Close

Pokaż wyniki od 11 do 11 z 11

Wątek: SB-800 Awaria.

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie SB-800 Awaria.

Mam problem ze swoja SB-800. Lampa nie błyska prawidłowo, tzn. w dowolnym trybie (nawet manualnym) pierwszy błysk zazwyczaj jest poprawny (z właściwie dobraną mocą) natomiast następne mimo iż lampka potwierdzająca gotowość lampy świeci krwistą czerwienią lampa nie błyska lub błyska z niewystarczającą mocą (bardzo słabo). Próba wyzwolenia lampy w trybie błysku modelującego z body lub przyciskiem z lampy to już konkretna porażka. Czas trwania błysku trwa różnie (od pół do półtorej sekundy). Błyski wyzwalane przyciskiem rozładowania lampy tez wydają mi się rachityczne i z niepełną mocą lampy.

Po dłuższej obserwacji jej zachowania nabieram przekonania, że pierwsze ładowanie kondensatora lampy jest poprawne i jego rozładowanie również. Natomiast kiedy lampa próbuje się doładować po jednym lub serii błysków zaczynają się kłopoty... i pomimo zgłaszania pełnego załadowania kondensatora lampy nie ma mocy by wyzwolić błysk.
    Po dłuższej chwili lampa błyśnie poprawnie...

Problem zaczął się po podpięciu lampy do D300. Wcześniej lampa pracowała na D80 i nie było kłopotów. Po ponownym podpięciu do D80 niestety nie poprawiło się i lampa nie zaczęła błyskać poprawnie.

Spotkał się może ktoś z podobnym zachowaniem? Może potraficie zaproponować jakąś sensowna procedurę diagnostyczną by wskazać winowajcę problemu. Od tego zależeć będzie moja droga postępowania z lampą. Bo jeśli to palnik lub kondensator dam do miejscowego fachowca, jeśli jednak to automatyka lampy i jej elektronika to niestety chyba nie obejdzie się bez Po(d)stępu. :/
    Ostatnio edytowane przez Cold ; 25-08-2008 o 09:01
    F100+MB15, D4s, N24/2.8D, N35/2.0D, N50/1.4D, N105/2.8VR, N28-70/2.8, N70-200VR/2.8, SY135/2.0MF, SY 85/1.4MF, SY14/2.8MF, Tokina ATX 300 f/4, SB900, Fuji x100s

Uprawnienia umieszczania postów