Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie jaki film BW do Paryża?

Witajcie,
    w połowie października będę przez kilka dni w Paryżu. Oprócz cyfry chcę zabrać też aparat analogowy. Jaki film czarno-biały do wywołania w labie polecalibyście? Podejrzewam, że warunki oświetleniowe rewelacyjne nie będą, ale być może nie będzie też tak źle. Obiektem fotografowanym będzie oczywiście miasto i jego mieszkańcy, czyli powiedzmy street photo( tak to się pisze?. Będę wdzięczna za porady!
    Pozdrowienia

Domyślnie

Taki sam jak na Antarktyde, w Tatry, do Indii czy Paragwaju. Miejsce nie ma znacznia. Poza tym do C41 masz do wyboru AZ 3 filmy i nie wazne ktory wezmiesz. Poza tym poszukaj na forum, bylo nie raz.

Pozdrawiam
    Klaudiusz

Domyślnie

Nie znam się zupełnie więc pytam, nie wiedziałam że do C41 mam do wyboru tylko 3 filmy, dlatego szukałam porady. Mało tego, dziś się dowiedziałam co to jest C41. Pamiętajcie, że każdy kiedyś zaczyna(ł). Proszę o odrobinę zrozumienia.
    Dzięki za info. Pozdrawiam

Domyślnie

Widzę, że jesteś z Warszawy, więc laby masz niejako 'pod ręką' i nie musisz się ograniczać tylko do C41. Weż sobie np. Kodaka TMax (to taki, jak pisałaś, 'do labu', czyli do C41), myślę, że czterysetka będzie w miarę optymalnym rozwiązaniem oraz kup sobie Ilforda Deltę, powiedzmy też czterysetkę. Będziesz miała przyjemne z pożytecznym: zrobisz zdjęcia a przy okazji zobaczysz, jak różni się efekt końcowy w zależności od typu filmu (i chemii w przypadku Ilforda). Oba rodzaje filmów kupisz np w Profilabie obok Hali Mirowskiej lub pewnie taniej, w jakimś dobrym sklepie w Paryżu.

udanej wycieczki!

Domyślnie

Dzięki za radę. A jaki lab w Warszawie polecasz?
    Pzdr!

Domyślnie

Profilab robi w miarę dobrze, ale drogo. Większość fotografów, których znam robi w Kodaku na tyłach Juniora, zaraz w pasażu koło kina 'Atlantic', ale tam tylko C41 o ile mnie pamięć nie myli. Ja mam swój ulubiony lab Fuji przy Belgradzkiej... Generalnie każdy lab jest dobry, w którym nie robią na starych odczynnikach i choć minimum przykładają się do roboty. A najlepszy jest taki, gdzie Cię znają i robią dla Ciebie.
    Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 18-08-2008 o 15:09 Powód: literówka

Domyślnie

Yyy...ale przecież Tmax nie jest do C41. Nigdy na nim nie robiłem ale z tego co się orientuję to zarówno Tmax jak i Delta są zbudowane podobnie i najlepsze efekty uzyskuje się po użyciu odpowiedniego dedykwoanego wywoływacza ale ani jeden ani drugi nie są do c41.

Domyślnie

Poszperałam jeszcze w necie, i dotarłam do 2 filmów do wołania w labie- Kodak Profoto 400 BW i Ilford XP2. Z tego co wyczytałam, to kolega Siepacz ma rację, Tmax i Delta nie są do C41. Ale ja zielona w temacie jestem i nie wiem w końcu jak to z tym jest...

Domyślnie

Biję się w piersi. Naturalnie myślałem o BW 400. Tmax wszedł mi w głowę, bo ostatnio właściwie tylko na nim robię BW i tak jakoś poleciało. Nawiasem mówiąc Tmax polecam również.

Kropsi - wybacz wprowadzenie w błąd. Siepacz - dzięki za reflex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kropsi Zobacz posta
    Tmax i Delta nie są do C41. Ale ja zielona w temacie jestem i nie wiem w końcu jak to z tym jest...
    Kropsi, Deltę polecałem Ci z premedytacją jako film NIE do C41. Wydawało mi się, że napisałem to dosyć jasno w tamtym poście. Zrobiłem to dlatego, abyś zobaczyła różnicę pomiędzy BW z maszyny laboratoryjnej a BW bardziej tradycyjnym - z zimnej chemii. Stąd wspomniałem o Profilabie - tam zajmują się obydwoma rodzajami obróbki. Sorry za zamieszanie.
    Reasumując:

Kodak BW 400 Profoto do C41
    Kodak Tmax lub Ilford delta do zimnego procesu.

Kup oba typy, bo warto.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów