlasnie Photosecretary z ktorym MC-31 jest kompatybilny
    Pozdrawiam
    Piotr

Domyślnie

Sof talk jest kompatybilny z kazdym wezykiem. Moze przejsciowka, u mnie dziala bez.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

pewnie wina przejściówki

Powinna być podłączona bezpośrednio do gniazdka w płycie głównej (tzn. z tyłu PC).
    Sprawdź w "Manager Urządzań" czy jest dobrze zainstalowana i czy widać dodatkowe porty COM .
    Jeśli program ma opcje wyboru portu to sprawdź wszystkie.

Domyślnie

Jako że dobrnąłem tylko do menedżera urządzeń i są tam jakieś podpunkty, jednak niegdzie nie widzę sterowników COM etc. jak mam dalej postępować, prosze o podpowiedź bo nadal nic nie mogę ruszyć z tym SoftTalkiem.
    pozdrawiam

Domyślnie

Witam
    Jako że dzisiaj miałem trochę luzu więc zapodałem znowu temat podłączenia aparatu jak w tytule, sprawdziłem że przejściówka którą mam pomiędzy wtyczką szeregową jest zainstalowana poprawnie (sterownik) oraz że widnieje ona pod portrm COM9 (nie wiem za bardzo co to znaczy) natomiast SoftTalk wykrywa tylko port COM3 oraz COM5 (pozostałe są nieaktywne) ale jeszzce coś - w okienku setup maksymalny numer portu COM to 8 czyli jak gdyby nie dosięga już do tego portu po jakim zainstalował sterownik tę prejściówkę - takie moje proste rozumowanie ale może ktoś wie jak np zmienić z COM9 na COM3 żeby widział aparat.

pozdrawiam
    PS w piątek wyjeżdżam na urlop i chciałbym to już mieć rozgryzione

Domyślnie

Jest tylko jeden sposób na wydanie pewnej diagnozy. Należałoby znaleźć komputer z normalnym RS-232, podłączyć kabelek i sprawdzić, czy działa. Niestety użycie przejściówki na USB zawsze wprowadza element niepewności - bo nie sposób określić, czy zawinił kabelek, czy przejściówka. Oryginalny MC31 lub MC33 nie powinien sprawiać problemów. Zdecydowanie gorzej jest z zamiennikami. Większość konstruktorów tego rodzaju kabelków zauważyła, że poprawność działania zeleży od użytego układu TLL/normalny RS. Nawet u nas ktoś kiedyś pisał, że w zależności od użytej partii scalaków, jego kable raz działały, a innym razem nie.
    Przejściówka USB też jest problematyczna. Może działać lub nie... Co gorsza, może działać z innymi urządzeniami, a z kabelkiem do Nikona wcale...

Najpierw ustal na 100%, że kabel jest sprawny, a dopiero później dobieraj przejściówkę...

Eh... gdzie te czasy, gdy każdy, nawet najpodlejszy, komputer miał normalny, sprzętowy RS...

Uprawnienia umieszczania postów