Ja chyba jednak przesiądę się za jakiś czas na d300, filmików nie potrzebuję a i troszkę już więcej umiem i rozumiem ( tak mi się wydaje) a na d700 to mi chyba w budżecie domowym zabraknie kasy.
Szukaj
Ja chyba jednak przesiądę się za jakiś czas na d300, filmików nie potrzebuję a i troszkę już więcej umiem i rozumiem ( tak mi się wydaje) a na d700 to mi chyba w budżecie domowym zabraknie kasy.
Dwa nikoniki i troszkę szkła, choć chciałbym więcej.
wiecie co... tak sobie oglądam te sample z Optycznych.pl ... i na ISO 400 żadne nie jest ostre... mam nadzieję,że to tylko "cośtam" i tak nie zostanie ... Niech tylko Sailor kupi sobie D90... sie pojawią odpowiednie filmy![]()
aparat imo świetny, naprawdę nie ma co narzekać:
AF: multicam 1000 (jak w D200)
4.5kl/s (d200 ma 5kl)
matryca z D300
pasujący od d80 grip
"śrubokręt"
czyszczenie matrycy
i nawet te filmiki organizm przyjmie (jak nie zjełczałe, rzecz jasna)
myślę, że nikon sprzeda tego modelu ohohoho albo jeszcze więcej, sam się zaczynam zastanawiać...
Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive
Jeszcze jedno - do tych płaczków, którzy ubolewają, że d90 kręci filmy (a przeciez prawdziwy fan lustra brzydzi sie tym) - czy Wy żyjecie w innym swiecie? Przeciez to oczywiste, ze jest to chwyt marketingowy, ktory przyciagnie klientele (co do tego nie mam watpliwosci). Czy naprawde jest jeszcze ktos kto uwaza, ze Nikon robi aparaty... ot tak sobie dla checy ? Robi by je SPRZEDAWAĆ i NA TYM ZARABIAĆ ! Moim zdaniem z marketingowego punktu widzenia to moze byc strzał w 10. Ja fimików nie potrzebuje, ale gro osób dla ktorych D90 bedzie np. pierwszym lustrem i owszem. Spotkałem sie wielokrotnie ze zdaniem kogos kto sie przesiadł z kompaktu na lustro, ze chciałby miec także mozliwosc krecenia "filmików". I teraz bedzie mial taką mozliwosc.
d90....dzwiek tylko mono ? ... choc wejscie na mikrofon zewnetrzny by dali ... , i te 24 kl/s.... troszke malo.
Witam
Usable lenses
• DX AF Nikkor: All functions supported
• Type G or D AF Nikkor: All functions supported (PC Micro-Nikkors do not support some functions)
• Other AF Nikkor: All functions supported except 3D Color Matrix Metering II. Lenses for F3AF not supported.
• AI-P Nikkor: All functions supported except 3D Color Matrix Metering II
• Non-CPU: Autofocus not supported. Can be used in exposure mode M, but exposure meter does not function. Electronic rangefinder can be used if lens
Czytajcie ze zrozumieniem - nie mierzy z manualami.
D70 | D80 + GRIP | 50/1.4 | 18-70/3.5-4.5 | 70-300/4.5-5.6 VR | SB-25 |
na fotopolis.pl
czyli tak jak w D200 wprowadzasz dane obiektywu do pomiaru światła- AI-P - dostępne wszystkie funkcje z wyjątkiem autofokusa i 3D Color Matrix Metering II
- AI Nikkor bez procesora - możliwość korzystania w trybie [A] lub [M] z obsługą Color Matrix Metering, wskazanie wielkości przysłony po wprowadzeniu przez użytkownika danych przysłony f/(wartość) oraz długości ogniskowej f=mm, funkcja elektronicznego potwierdzania ostrości dostępna przy maksymalnej efektywnej przysłonie f/5,6 lub mniejszej
Fear leeds to anger, anger leeds to hate, hate leeds to suffering...
No i Ken też coś skrobnął na ten temat.
http://kenrockwell.com/nikon/d90.htm
Z tego co widzę to można już nawet zamawiać i cierpliwie czekać... Ja tam jestem ciekaw jakości tych filmów - w końcu jakość obiektywów bije na głowę większość amatorskich kamer. Ciekawe jak rozwiązali chłodzenie matrycy? Toż poczciwy D200 lubił od czasu do czasu puścić na brzegach fioletowy zafarb już przy 90 - 120 sekundach![]()
Skontaktuj się z nami