Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    swiatlo
    Gość

Domyślnie 70-200 trzęsie body

Otóż problem wziął się z tego że zgubiłem wężyk, więc dopóki znalazłem czas aby kupić nowy musiałem w plenerze krajobrazowym używać samowyzwalacza.
    Myślałem że nie ma problemu bo nie powinno być żadnej różnicy. Okazało się że problem jest i to ogromny.
    Otóż wszystkie zdjęcia z samowyzwalaczem wyszły koszmarnie poruszone. Do wyrzucenia natychmiast. Bez wyjątku. Postanowiłem więc sprawę zbadać. Kupiłem nowy wężyk i poszedłem na próbny plener. Połowę zdjęć zrobiłem z wężykiem i połowę z samowyzwalaczem. Na tych samych ustawieniach. I rzeczywiście, z wężykiem wyszły normalnie, czyli bardzo dobrze, z samowyzwalaczem natomiast wszystkie poruszone.
    Oto parametry:
    D200 + 70-200/2.8
    Statyw przymocowany do obiektywu
    Ogniskowa 200mm
    Czas 1/3s, przysłona f/22
    Samowyzwalacz czasami na 2 sekundy, czasami na 5 sekund.

Czy rzeczywiście samowyzwalacz może powodować poruszenie? Czy to wada mojego aparatu? Myślałem że po prostu 2 sekundy to za mało aby ustabilizować aparat, ale 5 sekund okazało się podobnie złe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Samowyzwalacz czasami na 2 sekundy, czasami na 5 sekund.
    Ustabilizowanie drgań aparatu to jedno, a ustabilizowanie drgań po klapnięciu lustra to drugie.
    Czy stosujesz Mirror-up mode?
    Ostatnio edytowane przez Władca Pixeli ; 27-08-2008 o 04:39
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Ustabilizowanie drgań aparatu to jedno, a ustabilizowanie drgań po klapnięciu lustra to drugie.
    Czy stosujesz Mirror-up mode?
    No dobrze, ale to wtedy ten sam problem byłby z wężykiem, czy nie? Zresztą jak połączyć Mirror Up z samowyzwalaczem? Jak nie mam wężyka to i tak muszę palcem nacisnąć na spust, prawda? Wtedy będzie przecież jeszcze gorzej.
    Ostatnio edytowane przez swiatlo ; 27-08-2008 o 05:38

Domyślnie

Poruszenie jest spowodowane drganiami statywu, które powstały wskutek ustawiania ostrości.
    Samowyzwalacz po chwyceniu ostrości puszcza natychmiast migawkę.
    Ruchome części obiektywu są bardzo gwałtownie przemieszczane przez mechanizm AF.
    Powstaje drganie, które zgaśnie powiedzmy po 1 sekundzie lub 1, 5 na oko. (Dużo zależy, od jakości statywu). Gdyby samowyzwalacz odczekał chwilę to wszystko OK. A on NIE.

Masa ruchomych elementów obiektywu jest dużo większa od masy lustra. Jeśli ostrość ustawisz na manual to problem powinien zniknąć.

Zrób test.
    Zamocuj mały wskaźnik laserowy do body.
    10 – 15 metrów dalej na ścianie czy kartce papieru będzie widać jak promień lasera zatacza okręgi.
    x

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej500 Zobacz posta
    Poruszenie jest spowodowane drganiami statywu, które powstały wskutek ustawiania ostrości.
    Twoje wyjaśnienie idealnie wyjaśnia zagadnienie. Jest to rzeczywiście logiczne. Aby to potwierdzić jutro przeprowadzę eksperyment na manualnym fokusie.
    Dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej500 Zobacz posta
    Twoje wyjaśnienie idealnie wyjaśnia zagadnienie. Jest to rzeczywiście logiczne. Aby to potwierdzić jutro przeprowadzę eksperyment na manualnym fokusie.
    Dzięki
    Też mi sie tak wydaje. Ostatnio robiłem sporo fotek na długich czasach używając bardzo słabego statywu. Wszystko wyzwalałem z wężyka z tym że ostrość ustawiałem wcześniej i przechodziłem w tryb manualny. Praktycznie wszystko wyszło nieporuszone. Mirror up nie używałem. Lustro chyba nie wprowadza aż takich drgań żeby zdjęcie było do wyrzucenia ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Też mi sie tak wydaje. Ostatnio robiłem sporo fotek na długich czasach używając bardzo słabego statywu. Wszystko wyzwalałem z wężyka z tym że ostrość ustawiałem wcześniej i przechodziłem w tryb manualny. Praktycznie wszystko wyszło nieporuszone. Mirror up nie używałem. Lustro chyba nie wprowadza aż takich drgań żeby zdjęcie było do wyrzucenia ?
    Jezeli bedziesz mial czas ponizej 1/10 s to moze
    D 300 - N 24-70D / T 12-24 PRO / SB - 800 / N 50 - 1,4 AFS
    Najgorsze jest pierwsze 100 000 Zdjec

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p
    Lustro chyba nie wprowadza aż takich drgań żeby zdjęcie było do wyrzucenia ?
    i owszem...przy długich szkłach i oddalonym celu nawet spore i to na czasach rzędu 0,5s i krótszych
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

...Zresztą jak połączyć Mirror Up z samowyzwalaczem?...
    Nie laczyc. Ustawic Mup i nacisnac spust i zostawic. Po ok 30 sekundach aparat sam wyzwoli migawke bez powtornego naciskania spustu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Nie laczyc. Ustawic Mup i nacisnac spust i zostawic. Po ok 30 sekundach aparat sam wyzwoli migawke bez powtornego naciskania spustu.
    sory za OT ale przez przypadek kiedys ustawilem Mup wcisnąłem spust i nic. myślałem że migawka padła. prawie zawał
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów