Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Drukarka Epson R285 i kolory - konfiguracja

witam witam..

a więc stało się, zakupiłem drukarkę Epson R285 + papier Epson Premium Glossy + papier Epson Glossy

mam pytania odnośnie ustawień profili, bo zdjęcia wychodzą delikatnie za różowione, co szczególnie widać na skórze..

Zdjęcia robie w RAWach, wywołuje do jpg najwyższej jakości i żeby go wydrukować robię tak:

1.otwieram tego jpg w PS3 (PS3 jak i kolor w systemie jest ustawiony na sRGB - czy to jet ok?) zdjęcie jest otwarte w sRGB
    2. wchodzę w Edit / Convert to profile... i konwertuje do np. "SPR285 R290 Epson Glossy" - ustawienia konwersji:
    Engine: Adobe (ACE)
    Intent: Perceptual
    "Use balck point Compoensation" i "Use Dither" jest wyłączone
    3. poprawian ewentulanie zdjęcie, levels + saturation, ewentualnie wyostrzanie
    4. wchodze do File /Print...
    i najpierw wybieram "Page setup"

tam ustawiam tak:

i

czy to jest ok ???

później po powrocie do okna w PS tak ustawiam color management:

proszę o poradę co jest źle.. a może teoretycznie wszystko jest ok?? bo z tego co teraz patrzę, to chyba nie ustawiłem w zaawansowanych drukarki "ICM" tylko "Kontrola kolorów / epson vivid"

podsumowując nie jestem pewien czy dobrze robię tą konwersję profili kolorów i nie mam zielonego pojęcia czy dobrze ustawiam PS_print / Color management...
    D750 - D7100 - F3 - FE - D40x - nikkor 35/1.8 DX - tokina atx 11-16/2.8 DX - Nikkor 18-105 DX - Nikkor 50 1.8G - Tamron 70-200 2.8 G2 - Zeiss Planar 50 1.4

Domyślnie

ja mam tak i jest ok.

ps. obrabiam w Adobe RGB i nie konweruje na profil drukarki tylko w opcjach zaznaczam(patrz 2 zdjęcie- printer profile i taki papier jaki mam załadowany) po co zmieniac w oryginalnym pliku profil.
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

wielkie dzięki, dzisiaj to wypróbuje

ps. rozumiem że na zdjeciu pracujesz w AdobeRGB, w Windowsie tez masz ustawione Adobe RGB?
    D750 - D7100 - F3 - FE - D40x - nikkor 35/1.8 DX - tokina atx 11-16/2.8 DX - Nikkor 18-105 DX - Nikkor 50 1.8G - Tamron 70-200 2.8 G2 - Zeiss Planar 50 1.4

Domyślnie

nie w windowsie mam sRGB
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

przeszukiwałem forum , ale na to się nie natknąłem... wielkie dzięki, dzisiaj popróbuje, nie wiem co mnie podkusiło, żeby nie przetestować "Photoshop manages color"

a tak z innej beczki, jaki papier polecacie do takich zdjęć typu A4, do ramki i na ścianę? wcześniej w labach robiłem na matowym, ale z drukarką miałem błyszczący więc na takim to sprawdzam. Czy drukujecie na matowym? Czy jednak lepiej żebym sobie sam spróbował / zobaczył / ocenił i podjął decyzję na czym drukować?

Domyślnie

ja drukuje tylko na Epson premium glossy. Ultra glossy jest według mnie za drogi a premium kupuje w packu 2x15 (oczywiście A4) za ok. 35zł. Natomiast 15 arkuszy Ultra glossy już koło 50zł
    edit. Narazie na matowym jeszcze nie drukowałem więc sam możesz popróbować.
    Ostatnio edytowane przez kabanos ; 28-08-2008 o 16:23
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

, kolory już dużo lepsze, ale mam pytanie o "Match printer colors" które daje podgląd/preview tego co +/- wyjdzie na drukarce. 2 screeny:

zapomniałem dodać o co mi chodzi

otóż (nie wiem czy to dobrze widać u Was) zdjęcie z włączonym preview jakby traci trochę na kontraście i nie jest już takie żywe. co wtedy? trzeba sobie zrobić View z tym profilem którego użyję do drukowania i po prostu spróbować podkręcić kontrast itp. ??
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 29-08-2008 o 09:51

Uprawnienia umieszczania postów