Szukaj
d90....dzwiek tylko mono ? ... choc wejscie na mikrofon zewnetrzny by dali ... , i te 24 kl/s.... troszke malo.
No i proszę jak przeobraża się opinia forumowiczów na temat użyteczności funkcji w body. Nie tak dawno wszyscy turlali się ze śmiechu na widok przepowiedni o filmach w lustrzankach... a tu proszę - Canon lipa! Nieważne, że body półkę wyżej pod każdym względem - ale może się cmoknąć bo filmów nie nagrywa...
co tu dużo pisać...
już teraz jest w rewelacyjnej cenie poniżej 1700zł za body. Oczekujesz dalszych obniżek skoro zapowiadana cena następcy jest niemalże dwukrotnie wyższa?? Oczywiście, że wszystko tanieje ale bez przesady, nie oczekujmy tu cudów...
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Kurczę, o współpracy z manualami też nie doczytałem. No a jak jest z wstępnym podnoszeniem lustra? Bo dla mnie to dość istotna informacja.
No i to by mnie bardzo bolalo. Jest wymarzonym, bo jest swietny, taki D200 do kwadratu (juz puszka D200 mnie zachwyca), do tego niezly CMOS, za to bardzo bolalo by mnie, mimo calego zachwytu, ze brak jest ISO 100, ktore lubie i uzywam. W Chorwacji pare razy braklo mi skali przy 1/8000s i ISO 100, jak chcialem bardziej otworzyc obiektyw dla mniejszej GO.
Nikon F-501, Canon 30D
Witam
Usable lenses
• DX AF Nikkor: All functions supported
• Type G or D AF Nikkor: All functions supported (PC Micro-Nikkors do not support some functions)
• Other AF Nikkor: All functions supported except 3D Color Matrix Metering II. Lenses for F3AF not supported.
• AI-P Nikkor: All functions supported except 3D Color Matrix Metering II
• Non-CPU: Autofocus not supported. Can be used in exposure mode M, but exposure meter does not function. Electronic rangefinder can be used if lens
Czytajcie ze zrozumieniem - nie mierzy z manualami.
D70 | D80 + GRIP | 50/1.4 | 18-70/3.5-4.5 | 70-300/4.5-5.6 VR | SB-25 |
na fotopolis.pl
czyli tak jak w D200 wprowadzasz dane obiektywu do pomiaru światła- AI-P - dostępne wszystkie funkcje z wyjątkiem autofokusa i 3D Color Matrix Metering II
- AI Nikkor bez procesora - możliwość korzystania w trybie [A] lub [M] z obsługą Color Matrix Metering, wskazanie wielkości przysłony po wprowadzeniu przez użytkownika danych przysłony f/(wartość) oraz długości ogniskowej f=mm, funkcja elektronicznego potwierdzania ostrości dostępna przy maksymalnej efektywnej przysłonie f/5,6 lub mniejszej
Na zdjęciu od spodu bez obiektywu widać wyraźnie śrubokręt, więc dobrze - gdyby go nie było, Nikon strzeliłby sobie wielkiego samobója, bo to aparat dla ludzi korzystających z takich obiektywów.
Natomiast na żadnym zdjęciu nie dojrzałem symulatora przysłony AI. Pomiaru światła z obiektywami bez CPU raczej nie ma!
Na dpreview piszą, że jest "klasycznie" - pomiar z obiektywami bez CPU nie działa. Nie wiem, skąd fotopolis wzięło tę informację.
Chyba, że jest "pokrętna" możliwość wprowadzenia ręcznie do menu zarówno przysłony maksymalnej, jak i faktycznie nastawionej - takie "ręczne" AI - w co wątpię, bo to prowadziłoby do niezliczonych pomyłek (choć ja powitałbym i takie rozwiązanie z radością wobec braku jakiegokolwiek pomiaru światła).
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 27-08-2008 o 09:48
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Kiedyś (lata 80-te) wszyscy się śmiali z aufokusa, a teraz ?
Świetna sprawa te filmy w amatorskim sprzęcie. cMOS również przyciągnie klientów, jest śrubokręt, lżejsza obudowa niż "profi" D300 , "profesjonalny" wygląd - zobaczycie co się będzie działo na Święta. Pytanie: czy amatorowi potrzeba D300, bo różnica w cenie nie będzie odzwierciedlała różnic w jakości obrazowania. Za dodatkową kasę moża sobie sprawić jakieś szkiełko albo lampę albo gripa itd....
Pozdrawiam
"Nikon's DX size sensors are perfect; there's no reason to make them the archaic size of the old 35mm film frame." Ken Rockwell
Znawca odnaleziony.
Skontaktuj się z nami