Close

Strona 47 z 96 PierwszyPierwszy ... 37454647484957 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

A jak wygląda sprawa wizjera?
    Wg specyfikacji:
    Pokrycie kadru: około 96% w pionie i w poziomie
    Powiększenie: około 0.94%(50mm f/1.4, -1dptr.)
    Dystans widzenia: 19.5mm(-1 dptr.)
    Co to znaczy? Większy od d80? Taki sam jak d300(pomijając pokrycie kadru)?

Domyślnie

Strasznie dużo kombinujecie. Moim zdaniem D90 to bardzo fajna puszka. Narzekacie na to, że kręci filmy - a przecież od przybytku głowa nie boli, więc ciężko rozpatrywać to jako wadę. Fakt, że jest to posunięcie, które może nieco dziwić, ale spece od marketingu i sprzedaży prawdopodobnie wiedzą lepiej co i jak.

Cieszą poprawione szumy. Jeżeli faktycznie ta matryca jest lepsza od tej w D300 to aż się boję pomyśleć kiedy mój D700 przestanie robić zdjęcia A tak na poważnie, to widać nawiązuje się coraz ciekawsza walka pomiędzy C i N. Jak zwykle puszki są nieco inne (50D vs D90), jednak nie da się ukryć, że się dzieje. I to wyjdzie na plus nam wszystkim.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=andrew=- Zobacz posta
    Dokladnie, mając D80 i zmieniajac puszkę:

D90 - 3300zł ( prognozowana cena )
    D300 - 4300zł ( ceneo.pl )

No to dla mnie wybór jest prosty. D300 to przecież 'inny level' już.
    to jest oficjalna cena Nikona na d90 .. a na d300 wiesz jaka jest ? 5400.. wiec ..
    jesli zmieniles z d50 na d80 i jestes szczesliwy to dobrze. ale dla mnie wyzsze ISO d80 nie sa zbyt powalajace, a to co oferuje cmos z d300 (a zakladam ze d90 bedzie obrazowal co najmniej tak samo) to jednak inna liga. no ale jak cykasz na iso100 to faktycznie nie ma sensu zmieniac puszki.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K0L0 Zobacz posta
    A jak wygląda sprawa wizjera?
    Wg specyfikacji:
    Pokrycie kadru: około 96% w pionie i w poziomie
    Powiększenie: około 0.94%(50mm f/1.4, -1dptr.)
    Dystans widzenia: 19.5mm(-1 dptr.)
    Co to znaczy? Większy od d80? Taki sam jak d300(pomijając pokrycie kadru)?
    W D80 jest 95%, w D300 - 100%.
    Można więc powiedziec, ze praktycznie identyko jak w D80.

Domyślnie

wg mnie polowa tych co ma kupione niedawno d80 i fige zna sprzet stwierdza ze jak przesiadka to tylko na d300. bo d90 nic nie wnosi.. no to faktycznie .. to lepiej na d3 .. bo co wnosi d300 ? wiekszy jest i fajniej wyglada ? taki profi
    a jak ktos czeka az beda d300 po 3k to jeszcze ciupel chyba poczeka.. ale wtedy to juz bedzie premiera d400 i beda kolejne dylematy. bo jak tu na stara puszke zmieniac ;p
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

szczerze - to mnie właśnie dziwi jednak dość małe narzekanie na filmy w lustrzance. Spodziewałem się, że będzie powszechne narzekanie, a tu jest w większości aprobata. Dla jasności - ja też jestem za. Dla mnie ma ona większy sens niż LV, no ale od LV się funkcja movie w aparacie wywodzi. Pamiętam tylko w cafe oburzenie na gościa, który pytał o kręcenie filmów lustrzanką. Trochę czasu minęło i nastąpiła ewolucja poglądów . W dodatku inni (canonierzy, soniacze) się tak bardzo z nas nie śmieją, bo pewnie przeczuwają, że u nich zaraz tez to będzie. Gładko poszło to wprowadzenie filmów do lustrzanki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcepanek Zobacz posta
    Otóż możliwe, że niedługo będzie można nakręcić film np 10 minutowy z sesji z modelką w max rozdzielczości aparatu a później wybrać z tych tysięcy klatek taką, która spełnia nasze wymagania.
    nie sposób się już przebić przez cały ten wątek więc chciałem zapytać a propos tego co powyżej. czy to tak rzeczywiście działa, że można powybierać klatki z filmu i one będą tej samej jakości co zdjęcia JPG przy danej rozdzielczości?

i druga sprawa. czy ja dobrze widzę, że na tych filmikach, robionych szczególnie "outdoors", widać ciągłe zmiany jasności obrazu (takie migotanie), wynikające z pracy "online" światłomierza?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    bo co wnosi d300 ? wiekszy jest i fajniej wyglada ? taki profi
    Co wnosi? Chodźby:
    - lepszy AF,
    - 100% pokrycia wizjera,
    - 5 predefiniowanych balansow bieli
    - dedykowany przelacznik AF
    - Matryca CMOS (w porównaniu do D80)
    Jak dla mnie to wystarczy
    Nikon D300 , T 17-50/2.8, N 70-300 VR, T90/2.8, SB600, S 50/1.4 HSM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    szczerze - to mnie właśnie dziwi jednak dość małe narzekanie na filmy w lustrzance. Spodziewałem się, że będzie powszechne narzekanie, a tu jest w większości aprobata. Dla jasności - ja też jestem za. Dla mnie ma ona większy sens niż LV, no ale od LV się funkcja movie w aparacie wywodzi. Pamiętam tylko w cafe oburzenie na gościa, który pytał o kręcenie filmów lustrzanką. Trochę czasu minęło i nastąpiła ewolucja poglądów . W dodatku inni (canonierzy, soniacze) się tak bardzo z nas nie śmieją, bo pewnie przeczuwają, że u nich zaraz tez to będzie. Gładko poszło to wprowadzenie filmów do lustrzanki.
    Ja myślę, że taki stan rzeczy jest dlatego, że wielu z nas (ja także) zdało sobie sprawe, ze przecież przy tych filmikach będą wykorzystywane właściwości obiektywów. A to daje naprawde bardzo duże pole do popisu (mimo manualnego ostrzenia).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Poszło gładko, bo ludzie sobie uświadomili, że to nie będzie jakość jak z komórki tylko znacznie lepsza. Prawie jak z profesjonalnych kamer stosowanych często i gęsto w przemyśle filmowym (tam z tego co wiem też są stosowane matryce o wielkości 24x16, ale może się nie znam )
    // De90 // S10-20 // N18-200VR // N50f1.8 // eSBe 800 //

Strona 47 z 96 PierwszyPierwszy ... 37454647484957 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów