Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: RAW do JPEG

Domyślnie RAW do JPEG

Czy znacie może jakiś program, dzięki któremu pliki NEF (tj. wywołane w RAWie) można przekonwertować (lub zrobić kopie) do JPEG.
    Kłopot z RAWami, poza czasochłonnością przy wywoływaniu większej liczby zdjęć, polega na tym, że gorzej z udostępnianiem tych plików innym. Jpeg mogę zawsze przesłać mejlem etc. i każdy na kompie odczyta. Z NEFami, wiadomo, gorzej.
    Czytałem miesięcznik FOTO VIDEO, gdzie był długi artykuł pt. " Wszystko o RAWach", ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikkorraf Zobacz posta
    Czy znacie może jakiś program, dzięki któremu pliki NEF (tj. wywołane w RAWie) można przekonwertować (lub zrobić kopie) do JPEG.
    Płatne: Nikon Capture NX, C1, PS(e) ACR, Bibblem, Lightroom
    Darmowe: RawTherapee, Silkypix, Ufraw/dcraw + Gimp, Picasa.
    To tylko mały wybór, w sumie jest tego więcej

Domyślnie

ja jak chce sie podzielic z kims zdjeciami na szybko, to poprostu uzywam nef extractor - programik darmowy, szybki i lekki
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikkorraf Zobacz posta
    Czytałem miesięcznik FOTO VIDEO, gdzie był długi artykuł pt. " Wszystko o RAWach", ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie.
    w takim razie kiepski artykuł, bo w rawach najważniejsze jest ich konwertowanie do 8bit jpg lub tiff, czyli formatu docelowego. Najbardziej popularne programy do konwersji wymienił już kolega, ja tylko dodam, że do każdego aparatu producent dołącza oprogramowanie pozwalające na konwersję.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel Zobacz posta
    (..) ja tylko dodam, że do każdego aparatu producent dołącza oprogramowanie pozwalające na konwersję.
    a ja dodam
    "przeważnie w wersji próbnej, wersję pełną można potem kupić".

Domyślnie

W darmowym ViewNX masz możliwość zmiany na JPG i TIFF 8bit oraz16 a nawet ustalenia rozmiaru i kompresji
    jak nie dostałeś na płytce do pobrania ze strony Nikona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    a ja dodam
    "przeważnie w wersji próbnej, wersję pełną można potem kupić".
    No tak robią z NX-em faktycznie, ale wydaje mi się, że dodają teraz taki Nikon View, którym można konwertować i jest pełna wersja, ale nie mam pewności, bo w sumie go nie instalowałem.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    W darmowym ViewNX masz możliwość zmiany na JPG i TIFF 8bit oraz16 a nawet ustalenia rozmiaru i kompresji
    A, faktycznie, i nawet ekspozycję i balans bieli można zmienić ... a szybki jest, jak NX

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi. Poszperam.

Domyślnie

Na szybko, to jeszcze Irfan i jego batch.
    NEF z aparatu zawiera jpg-basic.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Uprawnienia umieszczania postów