Szukaj
ciekawe czy bedzie mozna filmowac przy uzyciu szkiel m42, ktore potrafia rysowac duzo ladniej niz jakies tam nikkory itp.
i tak i tak ostrzy sie manualnie.
"stereo?"
Nie. Trzymajac reke na pierscieniu AF, bedziesz zaslanial mikrofon, wiekszy tele tez bedzie przeszkadzal.
Wystarczy wrzucic ze 3, czy 4 elektrety (to pradu "nie bierze") w roznych miejscach puchy, a niedogodnosc sie sama zniweluje.
Dodatkowo zyskasz znaczna kierunkowosc, osiagnieta efektem synfazowym.
"są wbudowane głośniki, dlaczego nie zrobili odtwarzacza MP3?"
A dzwiek z filmikow? Tylko kwestia softu, aby same audio obslugiwac. Z reszta w D80 tez jakis odtwarzacz byl, choc niekoniecznie mp3.
"Filmiki jednak mocno poograniczane jesli chodzi o automatykę, co utrudni znacznie filmowanie."
Z tym mogli bardziej sie postarac, ale to juz we wrzesniu 2010, w D110
"Filmowanie muszą dopracować. Ale pierwszy krok zrobiony. Ja się cieszę. Będzie można łatwo robić backstage z sesji , zamieszczac na forum. Rewelacja."
Dokladnie.
"Wreszcie przydadzą się ciemne szkiełka "
Mowilem juz o tym![]()
Ostatnio edytowane przez Seeker ; 27-08-2008 o 12:41
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Fajnie, że nie zrezygnowali z MB-D80, ale kurde.... dlaczego SD a nie CF ?!
Wie ktoś coś na temat różnicy wizjera z D90 i D300?
Musze przyznac ze cieszy mnie wzmocnienie wbudowanej lampy, do dobijania w dzien sie przyda. Nadal sie waham czy jest to sensowny zakup. Zobaczymy testy d90 i 50d i ich ceny wtedy sie okaze.
D50, 18-55, 70-300G, SB-800, 1GB SD SANDISK ULTRA II+ USB, kilka kilo marzeń
Dobrze byb było, gdyby D90 miał softową korkecję konkretnych obiektywów? Pewnie nie.
Brakuje mi tego szczegółu prosto z Eos'a 50D.
W sumie nie po to używam lustrzanki, żeby kręcić nią filmy, ale niech już będzie.
Skoro Nikon zapowiada cenę body ok. 3300pln, to ciekawe ile zażyczą sobie za body dealerzy.
Nieśledzę tego wątku, więc przepraszam jeśli już było o tym: według stronki Nikona video codec to m-jpg = bardzo, bardzo duża karta. Kupującym D90 do video polecam jako minimum Class 6 Panasonica 32 GB, najlepsze wydają się być Sandiski SDHC nowe EIII 30 MB/s...to dlatego Canon w Las Vegas mówił, że pracują nad swoim kodekiem. Pewnie TX-1 był beta-sondą.
NYCH - Americana
A ja wam powiem jedno - cieszą mnie zmiany w tym nowym body. W porównaniu do D70 będzie to dla mnie ogromny skok w ergonomii robienia zdjęć... Pewnie i jakościowo zdjęcia będą trochę lepsze...
A najbardziej cieszy mnie fakt, że na zewnątrz body nie umieścili przycisku "Record movie - START"Bo to już byłby obciach
![]()
D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ
Skontaktuj się z nami