Close

Strona 74 z 96 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vink Zobacz posta
    Rolling shutter, wobble i postrzepione krawedzie wystepuja w d90 i dyskfalifikują ten tryb do poważnych zastosowań, ale do dokumentacji czy zabawy dof na prawie statycznych obrazkach wystarcza. W 5d mk2 wyglada to duzo lepiej.
    Rolling shutter w nikonie jest bardzo wolna i powoduje dramatyczny 'skewing' wszystko sie wygina przy panoramowaniu szybszym. Drozsze sprzety oparte o matryce cmos tez maja z tym problem, ale w mniejszym stopniu.

Efekt faktycznie jest, testowaliśmy go wczoraj z kolegą, natomiast, jeśli nie "szukamy" go na filmie, to go nie widać . Osoba postronna zauważyła walące się ściany dopiero jak jej o tym powiedzieliśmy. Pozatym - Virtualdub + Deshaker 2.2 całkiem nieźle sobie z rolling shutter radzą. A po trzecie - wcale nie jest tak dramatycznie, jeśli nie machamy aparatem jak flagą, może go być w ogóle nie widać. A machać przecież nie będziemy, bo nie ma AF .

Myślę, że nawet do poważnych zastosowań d90 się nada - obejrzyjcie jakikolwiek film, a zobaczycie, że ruch kamery jest przeważnie żaden .

P.S. Dla tych co nie wiedzą ocb.: http://dvxuser.com/jason/CMOS-CCD/
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Domyślnie

Efekt wyginania jest dramatyczny jeśli filmujemy np scenę z okna samochodu/pociągu i obiekty szubko nas mijają, wtedy potwornie wyginają sie testowałem to w niedzielę i to naprawdę źle wygląda. Do statycznych scen jak najbardziej, jednak muszą coś zrobić z tym skalowaniem bo jest fatalne. Widać to na skośnych krawędziach.

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

Obejrzałem parę filmików z 5dmk2 i efekt jest o wiele mniejszy (ale jest ). Niestety, zupełnie nie ta półka cenowa . Tak czy siak, nawet z lekko skopanym trybem filmowym, d90 to niesamowity aparat .
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Domyślnie

Tak jako aparat to bardzo fajna puszka, jestem zadowolony a filmiki jakie są takie są, czasem mogą się przydać jak nie ma kamery pod ręką i eksperymentować można z 'film look'

Domyślnie

D 90 miał być hitem, a jak narazie nie wiele osób pochwaliło się zakupem i fotkami. Czy coś z nim jest nie tak? Pytam, bo chciałam go jutro kupić, a sądziłam że do tej pory coś o nim się dowiem, od Was a nie tylko z testów.
    Jeśli ktoś coś może wrzucić to będę wdzięczna.
    D70 /D80/ N 18-70/ T28-75/ SB-800 //mały zestaw lamp studyjnych

Domyślnie

Ja tam maniakiem testów nie jestem, poprostu aparat daje dobre pliki i działa tak jak trzeba Za dużo fotek nie pstrykałem bo pogoda do spacerów nie zachęca. Jak chcesz kupić to kupuj. To solidna puszka z dobrą matrycą, ale przy zakupie sprawdź czy nie ma hotów bo ja miałem jednego hot pixela na wszystkich czasach i wymieniłem na egzemplarz bez błyskotek na matrycy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grafik Zobacz posta
    A czy twoim zdaniem warto wymienić D80 na D90? Chodzi mi o porównanie jakości jpg tak w okolicach 800 iso.
    ja, jako posiadacz D80 ostrzę sobie zęby na D90 z uwagi właśnie na matrycę z D300. W końcu jakby nie było to CMOS więc i w okolicy iso800 szumy powinny być znacznie mniejsze. A ponieważ też nie pracuję w ekstremalnych warunkach i jakoś nadal jestem amatorem to cena za nowego D300 a D90 to nadal przynajmniej ok 1,5K różnicy w złotówkach. A matryca ta sama i system czyszczenia matrycy też
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Ano. Ale co z korektą szkieł?
    To fakt... Korekta szkieł była by baaardzo mile widziana, ale sam zauważ, że przeciętnego amatora niestety nie obejmuje takie coś wiedzą, i raczej korekta we własnym zakresie dotyczy przynajmniej zaawansowanych amatorów czy entuzjastów fotografii, którzy po pierwsze zauważają błędy BF/FF a po drugie będą wiedzieli jak to skorygować. D90 nadal jest kierowany w stronę amatora, gdzie moim zdaniem filmowanie jest wybiegiem czysto marketingowym. Ja osobiście raczej wątpię abym skorzystał kiedykolwiek z filmowania, gdyż jestem zdania, że aparat to aparat, telefon komórkowy służy do dzwonienia a nie robienia zdjęć, a do filmów są kamery.

Nadal myślę, że gdyby dać zwykłemu amatorowi możliwość rozkalibrowania puszki to serwisanci w "ramach gwarancji" pocieli by się z nadmiary roboty i przywracaniu ustawień fabrycznych.

Osobiście na pewno wolałbym tę funkcję w puszcze,a le puki robię zdjęcia czysto amatorsko i najczęściej wywołuję zdjęcia w 10x15 problem BF/FF raczej nie będzie istniał. Myślę, że podobnie jak dla całej masy amatorów. Każdy bardziej zaawansowany entuzjasta fotografii skłoni się ku D300. Nie wykluczam oczywiście, że i w przyszłości ja jak ogarnę arkana fotografii zapragnę czegoś z górnej półki...
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

Domyślnie

hmn.. ja nie wiem czy troche nie przeceniacie tej korekty szkiel. poza tym znam kilka przypadkow osobiscie, gdzie po wgraniu nowego firmware'u do d300 i d3 korekty przestaly byc potrzebne i zaczelo trafiac w punkt. natomiast przed zmiana softu.. no coz .. w przypadku stalki bylo zazwyczaj ok. ale zoom.. na szerokim FF, na dluzszej BF .. jak sie ustawilo dobrze na szerokim obiektywu to pozniej na zblizeniu byl strzal chybiony np o 4 metry.. itd itp.. a zauwazcie ze problem najczesciej tyczy sie wlasnie zoomow.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

całkowicie zgadzam się z maly5 odn, że problem występuje najczęściej w zoomach. Sam używałem do niedawna K10D ze stajni Pentaxa i do puki miałem w szkła z tej samej stajni nie zauważałem występowania BF. Problem pojawił się u mnie kiedy podpiąłem Sigmę 28-105 (f2.8 ) na pełnej dziurze i na najniższej ogniskowej i wtedy zauważyłem u siebie BF występujący na wszystkich obiektywach zmiennoogniskowych przy ustawieniach jak w sigmie czyli na pełnej dziurze i na najniższych ogniskowych. Aczkolwiek ponieważ istnieje w Pentaxie do tego aparatu programik oraz cała masa opisu jak poradzić sobie z BF we własnym zakresie i mi się kalibracja udała bez najmniejszego kłopotu. Co do zmiany softu w systemie nikona nie wiem czy to pomaga bo nie mam doświadczenia. Sam jestem zwolennikiem aktualizacji softu jak tylko pojawi się nowy i w D80 mam 1.01. W Pentaxie oczywiście też pracowałem na najmłodszym jaki był dostępny.

Strona 74 z 96 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów