Close

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Profil w PS CS2, ACR i Bridge?

Witam!
    Monitor Eizo (S2231W), zastosowanie - obróbka zdjęć i późniejsze wołanie w labie, problem - zgodność kolorów z różnymi profilami, zawansowanie znajomości kolorystycznej monitorów - minimalne, cel - zgodność obrazu na monitorze z odbitką z labu.

Ściągnąłem wzorcową odbitkę z Labu oraz posiadam odbitkę tego wzorca. W PS przy ustawieniach koloru sRGB - IEC 61966 - 2.1 nie wygląda to najlepiej, kolory świecą, jest dużo większe nasycenie. Natomiast gdy zastosuję profil ściągnięty ze strony Labu to wszystko jest idealnie. W sumie nie byłoby problemu w momencie gdybym obrabiał zdjęcia w CS2 po konwersacji fotki na profil labu, ale w 99% korzystam z ACR. I tu pojawia się problem, gdyż po obróbce w ACR, zapisaniu zdjęcia do TIFF i otworzeniu go w PS oraz zapisaniu z profilem Labu cała obróbka idzie się rypać.
    Jak to wszystko poustawiać? Dodam, że monitor był kalibrowany i1Display2 (ale chyba jest coś nie tak, bo po kalibracji zdjęcie wzorcowe świeci jeszcze bardziej jak zadam profil ustawiony przez I1Display2 niż po automatycznych ustawieniach monitora).

Bardzo przepraszam za tak chaotyczny opis, mam nadzieję, że ktoś to zrozumie i da mi jakąś prostą odpowiedź.
    Pozdrawiam.
    Elliot Erwitt - mój MISTRZ !!!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Pytanie nieaktualne, pogrzebałem w sieci i znalazłem całkiem proste wyjaśnienie:
    http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
    Elliot Erwitt - mój MISTRZ !!!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Uprawnienia umieszczania postów